Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova dues propostes de resolució contra les retallades a la sanitat a Mataró

Escoltar

El Ple aprova dues propostes de resolució contra les retallades a la sanitat a Mataró

El Ple celebrat dijous passat va aprovar dues propostes de resolució relacionades amb les retallades a la sanitat a Mataró. Una altra proposta presentada per PxC sobre el mateix no va prosperar.


 

La primera proposta va ser presentada pels grups municipals del PSC-PM, ICV-EUiA-E i CUP-PA i es va aprovar amb els vots del PSC, PxC, ICV-EUiA i la CUP-PA. Hi van votar en contra CiU i el PP.

 

El text íntegre de la proposta aprovada és el següent:

 

“A Catalunya hem aconseguit, després de molts anys de lluites de professionals sanitaris i usuaris, un sistema sanitari públic, d’abast universal, de gran qualitat. De fet, el Sistema Públic de Salut a Catalunya ha estat en els últims anys un referent internacional d’eficiència,  el que vol dir que, amb un cost molt inferior al d’altres sistemes de salut europeus, es dóna un millor servei. Això ha estat possible, entre d’altres coses, per la gran implicació dels professionals de la salut en la seva tasca i en la millora constant del servei.

 

El Dret a la Salut és un dels serveis fonamentals que la ciutadania pot rebre dels poders públics. La degradació o supressió d’aquest servei afecta gravíssimament la nostra qualitat de vida i, per tant, és un dret que hauria de ser intocable i al  quals no hi podem renunciar. L’actual Govern de la Generalitat vol convertir aquest dret universal en un privilegi d’uns quants, fent creure que les retallades són inevitables, quan  en realitat no ho són. Entre altres economistes, el senyor Vicenç Navarro explica de forma clara i contundent:

 

. Es podrien haver aconseguit 2.100 milions d’euros mantenint l’Impost sobre el Patrimoni, o 2.552 milions, anul·lant les rebaixes dels impostos de successions, o 2.500 milions, revertint la baixada dels impostos a les persones que ingressen més de  120.000 € a l’any.

 

. Podrien haver anul·lat la baixada de l’Impost de Societats de les grans empreses que facturen més de 150 milions d’euros a l’any (i que representen només el 0,12 % de totes les empreses), recollint 5.300 milions d’euros.

 

. Podrien haver corregit el frau fiscal de les grans fortunes, de la banca i de les grans empreses (que representa el 71 % de tot el frau fiscal), recollint molt més, 44.000 milions.

 

. El dèficit públic no és un problema de despesa social. La reducció del dèficit públic es podria haver aconseguit tant sols revertint les enormes rebaixes d’impostos que han beneficiat primordialment les rendes superiors: una persona que ingressi més de 300.000 € a l’any ha vist reduir els seus impostos un 37 %, mentre que la gran majoria de la població no hi ha notat aquesta baixada.  

 

Especialment en temps de crisi, la protecció social i la universalitat, integritat, equitat i qualitat dels serveis públics han de ser una prioritat màxima per a tots els governs i administracions. Això, amb les diverses escales i competències, és vàlid per a l’administració estatal, autonòmica i també la local. En l’actual context de crisi econòmica l’acció dels diferents governs sembla orientada a situar com a únic recurs per sortir de la situació la reducció de la despesa pública en base a retallades socials que afecten tota la ciutadania mentre que els culpables de la crisi continuen sense pagar-ne els costos, ben al contrari, engruixint els seus beneficis i repartint dividends.

 

La complicitat dels poders públics en aquesta estratègia de priorització dels interessos dels mercats financers i bancaris acudint al rescat quan ha calgut en perjudici dels interessos dels ciutadans i ciutadanes genera cada vegada més rebuig al carrer, on s’està copsant la indignació d’aquells que només són víctimes d’un sistema injust que penalitza un estat de benestar que troba en la sanitat  el seu eix principal.

 

A Mataró i al Maresme, des del mes de maig hem començat a patir aquestes retallades i així hem vist com el tancament dels quiròfans de l’Hospital de Mataró en horari de tarda ha suposat la supressió d’unes 1.000 intervencions quirúrgiques a l’any programades per les tardes i, per tant, un augment de les llistes d’espera; el tancament d’una Unitat d'Hospitalització de 42 llits que, sumat al tancament durant els mesos d'estiu, ha arribat a una reducció del servei en més de 120 llits; la disminució d'un 10 % de les Consultes Externes de l'Hospital d’atenció especialitzada, tornant els usuaris als Centres d'Atenció Primària; la derivació d'usuaris amb patologies específiques als centres de referència, com l’Hospital de Can Ruti, l’Institut Oncològic de Catalunya, etc.; la reducció del nombre de proves complementàries: TAC, ressonàncies, ecografies, anàlisis, etc, el que significarà un retard considerable en la definició del diagnòstic; el tancament de serveis específics com el d'Atenció a la Dependència en Salut Mental; el tancament de 8 llits a l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena; el tancament del punt de dispensació de metadona al Centre d'Atenció a les Drogodependències de Premià de Mar; l’eliminació del servei d’atenció continuada al Centre d’Assistència Primària (CAP) d’Argentona, que afectarà la població d’Argentona, Òrrius, Dosrius i Canyamars; l’eliminació de les visites mèdiques a domicili de caràcter d’urgència. Les últimes propostes de la Conselleria de Sanitat proposant les retallades als professionals de l’ICS encara agreugen més la situació i deixen clara la intenció de l’actual govern de la Generalitat de desmantellar el Sistema Sanitari Públic en benefici de les grans asseguradores privades.

