Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’ofrena floral al monument de Lluís Companys commemora el 71è aniversari de la mort de l’expresident

Escoltar

L’ofrena floral al monument de Lluís Companys commemora el 71è aniversari de la mort de l’expresidentL’alcalde, Joan Mora, ha presidit aquest matí l’ofrena floral al monument de Lluís Companys amb motiu del 71è aniversari de la seva mort. 


 

L’acte s’ha iniciat amb una actuació de violí i violoncel de l’Escola Municipal de Música de Mataró que ha interpretat “El cant dels ocells” i “El cant de la senyera”.

 

L’ofrena, que ha tingut lloc a l’avinguda de Lluís Companys i a la qual hi han assistit una cinquantena de persones, ha estat precedit per les ofrenes de les entitats i dels partits polítics mataronins següents:

 

- Grup de Recerca de la Memòria Històrica

- Casa de Andalucía

- Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)

- Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA)

- Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), i

- Convergència i Unió (CiU).

 

L’acte ha finalitzat amb l’himne nacional “Els Segadors”.

 

L’ofrena floral s’emmarca en el programa “Mataró recorda Lluís Companys”, organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Mataró i Òmnium Cultural de Mataró. El programa es va iniciar amb l’acte acadèmic institucional que va tenir lloc al Saló de Sessions de l’Ajuntament el dijous passat. En el transcurs de l’acte, al qual hi van assistir prop de 50 persones, l’advocat i historiador Josep Cruanyes va oferir la conferència “El procés al president Lluís Companys. Un crim d’Estat, 71 anys després.”

 

El 15 d'octubre de 1940, Lluís Companys va morir afusellat per les tropes franquistes als fossars de Santa Eulàlia, del Castell de Montjuïc, després d'un consell de guerra sumaríssim i de ser extraditat des de França, on havia marxat exiliat el 1939. Companys havia estat escollit president de la Generalitat pel Parlament de Catalunya el gener de 1934 i poc després va proclamar l'Estat Català dins la República Federal Espanyola, per la qual cosa havia estat condemnat.