Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aprova una moció sobre el tancament progressiu de les centrals nuclears

Escoltar

Mataró aprova una moció sobre el tancament progressiu de les centrals nuclears

El Ple de l’Ajuntament de Mataró, celebrat ahir dijous 7 d’abril, va aprovar una moció presentada pels grups municipals d’ICV-EUiA, CUP, PSC i ERC sobre el tancament progressiu de les centrals nuclears.

 

La moció es va aprovar amb els vots a favor dels grups signants, a més de CiU i la regidora no adscrita M. Lluïsa Corominas. Per la seva banda, els altres dos regidors no adscrits, Pau Mojedano i Anna Martínez, es van abstenir en la votació. El representant del PPC no es trobava a la sala.

 

El text íntegre de la resolució és el següent:

 

“El Japó està patint una catàstrofe nuclear sense precedents, després del terratrèmol i el tsunami del passat 11 de març, que ha provocat una alerta nuclear que ha afectat les plantes atòmiques de Fukushima, Onagawa i Tokai, convertint-se així en la pitjor catàstrofe nuclear des de l’accident de Txernòbil.

 

La situació a la central nuclear de Fukushima i a les piscines annexes on estan emmagatzemats els residus ha esdevingut molt greu després d’haver fallat els sistemes de refrigeració i que s’hagin escapat gasos radioactius que estan afectant la salut dels ciutadans, la flora i la fauna d’una zona encara per determinar.

 

Segons les dades de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica, les mesures de radioactivitat estan molt per sobre de les legalment permeses.

 

A Espanya existeixen centrals nuclears, una de les quals –la de Santa Maria de Garoña a Burgos– de les mateixes característiques que la de Fukushima, i hi ha diverses “piscines” molt similars a les d’Ascó i Vandellòs on s’emmagatzemen residus que s’han de refrigerar constantment.

 

L’energia nuclear és incompatible amb un model energètic sostenible, ja que no compleix cap de les seves premisses: s’utilitza un combustible finit a la naturalesa, no és econòmicament eficient, és insegura i centralitzadora d’una activitat com la generació d’energia que pot i ha de ser descentralitzada o, com s’ha dit sempre, distribuïda.

 

El Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat s’han manifestat en diverses ocasions en el sentit que la contribució de Catalunya al conjunt de la generació nuclear d’energia de l’Estat és més que notable i que per això rebutgem l’ATC -magatzem centralitzat de residus-.

 

Atès la importància de caminar cap a un escenari de tancament progressiu de les centrals nuclears amb un pla pont que permeti invertir en estalvi i eficiència, subsistir la producció energètica amb energies renovables i que a la vegada es plantegin alternatives pels territoris que avui en dia viuen al voltant de la producció d'energia nuclear.

 

Per tot això es proposa al Ple els acords següents:

 

Primer.- Mostrar la solidaritat amb totes les persones damnificades per la catàstrofe natural i nuclear provocada pel terratrèmol del passat 11 de març al Japó.

 

Segon.- Demanar al Govern de l’Estat encarregar un estudi que tingui com a finalitat el tancament progressiu de les centrals nuclears i les mesures que permetin assegurar el subministrament d’energia elèctrica amb un nou model energètic que aprofiti al màxim els recursos renovables de què disposem, impulsi de forma decidida la investigació de l’IREC (Institut de Recerca d’Energia de Catalunya ) i posi en pràctica un veritable Pla d’Estalvi i Eficiència d’Energia públic i privat. És a dir, un model energètic sostenible.

 

Tercer.- Instar al govern espanyol, tal i com estan fent altres governs europeus, que es prenguin les mesures necessàries per garantir la seguretat de les centrals nuclears.

 

Quart.- Mostrar el rebuig per la instal·lació d’un Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Radioactius d’Alta Activitat a Catalunya i, al mateix temps, buscar una solució urgent als residus que ara van acumulant-se en “piscines” inadequades.

 

Cinquè.- Reclamar als grups del Congrés dels Diputats que s’estableixi una responsabilitat civil il·limitada als propietaris de les centrals nuclears en l’actual “Proyecto de Ley sobre responsabilidad civil por daños nucleares o producidos por materiales radioactivos” que s’està debatent al Congrés dels Diputats.

 

Sisè.- Fer arribar aquest acord als Presidents dels Governs de l’Estat i de la Generalitat i grups polítics amb representació al Congrés dels los Diputats i al Parlament de Catalunya, al Departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya, a la Direcció General d’Energia i Mines, al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), a l’Agrupació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) i al Consolat del Japó a Barcelona”.