Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte Maresme Marítim destaca la necessitat de la cooperació empresarial per fer créixer el sector del mar

Escoltar

El projecte Maresme Marítim destaca la necessitat de la cooperació empresarial per fer créixer el sector del mar

Es va presentar en el marc de la jornada “El Maresme, un mar d’oportunitats”



A l’empresariat de la comarca li correspon liderar les iniciatives que es prenguin per generar noves oportunitats de negoci i de creació d’ocupació en el sector marítim del Maresme i a l’Administració impulsar-lo. Aquesta és una de les principals conclusions de la jornada “El Maresme, un mar d’oportunitats” que va tenir lloc dilluns al TecnoCampus Mataró-Maresme i que va servir per presentar els resultats del projecte Maresme Marítim amb una nodrida presència d'empresaris, representants de l’Administració i experts de diferents àmbits relacionats amb el sector marítim.


 

El projecte Maresme Marítim, que té per objectiu principal dinamitzar l’economia i l’ocupació comarcal promovent i activant les sinergies que existeixen entre el mar i les activitats socioeconòmiques del territori, va ser presentat pel regidor de Promoció Econòmica i Innovació de l’Ajuntament de Mataró, Miquel Rey, que va assegurar que “Mataró és la pota nord de la gran Barcelona i, per tant, té la responsabilitat de liderar el Maresme”.

 

Actualment, segons les xifres del clúster Maresme Marítim, es detecta un forta presència d’activitat empresarial al territori –més de 480 organitzacions empresarials vinculades directament o indirectament amb el sector– però són iniciatives molt atomitzades i diversificades, per això “cal aconseguir autèntics projectes de cooperació empresarial per tal de fer créixer el sector i que aquest esdevingui més competitiu”, va indicar la directora de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Carme Martí.

 

Un altre punt important que es va posar de relleu durant la presentació del projecte és que cal adequar la legislació i la fiscalitat que s’aplica al sector, doncs la que existeix actualment penalitza la seva competitivitat i és dissuasiva i feixuga.

 

El clúster empresarial del Maresme el formen actualment 484 agents i empreses i entitats públiques i privades que es distribueixen entre diferents subsectors d'activitat i nivells d'especialització i vinculació amb el mar. Aquest sector socioeconòmic de la comarca genera 4.866 llocs de treball (turisme, serveis i indústria marítima i pesca) i un valor de negoci anual de 160,4 milions d’euros.

 

Durant la presentació del projecte els experts també van destacar que el Maresme té un fort potencial per posicionar-se com a pol formatiu del sector marítim a Catalunya. El clúster detecta greus mancances en aquest àmbit. El sector marítim maresmenc –i també el català– necessita que s’implementin, entre d'altres, graus universitari de bussines marítim, de disseny d’embarcacions o d’energies marítimes, i cicles formatius més tècnics de reparació i de manteniment de vaixells de gran eslora, de gestors en logística intermodal, o els relacionats amb les teràpies vinculades al mar.

 

Durant la jornada de presentació de resultats també es va posar de manifest que la pesca necessita evolucionar. Cal endegar noves activitats com el turisme de pesca o l’aqüicultura. Per fer això calen marcs legals que propiciïn aquesta evolució, així com la requalificació dels pescadors. L’Administració marítima té molt a dir en aquest camp.

 

Segons Josep Milà, secretari tècnic del projecte Maresme Marítim, el clúster només és el primer pas: “ara cal que totes les empreses importants del sector i tots els ajuntaments del litoral maresmenc facin seu el projecte i s'involucrin activament en el seu desenvolupament i en la implementació de totes les propostes. Això és imprescindible, així com promoure la col·laboració entre empreses, centres tecnològics i centres formatius”.

 

Aquest projecte, que està subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i el Fons Social Europeu, el promouen conjuntament els ajuntaments d’Arenys de Mar, Mataró (IMPEM) i Sant Andreu de Llavaneres; el Consell Comarcal del Maresme; el Club Nàutic El Balís, la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM); la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme i els consorcis de Promoció Turística Costa del Maresme i Port de Mataró.