Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’acte de reconeixement de l’exalcalde Josep Abril omple el Saló de Sessions de l’Ajuntament

Escoltar

L’acte de reconeixement de l’exalcalde Josep Abril omple el Saló de Sessions de l’Ajuntament

La família recull el pergamí que l’acredita com a Fill Adoptiu de la Ciutat a títol pòstum

L’alcalde, Joan Mora, va lliurar dissabte a les nétes de l’exalcalde republicà Josep Abril el pergamí que l’acredita com a Fill Adoptiu de la Ciutat a títol pòstum en un acte institucional que va omplir el Saló de Sessions de l’Ajuntament.

 

Joan Mora va destacar la faceta més institucional de Josep Abril, el seu interès pels afers públics i la seva implicació i compromís amb la ciutat, que va demostrar especialment en els cinc anys que va ser alcalde (1931-1936).

 

Les encarregades de recollir el guardó de mans de l’alcalde van ser les nétes de l’homenatjat, Carmen i Elvira Abril, però va ser la bésneta Núria Benaiges qui va adreçar al públic unes paraules per recordar la vessant més humana de Josep Abril i també per destacar les dificultats i la marginació que va patir la familia durant el franquisme arran de l’afusellament

 

Minuts abans havia intervingut en l’acte l’historiador i membre del Grup d’Història del Casal Jaume Vellvehí, que va glossar la figura de Josep Abril, describint els trets més significatius de la seva biografia i de la seva trajectòria política. 

 

A l’acte, celebrat el dia que es commemorava el 81 aniversari de la proclamació de la República i de l’arribada a l’alcaldia de l’homenatjat, hi van assistir els exalcaldes Manuel Mas i Joan Antoni Baron, els diputats al Parlament Salvador Milà i Pere Aragonès i l’exdiputat al Congrés Joan Ridao.

 

 

Josep Abril i Argemí

 

(Santa Maria de Palautordera 1869-Barcelona, 1939). Va destacar com una persona compromesa políticament i socialment que va ser empresonat i condemnat a mort per les seves conviccions i pel fet d’haver ostentat responsabilitats com a alcalde de Mataró entre 1931-1939, esdevenint una de les víctimes més destacades de la represessió franquista de la postguerra a la ciutat. Precisament el passat 16 de març es van complir exactament 73 anys del seu afusellament al Camp de la Bota com a resultat del consell de guerra que el règim li havia obert.

 

Abril, que estava afiliat al Partit Federalista Republicà de Pi i Margall i el 1893 va havia estat escollit president del Comitè Republicano-Democrático Ferralista Radical de Mataró, va ser després un dels fundadors d’ERC a Mataró. Anteriorment havia estat regidor de l’Ajuntament durant la restauració borbònica i, durant la Setmana Tràgica a Mataró (1910), va ser l’home clau que va aconseguir que la revolta no es descontrolés en excés a la ciutat i que s’apaivagués la violència.

 

Tots aquests detalls biogràfics formen part de l’expedient municipal que ha donat lloc a l’atorgament del reconeixement de la figura de l’exalcalde a títol pòstum i que va ser aprovat per l’alcalde i ratificat pel Ple de l’Ajuntament amb el vot a favor de tots els grups municipals, a excepció de PxC, que es va abstenir.

 

També hi van intervenir l’instructor de l’expedient, el primer tinent d’alcalde, Joaquim Fernàndez, i el president d’ERC a Mataró, Francesc Teixidó, en representació dels promotors de l’atorgament del reconeixement. Fa un any aproximadament ERC va proposar el nomenament com a membre de la Galeria de Mataronins Il·lustres a Josep Abril, fet al que va renunciar a favor del nomenament de Fill Adoptiu de la ciutat.