Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde rep en nom de Mataró el distintiu de “Ciutat de la Ciència i la Innovació”

Escoltar

L’alcalde rep en nom de Mataró el distintiu de “Ciutat de la Ciència i la Innovació”

El Príncep d’Astúries lliura els guardons a Madrid

L’alcalde, Joan Antoni Baron, va rebre ahir, dijous 13 de gener, de mans del Príncep d’Astúries, el distintiu de “Ciutat de la Ciència i la Innovació” que s’ha atorgat a Mataró entre altres municipis. L’objectiu d’aquest premi, que el Ministeri de Ciència i Innovació ha concedit en la seva primera edició, és reconèixer les ciutats capdavanteres en la creació d’avantatges competitius gràcies a la suma del capital intel·lectual i de coneixement dels seus recursos humans i d’infraestructures innovadores científiques, tecnològiques i socials.

 

La cerimònia de lliurament es va celebrar al Saló d’Actes del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i va estar presidida pels Prínceps d’Astúries, acompanyats pel ministre de Política Territorial i Administració Pública, Manuel Chaves, i la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia.

 

El ministeri ha atorgat la distinció a 30 municipis diferenciats en tres categories segons el nombre d’habitants: menys de 20.000, de 20.001 a 100.000 i de més de 100.000 habitants. La distinció s’obté per un període de tres anys i es renova o no en funció de les actuacions que facin les ciutats. Durant aquests anys, els municipis gaudiran d’un seguit de beneficis en el marc de les polítiques d’I+D+I i passen a formar part de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Red Innpulso) com va acordar el Consell de Ministres el 8 d’octubre.

 

En aquesta primera edició, s’ha concedit la distinció als ajuntaments que han demostrat un gran compromís en projectes innovadors amb càrrec al Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL). L’avaluació dels candidats ha comptat també amb la col·laboració del Ministeri de Política Territorial.

 

 

Beneficis del reconeixement

 

Els municipis que formen part de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Red Innpulso) disposaran dels següents beneficis durant els tres anys de vigència:

 

-         Autorització per a l’ús de la distinció en la comunicació i promoció de la ciutat a nivell nacional i internacional.

-         Foment i impuls de projectes de col·laboració entre els municipis que s’integren a la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació.

-         Integració de la Xarxa com entitat de referència dins del Grup de treball del Ministeri de Ciència i Innovació i del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç sobre turisme científic.

-         Promoció internacional de la Ciutats de la Ciència i la Innovació en esdeveniments internacionals relacionats amb I+D+I i el desenvolupament del coneixement.

-         Consideració preferent per la ubicació d’instal·lacions científiques i tecnològiques de titularitat o participació estatal així com per ubicar nodes de la xarxa del MICINN de Punts d’Informació sobre I+D+I (xarxa PIDI)

-         Priorització d’aquestes ciutats com llocs preferents per organitzar les reunions del departament amb les comunitats autònomes i altres agents del sistema d’I+D, així com per la celebració de congressos i seminaris dels seus organismes públics d’investigació.

 

 

La candidatura de Mataró

 

Per obtenir aquesta distinció, l’Ajuntament de Mataró ha demostrat la seva voluntat de liderar el procés de transformació econòmica de la ciutat i un procés de reconversió basat en l’aposta per la competitivitat, la innovació i la tecnologia. A més, la ciutat ha fet al llarg dels darrers anys un destacat esforç inversor en matèria d’innovació, que ha tingut com a màxim exponent la posada en marxa del parc científic i de la innovació TecnoCampus Mataró-Maresme, però que també s’ha deixat notar en altres àmbits com la incorporació de les TIC a l’administració local.

 

La candidatura de Mataró, presentada per l’Ajuntament, ha comptat amb el suport d’altres administracions, organismes, institucions, empreses i associacions empresarials. En concret, van recolzar-la:

 

-         Diputació de Barcelona

-         Consell Comarcal del Maresme

-         Centre Tecnològic i de Telecomunicacions de Catalunya

-         CETEMMSA

-         Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme

-         Federació d’Associacions de Veïns de Mataró

-         Grup d’Empreses de Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació del Maresme (Gentic)

-         Associació d’Empresaris de Gèneres de Punt de Mataró i comarca (Asegema)

-         Unió de Botiguers de Mataró

-         Laboratorios Hatmann SA

-         Illuminate Solutions, SL

-         Bioiberica, SA

-         Kriter Software SL