Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple manifesta el seu rebuig a les sentències del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística a les escoles catalanes

Escoltar

El Ple manifesta el seu rebuig a les sentències del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística a les escoles catalanes

El Ple municipal va aprovar ahir una resolució presentada pels grups d’ERC, CiU, ICV-EUiA, PSC i CUP per manifestar el rebuig de l’Ajuntament de Mataró a les tres sentències del Tribunal Suprem que signifiquen la fi del sistema d’immersió lingüística a les escoles catalanes. L’acord es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups signants; l’abstenció de les dues regidores no adscrites, Maria Lluïsa Corominas i Anna Martínez; i els vots contraris del PPC i el regidor no adscrit Pau Mojedano.

 

El text íntegre del text aprovat és el següent:

 

“El Tribunal Suprem espanyol (TS) ha emès recentment tres sentències que, basant-se en la retallada del Tribunal Constitucional espanyol (TC) de l’Estatut, insten el Govern a modificar el sistema educatiu per equiparar el castellà com a llengua vehicular al costat del català a totes les escoles "com a llengua vehicular de forma proporcional i equitativa en tots els cursos del cicle d’ensenyament obligatori", és a dir, fins als 16 anys, el final de la ESO. La sentència anuncia que la Generalitat haurà d’adaptar el sistema d’ensenyament per garantir la presència del castellà de manera "equitativa" respecte del català.

 

El Suprem declara "el dret del recurrent al fet que el castellà s’utilitzi també com a llengua vehicular en el sistema educatiu de la Comunitat Autònoma Catalunya i, en conseqüència, la Generalitat haurà d’adoptar les mesures que calgui per adaptar el seu sistema d’ensenyament a la nova situació creada per la sentència 31/2010 del Tribunal Constitucional, que considera també el castellà com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya, juntament amb el català". "De la mateixa manera, declarem el dret del recurrent al fet que totes les comunicacions, circulars i qualsevol altra documentació tant oral com escrita que li siguin remeses pel centre [d’ensenyament] siguin també en castellà", conclou la part dispositiva de la sentència.

 

Aquesta és la primera afectació directa de la retallada de l’Estatut que es produeix, a més, contra un aspecte nuclear com és la immersió lingüística, que ha estat elogiat internacionalment com a model per preservar la llengua i garantir la integració de les persones nouvingudes, com a model de cohesió social a Catalunya.

 

Darrerament, la Defensora del Poble espanyol va manifestar que només es pot regular l’obligatorietat del castellà, ja que així ho reconeix la Constitució espanyola, i perquè el català és una llengua “per a usar en la intimitat, amb la família”.

 

D’altra banda, la Plataforma per la Llengua ha presentat aquest any tres informes que comparen el reconeixement legal que té el català a l’Estat espanyol amb la situació que experimenten altres llengües amb un nombre similar de parlants en el context europeu i en d’altres països plurilingües. La conclusió és que la legislació de l’Estat espanyol, de manera excepcional, fa un tracte discriminatori vers el català, i que la nostra llengua és la menys protegida de la Unió Europea si la comparem amb la resta de llengües amb un nombre similar de parlants.

 

Atès que el català és la llengua pròpia dels Països Catalans que ha de continuar essent l’eix vertebrador de tota l’activitat educativa com a una eina clau en la inclusió social del nostre país, en relació als antecedents exposats, proposem al Ple de l’Ajuntament l’adopció dels acords següents acords:

 

1. Manifestar el nostre rebuig a les tres sentències del Tribunal Suprem que significa la fi del sistema d’immersió lingüística a les escoles catalanes.

 

2. Declarar que l’actual model d’immersió lingüística ha portat resultats positius en l’educació del nostre país, donant lloc a un sistema educatiu que en cap cas ignora el coneixement del castellà, i, per tant, reafirmar el nostre convenciment que la llengua catalana és i ha de continuar sent la llengua vehicular del sistema educatiu català així com l’eina indispensable que possibiliti la cohesió social del nostre país.

 

3. Reclamar unitat a les forces polítiques i a la societat civil catalana enfront l’enèsim atac a la llengua, cultura i societat catalana i instar al Parlament de Catalunya a rebutjar les sentències i a complir la Llei d’Educació de Catalunya.

 

4. Comunicar aquest acord a la presidenta del Parlament de Catalunya; als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya; a la Conselleria d’Ensenyament; als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat; als presidents de l’Associació Catalana de Municipis, i a la Federació de Municipis de Catalunya”.