Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El GEM, l’Ajuntament i la Diputació col·laboren per aconseguir itineraris segurs per anar a l’escola

Escoltar

El GEM, l’Ajuntament i la Diputació col·laboren per aconseguir itineraris segurs per anar a l’escola

Un estudi proposa actuacions per implantar els Camins Escolars del GEM i es millora la seguretat viària als entorns

La regidora de Via Pública, Núria Calpe; el president de l’Institut Municipal d’Educació, Pere Galbany; la diputada adjunta de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Mercè Rius, i el president del Patronat de la Fundació Privada GEM, Ernest Teniente, han ofert avui una roda de premsa per fer balanç de les primeres accions executades dins el projecte de Camins Escolars del GEM i per presentar les actuacions futures.

 

Els Camins Escolars són una xarxa d’itineraris que permeten que els nens i nenes vagin de casa a l’escola de manera autònoma i segura, ja sigui caminant, amb bicicleta o altres mitjans de transport no contaminants. L’objectiu és aconseguir una major autonomia dels infants, així com limitar l’ús del vehicle privat en els desplaçaments.

 

El projecte de Camins Escolars del GEM va sorgir al 2010 com una idea de tres mares del centre escolar que, amb l’acord de la Junta de l’Associació Civil del GEM, van constituir una comissió de treball per impulsar la iniciativa. L’Ajuntament es va sumar al projecte i va demanar a la Diputació de Barcelona la redacció d’un estudi sobre els possibles itineraris, que es va encarregar a l’empresa Alfa Tecnologies.

 

 

Estudi de mobilitat

 

L’estudi va analitzar durant el curs passat els hàbits de mobilitat dels 879 alumnes dels dos centres del GEM, repartits en els edificis del carrer d’Àvila 9-43 (GEM Gran: primària, secundària i batxillerat) i del passeig d’Antoni Martí Cabanellas, 23-27 (GEM Petit: escola bressol i educació infantil).

 

En funció d’aquests hàbits, s’ha fet una diagnosi dels problemes que presenten els itineraris actuals dels alumnes i una proposta d’accions, tant per millorar la seguretat viària, com per difondre els Camins Escolars, augmentar la confiança de les famílies i reduir els desplaçaments en vehicle privat. D’acord amb les conclusions de l’estudi, l’Ajuntament ha dut a terme unes primeres actuacions de millora de la mobilitat als entorns dels dos edificis del GEM, i l’escola ha elaborat un pla d’actuacions per desenvolupar el projecte. La comissió de seguiment formada per representants de l’escola i de l’Ajuntament preveurà un calendari per dur a terme les properes accions, majoritàriament a partir del curs 2012-2013, d’acord a la disponibilitat pressupostària.  

 

 

Accions de millora de la mobilitat

 

Les actuacions de millora de la mobilitat realitzades per l’Ajuntament i que es van posar en marxa a principis de curs han tingut un cost aproximat de 20.000 € i han consistit en:

 

Entorns GEM petit

 

- Ampliació de les zones de càrrega i descàrrega escolar: passeig d’Antoni Martí Cabanellas (4 places), passatge d’Antoni Martí Cabanellas (6 places) i carrer de Mossèn Josep M. Andreu (2 places).

 

- Instal·lació de pilones a les voreres a l’entrada del centre

 

Entorns GEM Gran

 

- Millora de 8 passos de vianants: avinguda de Torner, carrer del Bisbe Josep Torras i Bages, carrer de l’Abat Francesc Dorda, carrer de Magí Raventós, carrer de Sant Ignasi de Loiola, carrer de l’Abat Antoni M. Marcet i carrer d’Àvila.

 

- Construcció d’una plataforma elevada davant de l’entrada de l’escola, al carrer d’Àvila, per salvaguardar els pares i mares a la sortida del centre i l’alumnat en cas d’evacuació.

 

 

Pla d’actuacions

 

Entre les accions futures que el pla d’actuacions preveu desenvolupar destaquen:

 

- Llançadora GEM Gran – GEM Petit: l’objectiu és formar pares i mares voluntaris que, amb armilles i la senyalització adient, facin de guia a peu dels alumnes de manera segura entre els dos centres. Es preveu que es pugui implantar abans d’acabar el curs actual.

 

- Xarxa de Camins Escolars: es tracta d’establir una xarxa d’itineraris segurs per arribar a l’escola des de diferents punts de la ciutat.

 

- Bus a peu: es tracta d’establir parades senyalitzades dins de la xarxa de Camins Escolars, perquè pares i mares guia puguin acompanyar els alumnes com si es tractés del recorregut d’un autobús.

 

- Cotxe compartit: l’objectiu és organitzar una xarxa de pares i mares que portin en el seu vehicle diferents alumnes que, per la distància al domicili o altres motius, no poden fer els desplaçaments a peu.

 

Altres actuacions passen pel foment dels desplaçaments en bicicleta o l’habilitació d’àrees de parada curta per als vehicles, que estarien identificades amb el nom de zones “petó i a l’escola”. El GEM també ha començat a fer accions pedagògiques per implicar els alumnes en el projecte.