Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El circuit d’acollida rep 548 persones nouvingudes durant l’any 2010

Escoltar

El circuit d’acollida rep 548 persones nouvingudes durant l’any 2010

Es continua registrant un descens en l’arribada de població estrangera

El regidor de Presidència i Participació, Carlos Fernández, ha presentat avui en roda de premsa les dades relatives al circuit d’acollida per a persones nouvingudes pel que fa a l’any 2010. El circuit d’acollida és una eina, emmarcada en el Pla per a la Nova Ciutadania de Mataró, orientada a facilitar la incorporació de les persones nouvingudes a la societat mataronina.



Concretament s’adreça a aquelles persones que estiguin empadronades a Mataró i siguin de nacionalitat estrangera amb domini lingüístic d’alguna de les llengües en què s’imparteix aquest programa (castellà, àrab, xinès, wolof, mandinka).


 

El circuit es divideix en dues fases: en primer lloc s’imparteix el curs de coneixement de l’entorn, on s’informa els participants sobre els drets i deures que tenen com a residents de Mataró.



Posteriorment, les persones que hagin completat aquesta primera fase, poden optar a realitzar els cursos de català organitzats pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Òmnium Cultural i el Centre de Formació d’Adults Can Noè.

 



Descens en la població nouvinguda



Durant el 2010 s’ha posat de manifest la important davallada de l’arribada de població nouvinguda a la ciutat, amb una reducció d’un 25 % respecte a l’any 2009, passant de 1.309 a 985 persones. Respecte l’any 2008 aquest descens és encara més pronunciat ja que en aquell any es van registrar 1.756 persones nouvingudes, un 43,9 % menys que l’any passat.



Aquest descens progressiu ve motivat per la reducció del flux de persones nouvingudes d’origen estranger empadronades a la ciutat i per la situació de crisi econòmica, cosa que ha propiciat la mobilitat residencial d’aquesta població.

 

Segons les dades que elabora el Servei d’Estudis i Planificació, s’estima que al quart trimestre de 2010 la població de Mataró va arribar als 123.640 habitants i que l’índex de població amb nacionalitat estrangera era del 17,47 %. L’any 2009 aquesta xifra era del 16,93 %.

 

Aquesta reducció en l’arribada de persones nouvingudes ha comportat que durant el 2010 el circuit d´acollida organitzés menys edicions però, per contra, augmentés la durada de les actuacions i la qualitat de la informació per tal de garantir l’assoliment dels seus objectius. 



Si parlem de les persones que han participat en el circuit, el Servei de Nova Ciutadania va contactar durant el 2010 amb 985 persones, un 25 % menys respecte l’any anterior, amb l’objectiu de promoure la seva participació en el circuit de forma voluntària.



D’aquestes 985, 548 van iniciar el circuit (un 55,6 % dels possibles participants). 468 van finalitzar el curs de coneixement de l’entorn i van assistir als cursos de català, i finalment van completar amb èxit les dues fases del circuit 445 persones. Per tant el 81,20 % dels participants ha finalitzat amb èxit el circuit.



Aquestes persones reben un diploma acreditatiu que, en el marc de la Llei d´Acollida per a persones nouvingudes, pot contribuir a la seva inserció social mitjançant l’arrelament social.

 



Cursos de coneixement de l’entorn



Durant el 2010 es van organitzar 31 cursos de coneixement de l’entorn, un 39 % menys respecte l’any anterior, però s’ha ampliat la durada i els continguts d’aquests cursos, passant de 8 a 20 hores, i s’ha implicat a d’altres serveis municipals en la sessions informatives i d’orientació, destacant la participació dels agents de Policia Local i dels tècnics de l’Institut Municipal d’Educació (IME), l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), el Servei de Benestar Social i el Servei de Participació Ciutadana.

 



Cursos de català

 

D’altra banda, es van organitzar 28 cursos de català d’acollida, un 16,1 % menys respecte el 2009, però també s’han ampliat el nombre d’hores de formació, passant de 20 a 45 hores, per tal d’augmentar el nivell de coneixement de la llengua catalana entre la població nouvinguda i millorar la seva continuïtat dins dels itineraris formatius normalitzats.

 



Distribució per zones d’origen



Pel que fa a la distribució de zones d’origen de les 985 persones contactades, 374 són magribines, 149 provenen de l’Àfrica subsahariana, 295 provenen de l’Amèrica Llatina i 167 són xinesos.