Can Xalant esdevé soci fundador de la nova Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president de l’IMAC, Joaquim Fernàndez, van presentar el projecte
El Palau Marc va acollir ahir la presentació de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, el president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Joaquim Fernàndez, i els regidors de les 7 altres poblacions que la integren: Barcelona, Amposta, Hospitalet del Llobregat, Vic, Girona, Lleida i Tarragona.
La Xarxa s’emmarca dins el Nou Pla de Museus de Catalunya i neix amb l’objectiu d’acostar l’art contemporani a la societat, així com de garantir la presència de les arts visuals contemporànies arreu del país. En aquesta direcció es crea l’anomenada ‘constel·lació MACBA’ per treballar projectes conjuntament entre els diferents centres d’art contemporani i aprofitar recursos i sinèrgies.
D’aquesta manera es consolida la feina que l’IMAC ha fet amb l’art contemporani a la ciutat a través de Can Xalant. Mataró consolida els esforços que destina a la creació, la producció i el pensament en l’àmbit de l’art contemporani i amb aquesta Xarxa es reforça i s’amplia la difusió dels projectes. Can Xalant intensificarà la seva relació amb el teixit artístic de la ciutat a través d’una relació més intensa amb els centres escolars de la ciutat, així com amb els creadors mataronins.
El president de l’IMAC, Joaquim Fernàndez, va parlar de l’impuls que suposarà la Xarxa pel centre de Can Xalant i va valorar positivament el fet de pertànyer a la Xarxa: “Amb aquesta proposta podrem formar part d’una xarxa de cooperació i coordinació que ens dóna més oportunitats, es dóna un impuls a la difusió que és el que ens faltava a Mataró i això per a nosaltres després de vuit anys d’història del centre ens obre una certa etapa amb esperança amb moltes oportunitats i que suposa una aposta per l’art contemporani”.
Can Xalant. Centre de creació i pensament contemporani és un dels centres de la Xarxa amb més antiguitat. Nascut l’any 2005 fruit del conveni entre l’IMAC i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, està gestionat per l’empresa Trànsit Projectes SL. Durant aquests anys de funcionament ha tingut prop de 13.000 usuaris (59 % de Mataró), 52 artistes o projectes residents, 14 intercanvis internacionals i 26 residències internacionals. Can Xalant és un espai on s’ofereixen recursos, mitjans i suport als processos de producció de projectes en l’àmbit de les arts visuals contemporànies. En aquest sentit, s’han donat 8 beques de producció (7 a artistes de Mataró), hi ha hagut 91 produccions (47 de Mataró) i 21 coproduccions. Durant aquests prop de 6 anys de vida s’han fet un gran nombre de tallers, conferències, presentacions i workshops.