Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament culmina la implantació de la gestió remota i centralitzada del reg municipal

Escoltar

L’Ajuntament culmina la implantació de la gestió remota i centralitzada del reg municipal

Mataró és pionera en l’ús de noves tecnologies per fer més eficient el manteniment de les zones verdes

Els operaris de la Secció de Jardineria de l’Ajuntament de Mataró utilitzen des de finals d’abril un control remot que els permet activar, desactivar i programar de manera individual les electrovàlvules que sectoritzen el reg de les zones verdes.

 

La utilització de la nova consola permet estalviar temps i esforços, ja que un cop al parc l’operari no ha d’aixecar les tapes de les diferents arquetes per tenir accés a les instal·lacions subterrànies del reg. El nou control remot el dissenya i comercialitza l’empresa mataronina SAMCLA, que és la responsable de tot el sistema de gestió remota i centralitzada del reg implantat a la ciutat.

 

La regidora de Serveis i Manteniment, Núria Calpe, ha assistit avui a la demostració del nou control remot acompanyada de responsables de l’empresa SAMCLA.

 

Mataró ha estat pionera en l’ús de les noves tecnologies per fer més eficient el reg. Precisament, la implantació del sistema de gestió remota i centralitzada li ha suposat obtenir diferents reconeixements. En concret, al 2007 la ciutat va guanyar un dels premis X + Verd en el marc del II Congrés Ciutat Verda, i al 2009 va obtenir el Premi Ciutat Sostenible en la categoria d’aigua, atorgat per la Fundació Fòrum Ambiental amb el suport del Ministeri de Medi Ambient.

 

 

Avantatges del sistema

 

El Sistema de centralització remota SAMCLA® sèrie SCR100, que Mataró va començar a implantar al 2007, permet controlar la xarxa de reg de les zones verdes de manera centralitzada mitjançant una plataforma tecnològica via Internet, i ara també per radiofreqüència amb el nou control remot. Així, es poden activar, desactivar i programar els regs de 361.529 m2 de zones verdes.

 

Aquesta nova tecnologia ha suposat un estalvi d’aigua superior al 40% del consum total dedicat al reg de les zones verdes, principalment mitjançant l’aprofitament de l’aigua de pluja per al reg, l’ajustament dels programes de reg a les condicions climatològiques i la detecció de fuites. A més, el sistema facilita la gestió del reg i redueix en un 90% el temps dedicat a les programacions de manteniment

 

A més de l’estalvi d’aigua i l’estalvi de temps en manteniment, el sistema és avantatjós perquè aprofita els equips ja instal·lats i per la seva versatilitat, atès que pot actuar com a interruptor (inhabilitació i habilitació del reg) o com a programador (programació remota de tots els punts de reg de la xarxa).

 

 

Una empresa nascuda a Mataró

 

L’empresa SAMCLA està especialitzada en el disseny i posada en marxa de dispositius i sistemes de telegestió per a la gestió eficient de l’aigua i l’estalvi de recursos. Va néixer i té seu a Mataró, i al 2002 va ser la guanyadora de la segona edició dels premis Cre@tic.

 

El sistema de telegestió del reg implantat de manera pionera a Mataró ha permès a SAMCLA situar-se en poc temps com a fabricant líder nacional en el desenvolupament d’aquest tipus de tecnologia.