Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró estrena una deixalleria mòbil que cada dia s’instal·larà en una zona diferent de la ciutat

Escoltar

Mataró estrena una deixalleria mòbil que cada dia s’instal·larà en una zona diferent de la ciutat

Facilitarà als veïns dipositar els olis de cuina i altres residus

L’Ajuntament de Mataró ha posat en marxa un nou servei de deixalleria mòbil que pretén fer més fàcil als veïns dipositar separadament els residus perillosos i especials generats a les llars per potenciar el reciclatge. La deixalleria mòbil funcionarà de dilluns a dissabte, cada dia instal·lada en una zona diferent de la ciutat.

 

El regidor d’Obres, Serveis i Manteniment, Francesc Melero, i la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat i presidenta d’Aigües de Mataró, SA, Quiteria Guirao, han visitat avui la deixalleria mòbil per presentar el nou servei, que s’ha instal·lat per primera vegada a la plaça de les Tereses.

 

La deixalleria mòbil consisteix en un contenidor amb diferents compartiments per dipositar separats residus domèstics com: roba i sabates, ferralla i metalls, cables elèctrics, petits voluminosos, plàstics durs, olis vegetals i/o de cuina, olis minerals i/o de motor, ferralla electrònica i informàtica, fluorescents, telèfons mòbils, petits electrodomèstics, dissolvents, radiografies, tòners i cartutxos, piles i bateries, aerosols o pintures.

 

El contenidor que conforma la deixalleria mòbil té un cost de 35.669,39 € i ha estat atorgat a l’Ajuntament com a subvenció en espècie per l’Agència de Residus de Catalunya. El servei es gestionarà amb l’ampliació del contracte de les deixalleries municipals.

 

 

Horaris i ubicacions

 

El nou servei funcionarà segons els següents horaris i llocs d’ubicació:

 

-         Dilluns: carrer d’Irlanda, de 10 a 13 hores i de 16 a 20 hores.

-         Dimarts: parc de Cerdanyola (avinguda de la Gatassa), de 10 a 13 hores i de 16 a 20 hores.

-         Dimecres: plaça d’Occitània, de 10 a 13 hores i de 16 a 20 hores.

-         Dijous: plaça de les Tereses, de 10 a 13 hores i de 16 a 20 hores.

-         Divendres: avinguda d’Amèrica amb carretera de Mata, de 10 a 13 hores i de 16 a 20 hores.

-         Dissabte: ronda de Sant Oleguer amb riera de Figuera Major, de 9 a 14 hores.

 

 

Objectius

 

Els objectius de la posada en marxa del nou servei són:

 

-         apropar als ciutadans el servei de deixalleria, sobretot a aquells col·lectius amb dificultat de desplaçament, donat que les dues deixalleries que funcionen actualment estan situades a la perifèria (carrer de Galícia, a La Llàntia, i carrer de Francesc Layret, al Pla d’en Boet);

-         incrementar les tones de recollida selectiva;

-         disminuir les tones de rebuig que es porten a incinerar;

-         afavorir la recollida d’olis domèstics.

 

 

Evitar que els olis de cuinar acabin a l’aigüera

 

Precisament, per afavorir el reciclatge dels olis utilitzats per cuinar es repartiran als visitants de la deixalleria mòbil a partir d’avui embuts que es poden adossar a qualsevol ampolla de plàstic per fer-ne la recollida. Aigües de Mataró col·labora amb l’Ajuntament en la campanya de difusió i el repartiment d’aquests embuts.

 

Amb aquesta campanya es vol evitar que els olis usats acabin a l’aigüera o llençats a les escombraries, accions que suposen un greu perjudici per al medi ambient. Un litre d’oli contamina mil litres d’aigua i 5 litres d’oli no tractat contaminen l’aire que respira una persona en 3 anys. A més, eliminar aquests olis a les depuradores representa un elevat consum d’energia; l’oli barrejat amb altres sòlids pot formar taps a les clavegueres i serveix d’aliment als rosegadors, afavorint-ne la proliferació.

 

El reciclatge dels olis usats permet transformar un residu contaminant en altres productes útils, com sabons i productes cosmètics, així com la fabricació de biocombustibles.

 

Per aquest motiu, és primordial separar els olis de cuina o el de les llaunes de conserves en un bidó o ampolla i portar-los a les deixalleries. Aquests olis no es poden barrejar amb els de cotxe o maquinària.

 

 

Increment constant de la recollida de residus a les deixalleries

 

L’augment de les visites realitzades i les tones de residus recollits a les dues deixalleries actuals (carrer de Galícia i carrer de Francesc Layret) ha estat constant en els darrers cinc anys. Així, al 2006 hi va haver 35.878 visites i es van recollir 7.697 tones, mentre que al 2010 van ser 52.992 visites registrades i 12.067 les tones recollides.