Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Espenyes, un nou edifici comercial i d’oficines al sector de Can Xammar

Escoltar

Espenyes, un nou edifici comercial i d’oficines al sector de Can Xammar

 


L'alcalde, Joan Antoni Baron, i el president de PUMSA, Ramon Bassas, han presidit avui la visita oficial del nou edifici comercial i d’oficines de la Baixada de les Espenyes.


 

Es tracta d’un edifici singular, promogut per l’empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA), que s’engloba dins el projecte de transformació urbanística del sector de Can Xammar. 

 

 

Característiques de l’edifici

 

L’edifici “Espenyes” s’ha concebut com un edifici modern amb una arquitectura actual i un estil propi. L’immoble, amb una superfície total construïda de 847 m2, consta de quatre plantes: tres sobre rasant i una semisubterrània. 

 

La planta baixa i semisubterrània es connecten formant un únic local amb entrada independent, i es pot destinar a ús comercial. Aquest espai té accés des de la Baixada de les Espenyes i des de la plaça de Can Xammar.

 

Les dues plantes pis estan destinades a oficines. Cada planta té 165 m2 divisibles en dos locals.

 

Pel que fa als acabats, les façanes es combinen amb tres materials, formigó armat, vidre amb fusteria d’alumini i lames de fusta. Les finestres són característiques de les façanes, ja que estan fetes amb obertures irregulars.

 

 

Integració en l’espai

 

L’edifici destaca i limita la plaça de Can Xammar per la zona est. La seva reduïda ocupació en planta baixa fa augmentar l’espai públic i les seves formes s’adapten a la geometria de l’entorn.

 

Els grans voladissos de l’edifici són la part més singular de la seva construcció.

 

 

Convivència amb les troballes

 

Les prospeccions arqueològiques iniciades al sector de Can Xammar l’any 2002 van donar com a resultat algunes de les troballes més importants fetes a Mataró, com el cap de la Venus.

 

Al solar de la Baixada de les Espenyes hi van aparèixer noves troballes, d’una banda, cinc murs radials que feien de contraforts interns d’una torre de defensa de la muralla del segle XVI, i de l’altra, part del pas de ronda des d’on es vigilava la muralla. Excavacions posteriors van descobrir la part corresponent a la zona de combustió d’un forn, un hipogeu i tres monedes.

 

PUMSA va promoure la recuperació d’aquestes restes descobertes a aquest solar. L’edifici conviu amb les troballes que seran preparades per ser visitades.

 

 

Transformació urbanística de Can Xammar

 

La construcció d’aquest edifici, que ha suposat una inversió d’1,8 milions d’euros, s’engloba en el projecte de transformació urbanística del sector de Can Xammar i completa les previsions del Pla de Millora Urbana.

 

En els darrers temps, el sector de Can Xammar ha vist la millora en l’entramat urbà. Es tracta d’una de les actuacions més importants de les que han portat a terme PUMSA i l’Ajuntament de Mataró, que suposa la transformació d’una superfície de 9.600 m2.

 

Ha esdevingut una nova àrea de centralitat i cohesió social, amb l’activació de l’espai comercial i residencial. Un nou àmbit al centre històric de la ciutat.