Mataró estrena una deixalleria mòbil que cada dia s’instal·larà en una zona diferent de la ciutat

Facilitarà als veïns dipositar els olis de cuina i altres residus

L’Ajuntament de Mataró ha posat en marxa un nou servei de deixalleria mòbil que pretén fer més fàcil als veïns dipositar separadament els residus perillosos i especials generats a les llars per potenciar el reciclatge. La deixalleria mòbil funcionarà de dilluns a dissabte, cada dia instal·lada en una zona diferent de la ciutat.

 

El regidor d’Obres, Serveis i Manteniment, Francesc Melero, i la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat i presidenta d’Aigües de Mataró, SA, Quiteria Guirao, han visitat avui la deixalleria mòbil per presentar el nou servei, que s’ha instal·lat per primera vegada a la plaça de les Tereses.

 

La deixalleria mòbil consisteix en un contenidor amb diferents compartiments per dipositar separats residus domèstics com: roba i sabates, ferralla i metalls, cables elèctrics, petits voluminosos, plàstics durs, olis vegetals i/o de cuina, olis minerals i/o de motor, ferralla electrònica i informàtica, fluorescents, telèfons mòbils, petits electrodomèstics, dissolvents, radiografies, tòners i cartutxos, piles i bateries, aerosols o pintures.

 

El contenidor que conforma la deixalleria mòbil té un cost de 35.669,39 € i ha estat atorgat a l’Ajuntament com a subvenció en espècie per l’Agència de Residus de Catalunya. El servei es gestionarà amb l’ampliació del contracte de les deixalleries municipals.

 

 

Horaris i ubicacions

 

El nou servei funcionarà segons els següents horaris i llocs d’ubicació:

 

-         Dilluns: carrer d’Irlanda, de 10 a 13 hores i de 16 a 20 hores.

-         Dimarts: parc de Cerdanyola (avinguda de la Gatassa), de 10 a 13 hores i de 16 a 20 hores.

-         Dimecres: plaça d’Occitània, de 10 a 13 hores i de 16 a 20 hores.

-         Dijous: plaça de les Tereses, de 10 a 13 hores i de 16 a 20 hores.

-         Divendres: avinguda d’Amèrica amb carretera de Mata, de 10 a 13 hores i de 16 a 20 hores.

-         Dissabte: ronda de Sant Oleguer amb riera de Figuera Major, de 9 a 14 hores.

 

 

Objectius

 

Els objectius de la posada en marxa del nou servei són:

 

-         apropar als ciutadans el servei de deixalleria, sobretot a aquells col·lectius amb dificultat de desplaçament, donat que les dues deixalleries que funcionen actualment estan situades a la perifèria (carrer de Galícia, a La Llàntia, i carrer de Francesc Layret, al Pla d’en Boet);

-         incrementar les tones de recollida selectiva;

-         disminuir les tones de rebuig que es porten a incinerar;

-         afavorir la recollida d’olis domèstics.

 

 

Evitar que els olis de cuinar acabin a l’aigüera

 

Precisament, per afavorir el reciclatge dels olis utilitzats per cuinar es repartiran als visitants de la deixalleria mòbil a partir d’avui embuts que es poden adossar a qualsevol ampolla de plàstic per fer-ne la recollida. Aigües de Mataró col·labora amb l’Ajuntament en la campanya de difusió i el repartiment d’aquests embuts.

 

Amb aquesta campanya es vol evitar que els olis usats acabin a l’aigüera o llençats a les escombraries, accions que suposen un greu perjudici per al medi ambient. Un litre d’oli contamina mil litres d’aigua i 5 litres d’oli no tractat contaminen l’aire que respira una persona en 3 anys. A més, eliminar aquests olis a les depuradores representa un elevat consum d’energia; l’oli barrejat amb altres sòlids pot formar taps a les clavegueres i serveix d’aliment als rosegadors, afavorint-ne la proliferació.

 

El reciclatge dels olis usats permet transformar un residu contaminant en altres productes útils, com sabons i productes cosmètics, així com la fabricació de biocombustibles.

 

Per aquest motiu, és primordial separar els olis de cuina o el de les llaunes de conserves en un bidó o ampolla i portar-los a les deixalleries. Aquests olis no es poden barrejar amb els de cotxe o maquinària.

 

 

Increment constant de la recollida de residus a les deixalleries

 

L’augment de les visites realitzades i les tones de residus recollits a les dues deixalleries actuals (carrer de Galícia i carrer de Francesc Layret) ha estat constant en els darrers cinc anys. Així, al 2006 hi va haver 35.878 visites i es van recollir 7.697 tones, mentre que al 2010 van ser 52.992 visites registrades i 12.067 les tones recollides.