Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El pressupost de l’Ajuntament i els organismes autònoms per al 2012 és de 112,6 milions d’euros

Escoltar

El pressupost de l’Ajuntament i els organismes autònoms per al 2012 és de 112,6 milions d’euros

S’ha eliminat l’endeutament previst inicialment

El Ple municipal va aprovar ahir definitivament el pressupost municipal per al 2012 amb els vots favorables de CiU i PSC. El grup municipal d’ICV es va abstenir i PPC, PxC i CUP van votar-hi en contra.

 

El pressupost consolidat de l’Ajuntament amb els organismes autònoms per aquest any puja a 112.643.288,24 €. Si es té en compte l’operació d’endeutament que es va dur a terme al 2010 per avançar les inversions del 2011, aquest consolidat és un 7,18 % inferior al de l’exercici anterior.

 

Per la seva banda, el pressupost consolidat de l’Ajuntament, organismes autònoms i empreses municipals per aquest any puja 184.452.606,79 €, un 0,51% inferior al de l’exercici anterior.

 

Respecte al pressupost aprovat inicialment pel Ple municipal el 4 de gener, la variació més important és l’eliminació dels 11 milions d’euros d’endeutament previst, operació que l’Estat ha prohibit a aquelles corporacions amb un deute financer superior al 75 % dels seus ingressos ordinaris del darrer pressupost liquidat, com és el cas de Mataró, de conformitat amb el Reial Decret 20/2011, de 30 de desembre, de mesures urgents en matèria pressupostària, tributària i financera per a la correcció del dèficit.

 

 

Reducció dràstica de les inversions

 

Davant la impossibilitat d’incrementar l’endeutament, el Govern municipal no ha tingut més remei que reduir substancialment les inversions. Per tant, la inversió de l’Ajuntament i els organismes autònoms passarà de 15,2 milions d’euros a 2,8 milions d’euros.

 

Les inversions es finançaran únicament amb els recursos del propi Ajuntament, els dividends previstos per la companyia Aigües de Mataró, o les subvencions provinents de l’Estat, la Generalitat o la Diputació de Barcelona.

 

La inversió més destacada d’enguany serà la que es destinarà a la Biblioteca Antoni Comas a l’Escorxador, el segon equipament públic d’aquestes característiques que tindrà la ciutat. En total s’hi destinaran 617.080 € a la posada en marxa i 598.558 a l’arranjaments dels entorns, obra que inicialment estava inclosa en la Llei de Barris i que finalment finançarà íntegrament l’Ajuntament.

 

Una altra de les obres que mantenen la consignació pressupostària és la reparació dels murs del marge dret de la Riera de Sant Simó i els fonaments del pont de la Riera de Sant Simó, que tenen un  cost de 125.000 i 50.000 euros respectivament.

 

L’alcalde, Joan Mora, ha recordat avui en roda de premsa que “l’extremadament delicada” situació de les finances municipals exigeix contenció en la despesa i les inversions. “Els serveis normals de la ciutat continuaran funcionant, però ningú podrà exigir a l’Ajuntament un sobreesforç des del punt de vista d’inversions o aportació econòmica”, ha insistit. A més, l’alcalde ha avançat que la liquidació del pressupost del 2011 es tancarà al març possiblement amb xifres negatives, situació que pot obligar a fer nous ajustos als comptes generals del 2012. L'alcalde ha estat acompanyat durant la roda de premsa per la regidora d'Administració i Atenció Ciutadana, Carolina Soler.

 

 

Acceptades gairebé un 65 % de les al·legacions

 

Com a resultat del procés participatiu per a l’elaboració del Programa d’Actuació Municipal (PAM), que acompanya el Pressupost Municipal 2012, s’han recollit 278 al·legacions i el Govern Municipal ha acceptat totalment un 44,2 %, parcialment un 20,5 %, s’ha compromès a estudiar un 15,8 % i ha rebutjat un 19,4 %.

 

De les 278 al·legacions, 209 han estat presentades pels grups municipals: 82 del PSC, 47 del PP, 1 de PxC, 47 d’ICV-EUiA, i 32 de la CUP.

 

Les entitats i particulars han presentat 69 al·legacions, ja sigui presencialment, a través d’Internet o a l’Audiència Pública, entre les quals hi figuren les de la Federació d’Associació de Veïns de Mataró, el Comerç Plaça de Cuba i Rodalies, l’Associació de Veïns del Camí de la Serra, UGT, el Consell Assessor Urbanístic, l’Associació de Veïns de Cerdanyola, o la Hermandad Nuestra Señora del Rocío Divina Pastora.

 

D’aquestes al·legacions se’n deriven 3 compromisos i 29 accions noves.