Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament aprova una proposta de resolució en contra de la modificació amb mesures més restrictives de la Llei d’interrupció voluntària de l’embaràs

Escoltar

L’Ajuntament aprova una proposta de resolució en contra de la modificació amb mesures més restrictives de la Llei d’interrupció voluntària de l’embaràs

El Plenari d’octubre va aprovar la proposta de resolució, presentada per ICV-EUiA i la CUP, amb motiu del dia 28 de setembre, Dia Internacional per la Despenalització de l’Avortament, en defensa al dret al propi cos i en contra de la reforma restrictiva de la Llei de Salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs. La proposta es va aprovar amb els vots del PSC, ICV-EUiA i la CUP; els vots en contra del PPC i PxC i l’abstenció de CiU.


 

El text íntegre de la proposta de resolució és el següent:

 

“Atès que el dia 28 de setembre se celebra el Dia Internacional per la Despenalització de l’Avortament.

 

Atès que des de l’inici de l’any 2012 estem assistint a un conjunt de declaracions, espaiades en el temps, del ministre de Justícia Sr. Ruiz Gallardón i amb suport de les seves companyes i companys del PP, en relació a la proposta restrictiva de reformar la Llei de Salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs.

 

Atès que la Llei d’interrupció voluntària de l’embaràs va ser reformada l’any 2010 amb un ampli consens, malgrat no haver assumit la totalitat de les reivindicacions del moviment feminista, manifestem la nostra rotunda oposició a una reforma que suposa un retrocés en matèria dels drets de les dones i un intrusisme inacceptable de les doctrines ultraconservadores que pretén imposar el govern del PP al marge del consens social.

 

Aquesta reforma significaria un retorn al passat, i és encara més retrògrada que el de la Llei de 1985, una llei que despenalitzava l’avortament en determinats supòsits i que era insuficient per garantir la protecció jurídica i mèdica de les dones i de professionals de la salut. El retorn a aquesta llei faria augmentar les activitats clandestines i perjudicials per la salut de les dones.

 

Atès que les declaracions del ministre de Justícia demostren el concepte del Govern vers les dones, com a éssers irresponsables i immadurs que necessiten de la supervisió de la societat patriarcal, on la seva funció al món és ser mare i no dona. Aquesta concepció és inacceptable i totalment rebutjable.

 

Les dades demostren que la taxa d’avortaments és menor en aquells països on les lleis són més permissives. Cal recordar al ministre Gallardón que Espanya va ratificar al 1983 la Convenció de les Nacions Unides sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones (CEDAW) on proclama en el seu article 16.e) “Los mismos derechos a decidir libre y responsablemente el número de sus hijos y el intervalo entre los nacimientos y a tener acceso a la información, la educación y los medios que les permitan ejercer estos derechos”

 

Per tant, retrocedir a una llei més restrictiva seria abandonar tractats internacionals que daten del 1979 i tenir per a les dones una legislació retrògrada al nivell de països que no subscriuen els tractats internacionals en matèria de drets humans i a nivell europeu, ens ubicaríem a la cua.

 

Per tot el que s’ha exposat, els grups municipals d’ICV-EUiA i la CUP proposen l’adopció dels següents acords:

 

Primer.- Demanar al Govern del PP que cessi de la seva voluntat de convertir els drets de les dones en moneda de canvi per acontentar els sectors més ultraconservadors.

 

Segon.- Rebutjar qualsevol modificació restrictiva en els drets de les dones a decidir sobre el propi cos. Retallar el que definia la Llei 2/2010 seria una clara involució.

 

Tercer.- Reclamar al Govern que inverteixi en les úniques mesures que s’han demostrat efectives en la disminució d’embarassos no desitjats:

 

. L’accés universal a la informació en matèria de sexualitat i mètodes anticonceptius.

. L’educació sexual.

. Accés universal i cobertura legal en les interrupcions voluntàries de l’embaràs a la xarxa de salut pública.

. Reforçar els serveis d’informació i assessorament professional a les dones.

 

Quart.- Traslladar aquests acords al Govern de l’Estat espanyol, al ministre de Justícia, i als grups parlamentaris del Congrés i del Senat”.