Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Joan Hortós firma el cartell de Les Santes 2011

Escoltar

Joan Hortós firma el cartell de Les Santes 2011

El fotògraf escollit per fer l’exposició de l’any vinent és Narcís Rovira



El president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Sergi Penedès, ha presentat avui en roda de premsa el cartell de Les Santes 2011. Joan Hortós ha estat l’artista a qui la Comissió d’imatge de la Festa Major de Mataró va fer la proposta fa uns mesos per fer el cartell de la Festa Major d’enguany. El cartell es va presentar ahir a la Comissió plenària de la Festa Major.


 

 

Un cartell amb referències oníriques

 

És un cartell ple de colors i intencionadament oníric, que transmet sensacions de festivitat, d’alegria, de lluentor, i que està perfectament emmarcat en el període estiuenc en què se celebra la Festa Major.

 

El tema central del cartell és la figura d’una trampa, un element que només apareix el dia de les santes patrones, el 27 de juliol, i que forma part del seguici que acompanya les autoritats a l’anada i la tornada d’ofici i a la Passada de la tarda. Les trampes són dues, van pujades sobre un cavall i van tocant les dues timbales que tenen situades a banda i banda de la sella, amb una tonada monòtona i solemne molt peculiar. Precedeixen la figura de l’herald, un personatge que també va muntat dalt d’un cavall i duu majestuosament la bandera de Mataró, precedint les autoritats de la ciutat. Aquestes figures conserven el seu paper històric en el seguici popular, duent a terme el rol d’anunciador del pas de la comitiva al carrer.

 

Al cartell també hi ha nombroses referències i elements mataronins, com el mar, el paisatge maresmenc, una masia amb torre de guaita, l’atzavara, la mà que agafa el ram de mata, entre d’altres, i també hi ha referències a la festivitat de Les Santes, com les trampes, el tabal, les xíndries o bé la unió del dia i de la nit.

 

En el seu conjunt el cartell mostra un terreny somiat, el de Mataró i la seva festa, amb el seu vessant més alegre, dolç i juganer.

 

El cartell, de 70x100 cm, ha estat elaborat amb tècnica guaix.

 

  

Biografia de l’autor

 

Joan Hortós (1964) va néixer, viu i treballa a Mataró. Va estudiar escenografia a l’Institut del Teatre. Va treballar al taller d’en Josep Cardona (Nona), duent a terme encàrrecs de creació artesanal de màscares i titelles, i va treballar en la construcció i restauració de figures de l’imaginari festiu d’arreu del país. Més tard es va especialitzar en la construcció d’elements corporis per a publicitat, instal·lacions firals, televisió, teatre i cinema.

 

També ha treballat en el camp del disseny en l’estampació tèxtil.

 

Actualment forma part de l’equip del taller d’expressió plàstica ‘Mans hàbils’, un espai d’aprenentatge i creació per a infants ubicat a Mataró.

 

. Exposicions:

 

2006. ‘Calaveres afòniques’, a l’espai expositiu de l’Arcàdia Cafè Cultural. Exposició conjunta amb l’artista Néfer.

 

2009. ‘Titelles i dibuixos’, al pati i sala d’exposicions de la Presó de Mataró.

 

2010. ‘Propostes per repoblar pessebres abandonats’, dins de l’exposició ‘L’art en el pessebre mataroní’, a les sales d’exposicions de Can Palauet.

 

2010. Ornamentació als aparadors i carrer de Santa Maria de Mataró durant les festes nadalenques.

 

 

Narcís Rovira, el fotògraf de Les Santes 2011

 

La Comissió d’imatge també va proposar que Narcís Rovira sigui el fotògraf que dugui a terme aquest any el seguiment fotogràfic de la festa. El seu projecte estarà basat en la seva especialitat, la fotografia panoràmica de 360º.

 

La novetat és que ja ha decidit com serà la seva proposta: durant els dies de festa major el fotògraf promourà que s’hi participi activament, a mida que vagi realitzant les fotografies que formaran part de l’exposició a la sala d’exposicions de l’Ateneu l’estiu del 2012.

 

El seu objectiu és compartir el seu treball i que la gent es pugui trobar i identificar a les seves fotografies, que hi pugui participar mitjançant convocatòries concretes, buscant l’opinió i la interactuació amb els ciutadans a partir de les fotografies que vagi penjant en un web específic que crearà per al desenvolupament del seu projecte. És una manera de promoure la participació i l’interès de les persones, i també té com a objectiu fer ús de les xarxes socials per tal de difondre, incentivar la implicació i seguir a temps real aquest projecte.