Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aposta per la instal·lació de calderes de biomassa a nous equipaments que no es connectin al Tub verd

Escoltar

El Ple aposta per la instal·lació de calderes de biomassa a nous equipaments que no es connectin al Tub verd

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir per unanimitat una resolució, que presentaven tots els grups municipals, sobre la instal·lació de calderes de biomassa en edificis municipals. Aquest mateix tema es va tractar al Ple d’octubre de 2010, arran d’una proposta del grup municipal de la CUP que llavors es va deixar sobre la taula.

 

El text íntegre de l’acord aprovat ahir és el següent:

 

“Per afrontar els actuals reptes mediambientals cal un canvi de mentalitat, dels sistemes de producció, construcció, transport, oci i consum. La nostra societat es basa en un sistema econòmic que exigeix un consum immediat i voraç que condemna al planteta Terra a la pèrdua i degradació de les seves matèries primeres i ecosistemes.

 

La dependència energètica que tenim com a país és un error i cal trencar-la. L’energia que utilitzem a l’hora de realitzar tasques quotidianes es produeix mitjançant combustibles d’origen fòssil procedents d’altres continents. És una situació que comporta riscos i una despesa energètica que podríem estalviar-nos, a banda que ens impedeix generar una indústria pròpia.

 

Catalunya disposa d’una matèria primera important per a l’economia productiva: la fusta dels nostres boscos. Amb la fusta podem fer paper, construir objectes (taulons, mobles, instruments, etc.) i escalfar-nos o cuinar. El nostre país, en efecte, és ric en boscos i, en moments de crisi com l’actual, és molt important, i per a moltes persones vital, que gestionem els recursos propis i en traiem el màxim rendiment.

 

L’Ajuntament de Mataró ha contret el compromís de promoure un model energètic basat en l’estalvi i en el màxim d’autoproducció d’energies renovables així com la utilització de l’energia de forma eficient en els serveis de l’administració pública aplicant les millors tecnologies i equips disponibles.

 

Una de les línies previstes en energies renovables és la utilització de la biomassa per a usos tèrmics, tant en edificis municipals com a una nova font de calor per a futures ampliacions de la xarxa de distribució de calor i fred -Tub Verd.

 

La utilització de calderes de biomassa permet fer rendible el manteniment i gestió dels boscos del nostre entorn en relació a la prevenció d’incendis i la creació de llocs de treball. Si tenim en compte el balanç d’emissions en utilitzar la biomassa com a combustible, no contribueix a augmentar l’efecte hivernacle, presenta un balanç de CO2 neutre, ja que el CO2 generat en la combustió és reabsorbit mitjançant la fotosíntesi en el creixement de les plantes necessàries per a la producció de biomassa.

 

D’altra banda, cal tenir en compte que s’ha de potenciar per criteri de sostenibilitat amb l’ús de la biomassa de proximitat, tant la que es produeix voluntàriament quan fem aprofitaments forestals, franges perimetrals d’urbanitzacions, neteja de parcel·les, etc., com la que produeix involuntàriament a causa de les ventades, les nevades, les plagues…

 

Per tot el que s’ha exposat es prenen els següents acords:

 

1) Realitzar un estudi que situï el potencial de biomassa que es pot extreure de forma sostenible en el municipi de Mataró i entorns.

 

2) Implantar calderes de biomassa en els nous equipaments que no es prevegi connectar amb el Tub Verd i, en cas de renovació de caldera, estudiar en cada cas la instal·lació d’una de biomassa tenint en compte, entre altres aspectes, els resultats del primer acord.

 

3) Demanar a MES, SA que estudiï la incorporació d’un sistema de cogeneració amb biomassa en nous traçats del Tub Verd.

 

4) L'Ajuntament farà difusió i facilitarà la utilització d'energies renovables aplicades a la llar”.