Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Consorcis de Residus del Vallès Occidental i del Maresme presenten candidatura conjunta per ser la seu del CITREM

Escoltar

Els Consorcis de Residus del Vallès Occidental i del Maresme presenten candidatura conjunta per ser la seu del CITREM

És un projecte pioner de suport a la innovació d'empreses en gestió dels residus


El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, han presentat aquest migdia una candidatura conjunta per ser la seu del futur Centre d‘Innovació i Tecnologies de Residus Municipals (CITREM) que promou la Fundació Fòrum Ambiental. La candidatura posarà a disposició del nou centre, les seves variades instal·lacions de tractament de residus i els seus mitjans humans i tècnics. Dues d’aquestes plantes es proposen per acollir físicament la seu: el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTRV) ubicat a Vacarisses i el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme (CIVRM), situat a Mataró. 

 

La candidatura aposta per un model descentralitzat del CITREM, amb dues seus, una a Mataró i una a la zona de Coll Cardús, a Vacarisses. Amb aquesta doble seu es busca un major impacte al territori, dinamitzant i generant sinèrgies a l’entorn metropolità de Barcelona i crear un doble focus de desenvolupament econòmic que a mig termini pot conduir a la creació d’infraestructures o serveis auxiliars que, al seu torn, poden generar llocs de treball.

 

La presentació de la candidatura s’ha fet aquest migdia a la seu del Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona, amb la presència de Joan Antoni Baron, president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme; Juan Carlos Sánchez, president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental; Josep Maria Serena, president de la Comissió de Medi ambient del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC); Joan Majó, President del Cercle per al Coneixement; Carles Canongia, alcalde de Vacarisses i Ferran Pallàs, director de projectes i consultoria en activitats mediambientals (IDOM).

 

 

Què és el CITREM

 

El CITREM és un projecte pioner a tot l’estat Espanyol i liderat per la Fundació Fòrum Ambiental, reconeguda plataforma de diàleg i col·laboració entre empreses, administracions i la resta de la societat, per un model de desenvolupament més sostenible. Neix aprofitant la influència que pot tenir Catalunya arreu, gràcies a l’experiència i grau de coneixement en la gestió dels residus, assolit per les administracions públiques, empreses, universitats i agents socioeconòmics presents.

 

Partint de la col·laboració pública i privada, el CITREM ha de servir per avançar cap a la gestió sostenible dels residus municipals a Espanya i desenvolupar un model modern, innovador, diversificat i diferenciat, que doni resposta a les necessitats del mercat interior i, a més, pugui ser exportable a altres països.

 

 

La candidatura

 

La candidatura conjunta ofereix infraestructures variades per la gestió dels residus. Des del model bàsic representat per l’abocador de Coll Cardús a la valorització energètica del rebuig en el Centre Integral de Mataró, passant per tot un ventall previ de processos mecànics i biològics d’elevada eficiència i rendiment, com els del Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTRV). Tot això, permetrà un coneixement ampli i detallat de les diferents operacions de tractament, la medició dels paràmetres indicadors de qualitat i eficiència i la capacitació teòrica i pràctica dels futurs tècnics i gestors que han de donar solucions sostenibles i competitives al món dels residus.

 

Els dos Consorcis presenten una dilatada experiència en la gestió, un variat parc tecnològic de primer nivell, la presència dels principals operadors privats del sector dels residus, una gran capacitat dinamitzadora i gaudeixen d’una ubicació i d’un entorn privilegiat.

 

Segon les necessitats del CITREM, la candidatura es compromet a facilitar espais a curt, mig i llarg termini.

 

En un primer moment es posa a disposició espai per oficines en les dues seus. A la seu de Mataró s’habilitarà l’espai necessari dins l’edifici actual del Consorci i a la seu del Coll Cardús s’habilitarà espai a la nau d’estabilització del rebuig del CTRV i es posaran totes les facilitats i serveis necessaris.

 

També es fa una proposta per posar a disposició del CITREM altres espais en l’àmbit del CTRV, com uns terrenys al costat del què ha de ser el futur Centre d’Interpretació i Recursos en matèria de prevenció i gestió de residus de Catalunya que també ha de construir-se a Coll Cardús. Per les naus industrials es proposa la disponibilitat de tota la nau d’estabilització del rebuig del CTRV, on estarien les primeres oficines del centre.

 

El CITREM ha de servir també de banc de proves per assegurar els bons resultats dels avenços tecnològics i nucli de coneixement. Per això la Candidatura es compromet a facilitar l’accés detallat dels diferents fluxos dels residus municipals, els paràmetres bàsics de qualitat i eficiència i l’accés a tot tipus d’informació tècnica.

 

La candidatura també posa a disposició totes les eines de divulgació amb què compten els dos consorcis i les activitats divulgatives que organitzen. A més a més, tots dos consorcis són pioners en l’organització de certàmens com els congressos REINNOVA i RECUWATT, trobades internacionals de referència a l’entorn de la innovació en la gestió dels residus.


 

La candidatura també ha destacat la presència dels principals operadors del sector que actualment treballen en els centres del Vallès Occidental i del Maresme.