Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El II Congrés Recuwatt fa una aposta per millorar la informació als ciutadans sobre el destí dels residus

Escoltar

El II Congrés Recuwatt fa una aposta per millorar la informació als ciutadans sobre el destí dels residus

El fòrum serà biennal i es tornarà a celebrar el 2014

La segona edició del Congrés Recuwatt s’ha tancat avui després de dos dies de debat entre prop de 400 experts d’arreu del món. El fòrum Mataró, únic a nivell català i espanyol en el seu àmbit, ha debatut sobre reciclatge i aprofitament de residus per a usos com la generació d’electricitat, l’anomenada valorització energètica de residus.

 

En la jornada d’avui, moltes de les intervencions de gestors públics i privats s’han centrat en la necessitat de millorar la informació que disposa la ciutadania sobre què passa amb els seus residus un cop els dipositen als contenidors. D’aquesta manera, consideren que s’entendria millor que el tractament adequat de residus i el seu aprofitament té un cost que cal assumir.

 

La taula central de la jornada d’avui ha reunit els màxims responsables en la gestió de residus de les comunitats autònomes d’Andalusia, Múrcia i Catalunya i de l’illa de Mallorca. Un dels temes que ha plantejat Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya, és la caiguda del volum de brossa per la baixada del consum com a conseqüència de la crisi. Per aquest motiu algunes plantes de tractament de l’Estat tenen en determinats moments sobrecapacitat, fet que segons ha apuntat es compensa amb la cooperació entre elles. El director Insular de Residus de Mallorca, Toni Serra, ha anat més enllà i ha recordat que Alemanya importa residus d’altres països per tal d’aprofitar-los en les seves plantes de tractament, ja que considera el residu no un problema sinó una font d’energia molt valuosa. Les plantes d’Alemanya, igual que la de Mataró, tenen la capacitat de valoritzar els residus per, mitjançant diversos processos, generar energia elèctrica i d’altres tipus. Amb millor coneixement ciutadà, ha conclòs, aquestes polítiques no serien un tabú.

 

En la cloenda, el vicepresident del Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans del Maresme, Josep Jo, alcalde de Dosrius, ha apuntat que el Recuwatt és ja “un congrés de referència que ha de servir per avançar en la diversitat d’opinions sobre què fer amb els residus”. Per la seva banda, Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya, ha indicat que el nou pla de residus de la Generalitat mantindrà l’aposta per treure el màxim profit dels residus.

 

El Congrés tenia enguany com a novetat l’atorgament d’un premi al millor resum de treball científic (pòster) sobre la valorització de residus d’alumnes i investigadors. L’estudiant de la Universitat de Barcelona Maycoll Stiven s’ha endut el premi per votació dels assistents. El guanyador rebrà un premi de 500 €.

 

El Consorci per al Tractament dels Residus Sòlids Urbans del Maresme, que presideix l’alcalde de Mataró, Joan Mora, i l’Agència de Residus de Catalunya són els organitzadors de Recuwatt, que ha comptat amb la col·laboració i participació de prop de quaranta entitats, tant públiques com privades. El fòrum tornarà el 2014, ja que a partir d’ara tindrà caràcter biennal. Dos anys, apunten els organitzadors, és un període adequat entre edicions en un àmbit tan especialitzat com el d’aquest congrés.