Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El consistori manifesta el seu compromís amb la immersió lingüística a les escoles catalanes

Escoltar

El consistori manifesta el seu compromís amb la immersió lingüística a les escoles catalanesEl Ple de l’Ajuntament va aprovar dijous passat, 5 de juliol, una proposta de resolució que manifesta el compromís del consistori amb el sistema d’immersió lingüística a l’escola. La proposta, presentada per PSC, CiU, ICV-EUiA i CUP, es va aprovar amb els vots favorables d’aquests grups municipals. Plataforma per Catalunya s’hi va abstenir i el PPC va votar-hi en contra.

 

El text íntegre de l’acord és el següent:

 

“El Tribunal Suprem ha emès la sentència del 12/06/2012 que anul·la diversos articles del Decret 181/2008 de 9 de setembre del Departament d’Educació del Govern de la Generalitat de Catalunya sobre l'ús del català en el segon cicle de l'educació infantil. Tot i que aquesta sentència es refereix a una norma de rang inferior a la Llei d'Educació de Catalunya, considerem important reiterar el nostre suport sense fissures al model educatiu del nostre país així com al model d’immersió lingüística que tan bons resultats ha donat els darrers 30 anys.

 

La consideració del català com a llengua vehicular a l’escola ha contribuït de forma decisiva a la cohesió social a Catalunya en no disgregar per raons de llengua els infants del nostre país, un fet que podria provocar la segregació social. El nostre model educatiu s’ha demostrat eficaç de manera que els alumnes escolaritzats a Catalunya finalitzen els seus estudis amb iguals competències lingüístiques en català i en castellà.

 

La immensa majoria dels partits polítics amb representació parlamentària dóna suport al model d’immersió lingüística del nostre país. Cal no contribuir a polititzar encara més un model que ha demostrat ser integrador i no discriminatori en tant que ha establert la igualtat d’oportunitats entre els alumnes del nostre país amb independència de la seva llengua d’origen.

 

Per tot això, el Grup municipal socialista proposa al Ple l’adopció dels següents acords:

 

1. Manifestar el nostre compromís amb la immersió lingüística en el sistema educatiu del nostre país, un model d'èxit i de cohesió social reconegut internacionalment i amb un amplíssim consens polític i social, de manera que la llengua catalana sigui la llengua vehicular de l'ensenyament.

 

2. Instar el Govern de la Generalitat a mantenir la llengua catalana com la llengua vehicular d’aprenentatge en l’ensenyament, i continuar d’aquesta manera la bona feina feta els darrers 30 anys.

 

3. Instar el Govern de la Generalitat a defensar si s’escau els docents i els centres educatius que, malgrat la sentència, continuïn aplicant el model d’immersió lingüística en català.

 

4. Instar el Govern de la Generalitat a recórrer als tribunals competents contra les decisions judicials que puguin malmetre el model lingüístic de les escoles catalanes, recollit en la Llei d'Educació de Catalunya”.