Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comença la 6a Setmana de la Informació i l’Orientació Professional amb més de 60 xerrades i activitats

Escoltar

Comença la 6a Setmana de la Informació i l’Orientació Professional amb més de 60 xerrades i activitats

Enguany vol potenciar la cultura de l’esforç

El president de l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM), Miquel Rey, i la directora de l’Institut Municipal d’Educació (IME), Pilar Navarro, han inaugurat aquest matí al Tecnocampus la sisena Setmana de la Informació i l’Orientació Professional a Mataró (SIOP), que té lloc entre el 26 i el 29 de març a diversos espais de la ciutat.


 

La SIOP s’adreça a aquelles persones que per una raó o altra necessiten eines i recursos per portar a terme una elecció professional, tant sigui formativa o laboral: joves o adults, estudiants, persones en actiu i en situació d’atur, professionals del món de l’educació, de la formació i de l’orientació, o pares i mares d’alumnes.

 

L’objectiu és donar a conèixer tots els recursos formatius de què disposa Mataró un cop s’ha superat l’edat d’escolarització obligatòria, així com informació del mercat de treball i d’altres aspectes claus a tenir en compte totes les persones que inicien o es troben immerses en un procés de definició o redefinició del projecte professional.

 Altres objectius de la 6a Setmana de la Informació i l’Orientació Professional 

 

· Informar sobre les oportunitats de formació i treball a l’estranger.

· Potenciar la cultura de l’esforç entre l’alumnat i recuperar aquest valor com a element clau per assolir l’èxit professional.

· Informar sobre les oportunitats de formació i ocupació a sectors estratègics de la ciutat.

· Informar sobre el procés d’acreditació de formació i experiència i l’oportunitat que suposa per les persones de cara a millorar la seva posició en el mercat de treball.

· Donar eines de reflexió i treball per als i les professionals de l’orientació acadèmica i professional.

· Sensibilitzar, informar i fomentar actituds vers una elecció professional en clau d’igualtat de gènere.

· Sensibilitzar i apropar a les persones al món de la ciència i la tecnologia.

· Fomentar l’esperit emprenedor entre els i les joves.

· Informar a les famílies sobre les possibilitats del sistema educatiu reglat i no reglat, per tal de poder guiar i acompanyar els seus fills i filles en la presa de decisions sobre el futur professional.

 

 

Orientació, mobilitat i l’esforç són els eixos centrals de la setmana

 

El programa d’activitats s’ha dissenyat per acomplir els objectius descrits, però sempre tenint en compte tres conceptes al voltant dels quals s’articulen les activitats: l’orientació i formació al llarg de tota la vida, la mobilitat com oportunitat per al desenvolupament professional i aquest any i com a novetat volem parlar de la cultura de l’esforç.

 Xerrades i tallers gratuïtsDurant la SIOP es porten a terme més de 60 xerrades o activitats. Les activitats programades són de dos tipus: xerrades d’informació sobre l’oferta formativa, i activitats vinculades a l’orientació professional.

                 

Xerrades sobre l’oferta formativaA càrrec de diferents professionals i adreçades a joves de 4rt ESO, programes de qualificació professional inicial, cicles formatius, batxillerat i a la població en general. Pretenen informar sobre l’oferta d’estudis a la ciutat. Les xerrades es concreten en:

 

·        Xerrades informatives sobre les especialitats de cicles formatius de grau mitja i de grau superior.

·        Xerrada informativa i presentació de l’oferta de graus universiaris del TecnoCampus Mataró-Maresme.

·        Xerrada informativa sobre els programes de formació per a l’ocupació.

·        Xerrades informatives sobre els programes de qualificació professional inicial.

·        Xerrades informatives sobre l’oferta formativa de les escoles d’adults.

·        Xerrada informativa adreçada als pares i mares sobre les sortides de formació de nois i noies majors de 16 anys.

·        Xerrada informativa sobre el batxillerat

·        Xerrada sobre l’acreditació de les competències professionals i en concret sobre els programes Qualifica’t i Acredita’t.

 

Activitats vinculades a l’orientació professional

 

 

·                    Xerrada sobre la mobilitat formativa i laboral: s’explicaran les oportunitats que ens pot oferir fer una estada a un país estranger per formar-nos o treballar i quins recursos ens ho pot facilitar (beques, intercanvis, voluntariat, xarxa EURES...).

·                    Xerrada sobre la cultura de l’esforç: amb l’objectiu de fer conscients a les persones sobre la importància de l’esforç en els resultats de la nostra feina o la consecució dels nostres objectius professionals.

·                    Oportunitats de formació i ocupació dels sectors: comerç, de les tecnologies de la informació i la comunicació, sector sociosanitari i sector nàutic.

·                    Seminari per a professionals de l’àmbit educatiu i l’orientació professional centrat en l’orientació i les TIC.

·                    Tallers experimentals al Tecnocampus Mataró-Maresme amb l’objectiu de despertar en els més joves l’interés per la ciència, la tecnologia i la investigació.

·                    Exposició i presentació de diferents projectes de recerca i transferència tecnològica que es porten a terme des de Tecnocampus.

 

La SIOP esta organitzada per l’Ajuntament de Mataró i el Tecnocampus Mataró-Maresme amb el patrocini del Servei d’Ocupació de Catalunya, el Fons Social Europeu, la Diputació de Barcelona, Ministerio de Trabajo y Immigración, i el Centre de Recursos Pedagògics de Mataró, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l’Escola d’adults Alarona, l’Escola d’adults Can Marfà, l’Escola d’adults Can Noé, l’Escola Pia, la FAGEM, l’Institut Alexandre Satorras, l’Institut Miquel Biada, l’Institut Thos i Codina, l’Institut Pla d’en Boet, l’Institut Puig i Cadafalch, Maristes Valldemia, i Salessians San Jordi.