Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els guanyadors de les beques Joan Peiró presenten els seus treballs en el marc de la Setmana Cooperativa

Escoltar

Els guanyadors de les beques Joan Peiró presenten els seus treballs en el marc de la Setmana Cooperativa

Un dels treballs donarà pas al documental “Territori cooperatiu” que veurà la llum el mes que veEls guanyadors de les dues darreres beques Joan Peiró van presentar divendres a la tarda els seus treballs en el marc de les actes de la Setmana Cooperativa de Mataró amb els que la ciutat celebra enguany l’Any Internacional de les Cooperatives.El president de la Fundació Unió de Cooperadors i alcalde de Mataró, Joan Mora, va lliurar els reconeixements finals als guardonats, que van cobrar la meitat de la beca, dotada amb 3.000 euros, quan van ser escollits pel jurat ara fa aproximadament un any.L'alcalde va felicitar els tres joves i va basar el seu discurs en la necessitat que la societat demostri tenir capacitat per tornar-se a autoorganitzar per sortir de la situació econòmica en què ens trobem.Elba Salas i David Andreu van presentar el treball de recerca “Experiències del passat, projectes de futur; organitzar el treball cooperativament”, un recull històric que repassa els protagonistes de l’economia social a Mataró i també a la comarca del Maresme des dels anys 50 fins a l’actualitat. Fruit d’aquest treball estan preparant també un documental, titulat “Territori Cooperatiu”, que veurà la llum aquesta tardor i que els joves intenten cofinançar a través de la plataforma de micromenatge on line que els ofereix l’empresa mataronina Verkami.

El segon projecte el va presentar l'economista Carme Díaz sota el títol “Mataró Cooperatives, passat, present i futur” i fa émfasi en l’estat actual del cooperativisme i la seva evolució durant els darrers 10 anys en concret.

 

La Beca Joan Peiró va néixer amb l’objectiu de fomentar la recerca entorn l’economia social i la recuperació de la memòria històrica del moviment cooperativista obrer. La primera convocatòria va tenir lloc el 2006 i la intenció era atorgar-la cada dos anys. Donat que el 2009 no es va poder convocar, l’any passat es va decidir concedir-ne dues, coincidint amb l’Any Internacional del Cooperativisme.

 

El jurat dels premis, que fa un seguiment de les investigacions des que s’escullen els guanyadors fins que presenten els seus treballs, està format per historiadors i per càrrecs de la Fundació Cooperadors de Mataró.

 


Els treballs guardonats quedaran en propietat de la Fundació Cooperadors de Mataró durant els dos primers anys, temps durant el qual els pot publicar sencers o en part.

L'acte va finalitzar amb una actuació de la Coral Primavera per la Pau, que ha interpretat part de la cantata de Santa Maria de Iquique, les corrandes d'Exili de Pere IV, i Granola Vila Morena i d'altres peces, davant un auditori d'unes setanta persones.