Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Fundació Unió de Cooperadors dóna un nou impuls al foment de l’economia social de Mataró

Escoltar

La Fundació Unió de Cooperadors dóna un nou impuls al foment de l’economia social de Mataró

PUMSA cedeix els primers locals recuperats del patrimoni històric de la Unió de Cooperadors



La regidora de Serveis Centrals i presidenta de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró pel foment de l’economia social i la rehabilitació urbana, Montse López; la vicepresidenta de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró pel foment de l’economia social i la rehabilitació urbana, Anna Huertos; i el regidor d’Urbanisme i president de PUMSA, Ramon Bassas, han donat a conèixer avui en roda de premsa les línies de treball que estableix la Fundació per tal d’impulsar el foment de l’economia social i la recuperació del patrimoni històric de la Unió de Cooperadors.




Amb aquesta finalitat i una vegada la Fundació s’ha inscrit en el registre de fundacions, la Fundació ha elaborat un Pla de gestió per al 2011 en el qual es fixen les pautes a seguir per aconseguir els objectius establerts per la Fundació.



La Fundació Unió de Cooperadors de Mataró pel foment de l’economia social i la rehabilitació urbana, constituïda el 2005 i participada per l’Ajuntament de Mataró i la Unió de Cooperadors de Mataró, té per objectius:



. Recuperar i preservar el patrimoni històric d’Unió de Cooperadors per posar-los al servei de l’economia social

 

. Fomentar l’economia social de Mataró

 

. Projectar Mataró com a ciutat referent de l’economia social, en l’àmbit català, estatal i internacional.

 



Preservar el patrimoni històric i gestionar-lo

 

El 1990 el Ple municipal va acordar recuperar per a Mataró un seguit d’immobles que van constituir el patrimoni històric de la Unió de Cooperadors. Aquests immobles a mans de l’Ajuntament van ser cedits a PUMSA amb el compromís que aquesta societat municipal els traspassés a la Fundació quan aquesta estigués constituïda.



Així, està previst que el 2011 PUMSA traspassi al patrimoni de la Fundació de la Unió de Cooperadors 3 locals al Camí Ral (situats a la plaça de la Muralla); un local en planta baixa al carrer del Rierot, 10; un local en planta baixa del carrer de Juan Meléndez Valdés, 15-17; i un local al Rengle. El 2010 ja es va aportar un dels locals del Camí Ral i el 2005 PUMSA va aportar un solar del carrer de Salvador Palmerola.



Tot el rendiment que s’obtingui d’aquests locals es destinarà a les finalitats de la Fundació.



A més, l’Ajuntament té previst al llarg de 2011 cedir a la Fundació l’edifici del Cafè de Mar, ara ocupat pels Territorials del Maresme-Vallès Oriental del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Actualment la Fundació està treballant en un Pla d’usos d’aquest espai per posar-lo a disposició del foment de l’economia social.



 

Formació i promoció de l’economia social



Un altre dels objectius de la Fundació és donar a conèixer l’economia social a través de la formació. En aquest sentit s’ha creat la beca Joan Peiró i s’està treballant en l’elaboració d’un pla de formació. I per tal de divulgar les finalitats i els objectius de la Fundació es portaran a terme conferències, trobades i tertúlies.

 



Antecedents



L’any 1990, l’Ajuntament de Mataró i la Unió de Cooperadors de Mataró va iniciar el procés de recuperació per a la ciutat i per al cooperativisme dels diferents immobles que formaven part del patrimoni històric de l’esmentada associació. Aquest procés va portar a la signatura, en data 2 d’abril de 1998, d’un conveni entre l’Ajuntament, l’IMPEM i PUMSA, com inici d’un procés per a la creació d’una fundació que tingués com a objectius la promoció i difusió de l’economia social a la ciutat així com la gestió del seu patrimoni. Com a conseqüència d’aquest conveni es va constituir en ferm, l’any 2005, la Fundació Unió de Cooperadors pel foment de l’economia social i la rehabilitació urbana.