Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcalde inaugura demà el nou Casal Municipal de la Gent Gran Oriol Batista

Escoltar

L’alcalde inaugura demà el nou Casal Municipal de la Gent Gran Oriol Batista

La Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran hi tindrà un espai

L’alcalde, Joan Mora, té previst inaugurar demà dissabte 21 d’abril el Casal Municipal de la Gent Gran Oriol Batista. L’equipament és el segon casal municipal per a la gent gran de Cerdanyola i està situat a la cruïlla entre els carrers del Pla de Bages, del Penedès i de la Garrotxa. El casal s’ha construït en els terrenys on hi havia l’antiga edificació de la finca pairal Mas Miralles.


 

A l’acte d’inauguració, que començarà a les 12 h, hi assistirà el secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala; a més de familiars del desaparegut regidor socialista Oriol Batista i membres del Consell Territorial de Cerdanyola.

 

El nou equipament és una de les actuacions previstes en el Projecte d’intervenció integral de Cerdanyola, que estan finançades per la Llei de barris de la Generalitat de Catalunya.

 

Les obres es van adjudicar a Construcciones Trade SL. Es van iniciar l’1 de juliol de 2010 i es van acabar el 19 de juliol de 2011. La inversió total ha estat de 996.038,09 €, dels quals 926.116,12 € han estat per a la construcció de l’edifici; 24.549,31 € per a treballs previs, estudis geotècnics, topogràfics i serveis afectats i 45.372,66 € per a l’equipament informàtic i mobiliari. La inversió ha estat finançada al 50 % per l’Ajuntament i per la Generalitat.

 

Els treballs també han comportat l’enderroc de la finca pairal Mas Miralles atès que la remodelació per ubicar-hi el casal era inviable, donat el tipus de materials que es van utilitzar als anys trenta per construir la casa.

 

 

Nou casal municipal

 

L’edifici té planta baixa més tres plantes pis, amb una superfície total útil de 428,32 m². L’accés principal està situat al carrer de Pla de Bages, amb connexió a l’espai públic urbanitzat al 2009. La planta baixa queda soterrada respecte al carrer de la Garrotxa, a causa del desnivell dels terrenys, i forma una mena de sòcol.

 

A la planta baixa hi ha una sala polivalent (73,46 m²) per a la realització d’actes de ciutat adreçats a la gent gran, com activitats lúdiques, intergeneracionals, exposicions i conferències. Els serveis estan adaptats. Les sales taller se situen a les plantes primera i segona, aïllades de la zona més pública: a la primera planta hi ha un grup de dues aules separades per un envà mòbil, que es podrà unir per formar un únic espai; a la segona planta hi ha dues aules independents.

 

A la tercera planta s’hi ubica una sala d’informàtica (31,69 m²) i el despatx per al personal de dinamització del casal.

 

La façana principal té un sòcol en planta baixa format per una gelosia força transparent, que permet connectar l’interior amb la plaça exterior. La part superior està formada per dues capes: a l’exterior hi ha una persiana de lames desplegables de material reciclat, procedent del rebuig que queda després de la recuperació dels residus recuperables dipositats al contenidor groc (envasos, brics, llaunes); i a l’interior hi ha un conjunt de balconeres de vidre.

 

 

Passatge de comunicació

 

En una segona fase que correspon al propietari de l’edifici del costat, l’Ajuntament preveu l’obertura d’un passatge amb escales al costat del nou edifici, que comunicarà l’espai públic amb el carrer de la Garrotxa. Aquesta actuació no s’ha pogut executar junt amb l’obra del nou casal per l’existència d’aquesta edificació privada veïna que ocupa part del sòl qualificat com a sistema d’equipament.

 

 

Punt de trobada de la gent gran

 

El casal, a més de la gent gran del barri que el vulgui gaudir, també acollirà la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran que tindrà el seu punt de reunió en el nou equipament i la Vocalia de Dones de l’AV de Cerdanyola hi farà activitats de dinamització adreçades a dones majors de 55 anys. També s’hi ubicarà un servei de dinamització que oferirà activitats 30 hores a la setmana en horari de matí i tarda.

 

A l’equipament s’instal·larà de forma permanent l’exposició “Mataró anys 30. Recuperem la nostra història” de la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran.

 

 

Un equipament amb el nom d’Oriol Batista

 

El nou casal municipal de la gent gran porta el nom del desaparegut regidor socialista Oriol Batista arran d’una proposta que es va aprovar en el Ple de maig de 2011. La proposta es va acordar en el si del Consell Municipal de la Gent Gran en la sessió ordinària del 21 de març de 2011 i va comptar amb el vistiplau de la família.

 

El Consell Municipal de la Gent Gran va tenir en compte per proposar el nom del regidor Oriol Batista que al llarg de la seva trajectòria política va efectuar importants aportacions per a la promoció de l’envelliment actiu com a eina per facilitar la participació de la gent gran en la vida econòmica, política, social, cultural i cívica de la ciutat.