Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament aprova la revisió del Pla Específic Municipal per a la Revetlla de Sant Joan

Escoltar

L’Ajuntament aprova la revisió del Pla Específic Municipal per a la Revetlla de Sant Joan

El document s’ha de revisar cada quatre anys per mantenir la seva operativitat

El Ple de novembre de l’Ajuntament celebrat la setmana passada va aprovar la revisió del Pla Específic Municipal per a la Revetlla de Sant Joan. El pla el va elaborar el Servei de Protecció Civil de l'Ajuntament el 2007 i s’ha de revisar cada quatre anys per adaptar-lo als canvis de circumstàncies i mantenir-ne la seva capacitat operativa.


 

Els plans específics formen part del Pla de Protecció Civil Municipal i tenen per objectiu establir l'organització i els procediments mínims d'actuació dels organismes, serveis i entitats que col·laboren en tots els actes i esdeveniments festius que es realitzen a la ciutat.

 

 

Pla Específic Municipal per a la Revetlla de Sant Joan

 

El document estableix que el Pla s’inicia la nit del dia 23 de juny, finalitza a la matinada del dia 24 i les accions preventives comencen el dilluns abans, atès que al llarg de la setmana es preparen les fogueres acumulant fustes i mobles vells i s'utilitzen productes pirotècnics.

 

Així com també enumera les ubicacions de les fogueres, els llocs de venda de productes pirotècnics (casetes i locals), les festes de carrers i les revetlles que han estat autoritzades per l'Ajuntament.

 

A més disposa d'una anàlisi del risc concret de les activitats i detalla les mesures de prevenció: extintors i preventius sanitaris necessaris, les característiques dels actes i les mesures de seguretat especials per a cada activitat, els serveis implicats de l'Ajuntament i els externs i els responsables municipals en cas d'emergència.

 

Com a accions prèvies hi ha la vigilància de la ubicació de fogueres, la càrrega de foc que tenen, les autoritzacions de festes en locals o cases privades o particulars, la venda de pirotècnia, el transport i l'emmagatzematge, la cura en les distàncies de seguretat que s’han d'establir o el recordatori de prohibicions en zones properes a bosc entre altres, o també els aspectes de coordinació dels serveis d'emergències, la coordinació entre ells, les comunicacions i l'augment de dispositius.

Aquest Pla específic s’ha d’actualitzar cada any per tal d’ajustar-se a les demandes que els propis ciutadans van generant mesos o dies abans de la revetlla i s’ha de revisar cada quatre anys. La revisió ha permès actualitzar-lo amb els nous càrrecs de l’Ajuntament, comprovar que tot el document inclogui la normativa vigent, fent especial atenció al nou reglament de pirotècnia, i alhora analitzar tots els dispositius de seguretat amb els implicats.

 

Una vegada aprovat pel Ple el document l’ha d’homologar la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.

 

 

Plans d’actuació municipals i plans específicsLaLlei 4/1997,de 20 de maig de Protecció Civil de Catalunya estableix que els municipis hauran de disposar obligatòriament de determinats plans, els denominats Plans d’Actuació Municipal,  però també podran elaborar i aprovar aquells plans específics necessaris en funció de les seves peculiaritats i els riscos existents al municipi.

 

Mataró compta amb els següents plans de Protecció Civil:Plans d’Actuació Municipals obligatoris:

 

. Pla Bàsic d’Emergències Municipals (PBEM).

. Infocat (incendis forestals).

. Inuncat (inundacions).

. Sismicat (sismes).

. Neucat (nevades i onades de fred).

. Trasncat (transport de mercaderies perilloses).

. Paseqcat (risc químic).

. Camcat (contaminació aigües marines)

 

Plans específics municipals no obligatoris:

 

. Pla Específic Municipal per al Castell de Focs de Les Santes.

. Pla Específic Municipal per a la Cavalcada de Reis.

. Pla Específic Municipal per a les processons de Setmana Santa.

. Pla Específic Municipal per a la Fira d’atraccions.

. Pla Específic Municipal per a la Revetlla de Sant Joan.

. Pla Específic Municipal per a Carnestoltes.

. Pla Específic Municipal per a grans esdeveniments musicals a l’aire lliure al Parc Central.

. Pla Específic Municipal per a grans esdeveniments musicals a l’aire lliure a l’Espai l’Arquera.

. Pla Específic Municipal per a grans esdeveniments musicals a l’aire lliure al Camp Municipal de Futbol de l’Enric Pujol.

. Pla Específic Municipal per les festes de Les Santes.