Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els professionals mèdics intensifiquen l’ús de la història clínica electrònica i un 24% dels hospitals ja treballen sense papers

Escoltar

Els professionals mèdics intensifiquen l’ús de la història clínica electrònica i un 24% dels hospitals ja treballen sense papers

Presentat a Mataró el Mapa de tendències TicSalut de Catalunya, realitzat per la fundació homònima que té seu al TecnoCampus



L’alcalde, Joan Mora, ha presidit avui l’acte de cloenda de la jornada de presentació del Mapa de tendències TicSalut, un estudi que en els últims 6 anys ha realitzat la Fundació TicSalut i que permet conèixer el nivell de desenvolupament de les tecnologies de la informació i la comunicació a les organitzacions sanitàries de tot Catalunya.


 

Joan Mora ha felicitat els assistents a la jornada i s’ha mostrat satisfet que la ciutat exerceixi un lideratge en l’àmbit de l’anàlisi de les tecnologies aplicades a l’àmbit de la salut a través de la tasca que realitza la Fundació TicSalut, en la qual participen la Generalitat i l’Ajuntament i que actualment té seu al TecnoCampusMataró-Maresme.

 

Els resultats de l’Enquesta TIC en l’àmbit dels centres de salut de Catalunya que realitza anualment la Fundació TicSalut per encàrrec del Departament de Salut, ha evidenciat que el 24% dels hospitals catalans manifesten que no treballen amb històries clíniques en paper, i que un 44% diu que només les utilitza en un 10% dels casos que atén. Destaca també que s’ha intensificat l’ús de la història clínica electrònica per part dels professionals: un 80% dels metges i un 65% del personal d’infermeria manifesten utilitzar-la, el que suposa un increment del 20% i del 9% respecte l’any passat.

 

Dels resultats també és remarcable que un 73% dels centres ja disposen d’un registre electrònic de l’administració de la medicació i que un 66% dels centres utilitzen una solució informatitzada del triatge a l’àrea d’urgències. Aquestes dades posen de manifest la tendència dels centres catalans a incrementar l’ús de tecnologies de gestió com a suport del procés clínic, amb l’objectiu de millorar la seguretat i la qualitat de l’atenció que s’ofereix.

 

Altres dades que s’han aportat durant la presentació de l’enquesta és que un 40% dels centres manifesten interaccionar amb els seus usuaris mitjançant sms, un 10% més respecte al darrer any, i que un 29% dels centres ja possibiliten la gestió de cites per internet, percentatge que es preveu que augmentarà en breu. També s’ha constatat l’interès dels centres en el desenvolupament de serveis assistencials mitjançant internet, com per exemple accions per a promoure la salut, consultes de salut o recordatoris de vacunes que, tot i que encara s’ofereixen tímidament, un alt percentatge de centres assistencials manifesta tenir-los planificats per al futur proper.

 

“La consolidació de la telemedicina és una bona notícia, ja que per segon any consecutiu augmenta l’ús de la teleconsulta, de la telemonitorització i del telediagnòstic, evidenciant que són eines que s’estan instal·lant realment al nostre sistema sanitari i que comencem a superar la fase limitada a les proves pilot” ha explicat Francesc Moya, responsable de l’àrea tecnològica de TicSalut. Els resultats mostren que respecte l’any 2011 ha augmentat especialment l’ús del telediagnòstic, seguit d’un increment del 8% en l’ús de la telemonitorització.

 

La Salut 2.0 compta ja amb més de 5.000 professionals i més de 3.000 pacients implicats en comunitats de virtuals d’interacció entre professionals, comunitats virtuals amb interacció entre professionals i pacients, o comunitats virtuals amb interacció entre pacients.

 

L’increment d’un 9% de la Salut 2.0 respecte al darrer any és un indicatiu de la seva bona salut i del seu potencial en el futur.

 

En aquesta edició del Mapa de Tendències s’ha aconseguit disposar del 100% de resposta dels centres del sistema sanitari públic de Catalunya, una fita fins avui mai aconseguida i que demostra la consolidació de l’enquesta com a eina d’informació del sistema sanitari. Així mateix, i aprofitant els sis anys de trajectòria del Mapa de Tendències, en aquesta edició s’ha realitzat una enquesta a més de 400 professionals del sector sanitari per a conèixer la seva opinió sobre aquest informe. Els resultats mostren que un 97% dels enquestats consideren que la informació que aporta és interessant pel sistema de salut, i un 94% consideren que a més és útil a l’hora de prendre decisions. També destaca que el 92% dels entrevistats consideren que les dades són de qualitat i que un 88% manifesten que els mantenen informats sobre les tendències internacionals en TIC i Salut.

 

“L'aplicació de les TIC en salut ha de contribuir a donar resposta a les línies estratègiques definides en el Pla de Salut de Catalunya (2011-2015), ajudant a transformar els models assistencials de presencials a no presencials, fet que pren una especial rellevància en el tractament de la cronicitat i en la integració dels nivells assistencials, ja que facilita la continuïtat assistencial i l'alta especialització.” ha explicat Francesc García Cuyàs, nou coordinador de les TIC del Departament de Salut i director de la Fundació TicSalut. Així mateix, l’evolució de la Història Clínica Compartida de Catalunya (HC3) i de la Carpeta Personal de Salut (CPS) cap a una xarxa d'informació i serveis als professionals i als ciutadans, facilitarà la integració entre tots els proveïdors de salut. Professionals i ciutadans seran actors actius i podran interactuar a través d'una xarxa multicanal que oferirà no només informació, sinó també serveis.

 

 

Tendències Internacionals

 

En l’estudi de les tendències internacionals en Tic i Salut destaca com a fet més rellevant la importància creixent de la intel·ligència col·laborativa en salut. És a dir, es constata que cada vegada és més imprescindible el treball col·laboratiu en salut per aconseguir arribar a un resultat adequat, el que estimula la deslocalització del coneixement, la innovació tecnològica i la col·laboració entre centres i nivells assistencials.

 

La salut intel·ligent també apareix en les tendències com un element transformador dels sistemes de salut, posant als ciutadans en el centre del sistema. Aplicacions com el monitoratge a distància en temps real dels pacients o la cirurgia assistida amb robots es constata com una tendència a nivell internacional que sembla que augmentarà exponencialment en els propers anys. Cal destacar també la consolidació de la tendència a la integració dels serveis sanitaris i els serveis socials per a poder oferir una millor atenció i més coordinada davant l’envelliment de la població i l’increment de les malalties cròniques. Aquesta integració requereix de la tecnologia adequada per a fer-ho sostenible i realment efectiu.

 

Sistemes com la Salut 2.0, la eSalut o la salut mitjançant el mòbil s’instal·len fermament als sistemes de salut per a facilitar la inclusió de determinats col·lectius, el monitoratge dels malalts, la millora de la comunicació entre nivells assistencials, la prevenció i la promoció de la salut. Aquesta és una tendència que es consolida any a any i que sembla

que gràcies al ràpid avanç de les aplicacions tecnològiques, evolucionarà com un eina imprescindible de la salut del futur.

 

Com a conclusió de l’acte de presentació del Mapa de Tendències Joan Cornet, president executiu de la Fundació TicSalut ha manifestat: “El Mapa de Tendències ha arribat a la sisena edició gràcies a la participació de tots els agents que treballen en l’àmbit de la salut. Els resultats de l’enquesta 2012 han deixat constància de com el seu esforç i la seva implicació amb la innovació tecnològica estan afavorint la transformació del nostre sistema de salut amb l’objectiu d’aconseguir uns serveis més sostenibles, equitatius i eficients”.