Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova per unanimitat una proposta de resolució referent a les escoles bressol

Escoltar

El Ple aprova per unanimitat una proposta de resolució referent a les escoles bressol



El Ple que va tenir lloc ahir va aprovar per unanimitat una proposta de resolució presentada per ICV-EUiA sobre els preus públics i l’oferta educativa a les escoles bressol de la ciutat. Tot i que la voluntat del Govern era congelar els preus públics per al curs 2012-2013 d’aquests centres educatius es va sumar a la proposta presentada per ICV-EUiA per tal de poder consensuar amb tots els grups municipals aquestes qüestions relatives a les llars d’infants.


 

El text íntegre de la proposta és el següent:

 

I. “L’oferta de places públiques per a infants de 0 a 3 anys de la nostra ciutat és la més alta percentualment de tots els municipis catalans. I aquesta no és una dada casual. Els moviments socials i veïnals de Mataró van lluitar des de l’inici de la democràcia per crear aquest servei pioner, que complia una doble funció social: permetre la incorporació de la dona al món del treball i afavorir el desenvolupament dels infants en les primeres etapes de la vida, millorant així la igualtat d’oportunitats i la cohesió social.

 

II. Amb la creació de més de 46.000 noves places d’escoles bressol entre els anys 2005 i 2010, derivades de la Iniciativa Legislativa Popular per a la creació de places d’escola bressol, molts municipis de Catalunya de tots els signes i colors polítics van renovar els seus compromisos amb la ciutadania donant cos al que podia semblar un fet de consens, consolidar una xarxa nacional d’escoles bressol arreu del país.

 

III. Amb la crisi econòmica i l’arribada de les retallades sobre els serveis que rep el ciutadà, els municipis han vist com el nou Govern de la Generalitat ha incomplert els acords de finançament signats amb les entitats municipalistes en relació a la subvenció d’escola bressol i escoles de música i dansa, disminuint les seves aportacions unilateralment i generant nous dèficits a les arques municipals.

 

IV. Davant la crisi, el Govern de la ciutat, amb el pressupost de 2012 aprovat, on ja es contempla la disminució de les aportacions de la Generalitat, proposa a la ciutadania un increment abusiu dels preus públics per als serveis educatius de la seva titularitat: escoles bressol, centre de formació d’adults Can Noè, Centre de Formació Tres Roques, Escola Municipal de Música de Mataró, fent repercutir en l’usuari els incompliments de la Generalitat i, fins i tot, una mica més, preveient nous retalls en les aportacions. Es tracta d’una proposta de preus que va ser àmpliament rebutjada en la reunió del Consell Plenari de l’Institut Municipal d’Educació celebrat el passat 26 de març.

 

V. L’educació ha estat un dels grans compromisos d’aquesta ciutat, i pel que ara ens ocupa, la xarxa local de les escoles bressol és un dels nostres actius més importants: un servei d’excel·lència contrastada i valorada arreu tant pels usuaris com pel professionals del món educatiu, servei que no es pot hipotecar, decidint increments abusius de preus, ni manifestant la imminència de supressió d’aules o de retallades de places, sense abans esgotar totes les solucions possibles. Si a conseqüència de la crisi hi ha menys demandes de places en algunes escoles bressol de la ciutat, parlem-ne i cerquem solucions consensuades, imaginatives i possibles.

 

VI. Caldria recordar que aquest Ple Municipal va acordar en els primers mesos d’aquest mandat crear una comissió per a estudiar la possible aplicació de l’anomenada tarifació social en els preus públics, per tal de fer-los més ajustats a les diverses economies dels usuaris. És en aquest marc on caldria fer la revisió dels preus públics que ens ocupen.

 

Per totes aquestes raons, el grup municipal d’ICV-EUiA proposa que el Ple municipal de l’Ajuntament de Mataró adopti els següents acords:

 

1- No incrementar, per a aquest nou curs, els preus públics per a les escoles bressol de la ciutat, més enllà de l’IPC definit a Catalunya per a l’any 2011.

 

2- No reduir cap plaça d’escola bressol pública a la ciutat.

 

3- Estudiar un “Pla de Viabilitat” per les escoles bressol que presentin una disminució de la demanda, atenent a les necessitats del barri on estan ubicades, flexibilitzant l’oferta i adequant-la a les necessitats dels usuaris. És a dir, cercant, en definitiva, solucions imaginatives que permetin l’acostament als serveis educatius públics en l’etapa 0–3 de les més àmplies capes de la població.

 

4- Estudiar l’oportunitat d’aplicar la tarifació social als preus públics de l’escola bressol per fer-ne una proposta de cara al curs escolar 2013-2014”.