Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El PAM de 2012 incorpora 148 propostes dels consells de participació

Escoltar

El PAM de 2012 incorpora 148 propostes dels consells de participació

L’alcalde es va comprometre a millorar el model participatiuEl Programa d’Actuació Municipal (PAM) per a 2012 recollirà en la seva redacció 124 propostes fetes pels consells de participació territorials, sectorials i dels organismes autònoms de l’Ajuntament, i incorporarà de manera parcial 24 més.


 

El PAM s’elabora anualment a partir del Pla de Mandat i el marc pressupostari, i mitjançant un procés participatiu. Durant el mes de novembre, els consells de participació han elaborat les seves propostes, de manera que cadascun n’ha pogut aportar entre 5 i 10. Un cop valorades per l’Ajuntament, el resultat es va presentar ahir a la tarda al Consell de Ciutat. A la reunió hi van assistir mig centenar de persones.

 

L’alcalde, Joan Mora, que va presidir la reunió, va anunciar la voluntat del Govern municipal d’introduir canvis en l’actual model participatiu, amb l’objectiu d’avançar en la implicació de les entitats i ciutadans en les decisions municipals.

 

Els diferents consells han presentat 210 propostes. A banda de les 148 acceptades totalment o parcial, 24 han estat rebutjades i 38 han quedat en estudi per a properes anualitats. Aquestes últimes van ser prioritzades pels membres del Consell de Ciutat, perquè es pugui valorar la seva execució dins el Pla de Mandat.

 

 

Eixos prioritaris

 

El PAM presenta 10 eixos de treball, que es desenvolupen a través de 57 àmbits, 582 compromisos i 1.111 accions concretes.

 

Els eixos prioritaris del PAM 2012 són els següents:

 

Eix 1 – Mataró emprenedora i innovadora.

Crear la plataforma per guanyar cada oportunitat i reactivar l’economia, crear ocupació i ser al costat de les persones que més ho necessiten. Creativitat, competitivitat, productivitat i eficiència. Marca de Mataró.

 

Eix 2 – Mataró del treball i les oportunitats.

Lluitar contra l’atur amb un model econòmic fort i diversificat, més riquesa i menys desigualtats. La creació d’ocupació mitjançant la millora de l’ocupabilitat, la capacitació i l’acreditació professional.

 

Eix 3 – Mataró equilibrada i sostenible.

L’urbanisme viable al servei de les persones. La ciutat per a tothom, accessible, humanitzada i acollidora.

 

Eix 4 – Mataró eficient.

Una administració al servei de les persones, les entitats i les empreses: més moderna, oberta, austera, participativa, transparent i accessible.

 

Eix 5 – Mataró segura.

Seguretat i civisme com a condicions bàsiques i necessàries per al benestar dels ciutadans de Mataró i per a l’exercici de les seves llibertats.

 

Eix 6 – Mataró dels valors, l’ensenyament i el coneixement.

L'educació, l'ensenyament i la formació: eines de transmissió de valors i coneixements; d'igualtat d'oportunitats i d'evolució personal i social i instruments per reforçar una cultura i els valors com l’esforç, la convivència, el respecte, la solidaritat, la cooperació, la responsabilitat i el compromís.

 

Eix 7 – Mataró saludable i esportiva.

La promoció i protecció de la salut, del consum saludable, l’exercici físic i d’un estil de vida generador de benestar personal. L’esport com a instrument inclusiu per fer possible la integració i la igualtat.

 

Eix 8 – Mataró social i integradora.

Treballar pel benestar social de Mataró sense cap tipus d’exclusió, i la convivència al servei de les persones. La implicació de tots en el repte de la justícia social per viure en una societat justa, equilibrada i benestant.

 

Eix 9 – Mataró cultural.

La cultura de Mataró com a eix de cohesió, dinamització social i econòmica i de projecció exterior.

 

Eix 10 – Mataró capital.

Mataró, orgullosa de la seva identitat i personalitat, oberta al món, capital natural i per voluntat del Maresme. Mataronisme. La voluntat i el compromís de Mataró Capital es reflecteix en tots els àmbits i compromisos fixats en el Pla de Mandat. La il·lusió, l’esforç i l’orgull ens ha de situar en la capitalitat de tots aquests àmbits.

 

 

Aportacions via telemàtica

 

El procés de participació per elaborar el PAM i el pressupost per al 2012 seguirà obert fins al mes de febrer. Els ciutadans poden consultar el document sencer al web municipal i fer-ne les aportacions que considerin per via telemàtica.

 

Així mateix, ciutadans i entitats podran presentar al·legacions formals al pressupost a partir del 4 de gener, quan està previst que el Ple aprovi inicialment els comptes generals. També dins el procés participatiu, el PAM i el pressupost es donaran a conèixer a la ciutadania en Audiència pública el 17 de gener, sessió durant la qual es recolliran totes les aportacions que s’exposin. Per últim, el 20 de febrer es preveu celebrar el Ple d’aprovació definitiva del pressupost.