 

Les retallades pressupostàries només provoquen la debilitació del sistema públic i augmenten la fractura i l’exclusió social, i no ens ajudaran a sortir de la crisi, perquè no només redueixen la despesa, sinó que fan servir la crisi com a pretext per fer canvis profunds en els serveis públics que els posen en una greu situació. Totes aquestes mesures regressives responen a l’objectiu de dur terme un canvi de model social de transició de la gestió pública a una de privada i mercantilitzada. Aquest model posa en perill el manteniment d’un model social que garanteixi als ciutadans i ciutadanes els drets conquerits i reconeguts gràcies a llargues lluites socials.

 

En aquest context no tenen cabuda les retallades fiscals i les contínues rebaixes d’impostos que només beneficien els rics mentre es buida el tresor públic. Cal lluitar contra el frau fiscal, per un canvi en el model redistributiu i per un sistema de fiscalitat progressiva i solidària que garanteixi els recursos per mantenir i millorar la qualitat dels serveis públics, incorporant-hi la visió ambiental i de sostenibilitat. Perquè són els recursos públics, les inversions públiques i un canvi profund en el model productiu que aposti per la innovació, la formació i la qualitat de l’ocupació, les úniques vies que poden garantir la sortida de la crisi i la dignitat, la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la justícia al conjunt de la ciutadania.

 

Tots sabem, i som conscients d’això, que la situació és complexa, però coneixem els causants de la crisi actual i no podem permetre que dictin les polítiques dels governs democràtics que per aquest fet deixen de ser-ho. També hem tingut temps per veure que els sacrificis que ja ens han imposat i els que encara ens volen imposar han suposat noves formes de fer negoci i repartir beneficis. Ens volen portar cap a un camí dolent i agressiu fins al punt d’elevar a la categoria d’humanitària una crisi que cal abordar i tallar de soca-rel de manera urgent mitjançant el debat i l’acció política.

 

Els regidors d’aquest consistori ens sentim interpel·lats pels atacs que està patint la ciutadania com és el dret a la salut. Cada vegada més es posa en qüestió el més bàsic per a una vida digna. No és un secret per a ningú que cada vegada més es parla obertament del sacrifici d’una generació, no per tenir un món millor, sinó per consolidar la misèria, el desterrament dels drets i l’exclusió social. Tot això ens ha de preocupar com a representants dels mataronins i mataronines.

 

Per aquests motius presentem a la consideració del Plenari aquesta moció i l’adopció dels acords següents:

 

1. Constituir una comissió municipal encapçalada per l’alcalde, un representant de cada grup municipal i una representació de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme, per entrevistar-se amb els màxims responsables de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de revisar i revertir les mesures restrictives ja aplicades al nostre municipi i oposar-se a noves retallades en els serveis públics sanitaris a Mataró.

 

2. Instar el Govern de la Generalitat a suspendre el pla d’ajustos que afecten la Sanitat Pública a la nostra ciutat.

 

3. Portar al Ple del Consell Comarcal una moció similar a la present per l’adopció dels acords en nom del Consell Comarcal.


 

4. Demanar a l’Associació Catalana de Municipis i a la Federació Catalana de Municipis  que aconsellin als diferents municipis de Catalunya per a l’adopció d’acords similars.


 

5. Traslladar aquests acords al Servei Català de Salut, a l’Institut Català de la Salut, als grups amb representació al Parlament de Catalunya, als sindicats, a les associacions de professionals dels serveis sanitaris, i als Centres d’Assistència Primària de Mataró.”


 

 

La segona proposta aprovada la van presentar “in voce” CiU i el PP. La proposta es va aprovar amb els vots de CiU, PP i PxC; el PSC-PM i ICV-EUiA-E hi van votar en contra i la CUP-PA es va abstenir.

 

El text és el següent:

 

“Atès que des de la Generalitat de Catalunya s’està duent a terme la retallada d'un 10 % en els pressupostos d'aquest any 2011 per a la sanitat pública.

 

Atès que el projecte del Departament de Salut respecte de les mesures d'estalvi pot significar un atemptat contra el principi d'una sanitat pública de qualitat, equitativa i eficaç.

 

Atès que hem de tenir una major consideració cap als professionals de la salut, ja que ells mateixos demanen que s’incrementi la participació dels treballadors sanitaris en la presa de decisions sanitàries i que es donin les garanties per protegir el pacient amb la millor qualitat assistencial.

 

Atès que els efectes que estan tenint les mesures d’estalvi sobre l'atenció als pacients, com ara l’augment de les llistes d'espera, el tancament de llits de l’Hospital i el tancament de quiròfans a la tarda reduint el nombre d'intervencions quirúrgiques.

 

Atès que els pacients d'hemato-oncologia ara hauran d'anar a Can Ruti i que això suposa per al ciutadà haver de fer front a un augment de la seva despesa per desplaçar-se a un altre hospital situat a una altra comarca.

 

I atès que l'Hospital de Mataró, com altres centres sanitaris, està treballant permanentment en aconseguir una major eficiència en els serveis sanitaris, el que implica estudis d’adaptació dels serveis a la realitat canviant de la població i posada en pràctica de modificacions que pretenen optimitzar alguns dels serveis a malalts crònics o fràgils.

 

Per tots aquests motius sol·licitem al Ple l'adopció dels següents:

 

Acords

 

1. Sol·licitar a la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya que no redueixi per als anys 2011 i 2012 l'assignació pressupostària per a l’Hospital de Mataró, per al seu manteniment i funcionament, per tal d’evitar que les “retallades” afectin la qualitat d'aquest servei bàsic, la desmotivació del personal sanitari i el desencant dels usuaris de la sanitat pública a la nostra ciutat.

 

2. Sol·licitar, així mateix, que es restableixi tan aviat com sigui possible el nivell i qualitat dels serveis de l’Hospital de Mataró que s’hagin vist afectats per les anomenades ‘retallades’”.