Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El nou model de Policia Local incrementa els agents al carrer entre les 7 de la tarda i les 3 de la matinada

Escoltar

El nou model de Policia Local incrementa els agents al carrer entre les 7 de la tarda i les 3 de la matinada

En aquesta franja horària és quan es registren més incidències

La Policia Local de Mataró implementarà a partir de divendres 1 de juny un nou model organitzatiu basat en l’augment de la presència d’agents al carrer especialment durant les primeres hores de la nit i la matinada. Els canvis suposen una reestructuració del Servei de Policia de Barri.

 

La regidora de Via Pública, Núria Calpe, i el cap de la Policia Local, Mateo Sánchez, han presentat avui en roda de premsa les línies generals del nou model policial.

 

L’eix principal del nou model és la creació d’un nou torn de treball entre les 19h i les 3h de la matinada, la franja horària durant la qual estadísticament es registren més incidències a la ciutat: el 90% dels problemes detectats per la Policia de Barri i el 71% de les intervencions policials corresponen a aquesta franja horària. Aquest nou torn reforça els tres ja existents (de 6h a 14h, de 14h a 22h i de 22h a 6h).

 

 

Redefinició de la Policia de Barri

 

Mataró disposava fins ara d’un Servei de Policia de Barri exclusivament diürn que desplegava els agents segons la divisió de la ciutat en 14 zones. Amb el nou model, el servei es desdobla en dues unitats: la Unitat de Policia de Barri i la Unitat de Suport de Policia de Barri.

 

Els agents de la Unitat de Policia de Barri estaran desplegats segons la divisió de la ciutat en 5 zones, enlloc de les 14 inicials. Les seves funcions continuaran sent de proximitat, per atendre i fer el seguiment de demandes ciutadanes, fer recollida d’informació i propostes de resolució i/o serveis. Fan tasques de control i vigilància a les proximitats dels centres escolars durant les entrades i sortides de les classes, realitzen entrevistes periòdiques institucionals (escoles, associacions de veïns, botigues, etc.) i, si s’escau, activitats formatives a diferents col·lectius.

 

Les funcions de la unitat de suport seran la resolució d’incidències de proximitat. Aquestes tasques es realitzaran en el nou torn de treball, de 19h a 3h. Es tracta d’una unitat polivalent no dedicada inicialment a patrullar, sinó a satisfer les demandes detectades per la Unitat de Policia de Barri. Així, podran dur a terme tasques de vigilància i control d’espais públics, establiments, zones comercials i actes de gran afluència de públic, així com suport en matèria de seguretat ciutadana i trànsit. Els agents destinats a la nova unitat rebran formació específica en policia administrativa i protecció de persones i béns en actes multitudinaris.

 

 

Redistribució d’agents en altres unitats

 

La redistribució de policies també afecta a la Unitat de Serveis d’Investigació, a la Unitat d’Atenció al Ciutadà, a la Unitat de Seguretat Ciutadana, i a la Sala de Coordinació Operativa. Totes elles amplien el número d’agents amb personal que abans estava assignat a altres unitats.

 

 

Altres mesures per millorar la seguretat ciutadana

 

La implantació del nou model de la Policia Local de Mataró també es planteja com objectius millorar la coordinació amb els Mossos d’Esquadra.

 

Així mateix, el nou model preveu la creació d’una Comissió transversal d’establiments formada per tècnics de diferents serveis municipals (Llicències, Salut Pública, Policia, etc.) que tracti assumptes com les condicions dels locals, les persones que hi treballen, els productes que es venen, els permisos que necessiten i el compliment de la diferent normativa. Es tracta d’una eina administrativa de treball interdepartamental per donar una resposta ràpida i adequada a situacions que poden acabar creant una problemàtica de seguretat.

 

El nou model contempla també la posada en marxa, quan la disponibilitat pressupostària ho permeti, d’un vehicle expressament preparat per funcionar com a Oficina Mòbil d’Atenció Ciutadana en qualsevol torn. Les seves funcions seran la recepció de denúncies penals i administratives en el punt de la ciutat on es trobi i, si s’escau, podrà ser utilitzada com a oficina de comandament avançat en situacions d’emergència i macroserveis.

 

La implantació del nou model policial, pel que fa a les condicions laborals del personal, ha estat consensuada amb els sindicats professionals i va ser aprovada pel Ple municipal del mes de maig.