L’alcalde inaugura la segona exposició de la Col·lecció Bassat d’Art Contemporani català de la dècada dels setanta
La mostra presenta 49 obres de 7 artistes catalans i valencians
L’alcalde i president del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, Joan Mora, va inaugurar ahir la segona exposició de la Col·lecció Bassat destinada a mostrar l’art contemporani català de la dècada dels setanta. A l’acte van ser-hi presents els artistes protagonistes de la mostra: Manuel Vilà, Xavier Serra de Rivera, Francesc Artigau, Gerard Sala, Manuel Boix, Rafael Armengol i Artur Heras. L’exposició forma part de la programació del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Carmen & Lluís Bassat.
Mora va subratllar “l’oportunitat de comptar en la inauguració amb la presència de tots els artistes, fet que no és molt habitual”, i va destacar la modernitat i l’actualitat de les obres que s’exposen. L’alcalde, durant l’acte, també va fer menció del marc incomparable que acull la Col·lecció Bassat, la Nau Gaudí, que el proper any celebrarà els 130 anys de la seva construcció. Va finalitzar el seu parlament animant els mataronins a visitar l’exposició i a gaudir de les obres d’art.
Lluís Bassat, president de la Fundació Carmen & Lluís Bassat, va reivindicar l’obra i la qualitat artística dels set pintors partícips en la mostra i va puntualitzar que estaven ”al mateix nivell que el millor art contemporani d’altres països”. També va voler reconèixer la tasca que va desenvolupar en descobrir-los Francesc Mestres, director de la Galeria Adrià on tots ells van exposar als anys setanta, i el qual també era present a la inauguració.
En aquesta exposició es presenten al públic 49 obres de 7 artistes nascuts als anys quaranta, en plena postguerra espanyola, representants de l’art figuratiu, dels quals 4 són catalans i 3 valencians.
La primera exposició de la trilogia dedicada a l’art contemporani català dels anys setanta, l’obra exposada pertanyia a artistes nascuts abans de la guerra, partícips de l’informalisme abstracte, i la mostra que ara es presenta és d’una generació posterior, que recupera la figuració i que es veu influenciada per corrents del moment com el pop-art. Amb estils molt diferents entre generacions, tots els pintors d’aquestes exposicions fan la seva important contribució a l’art dels setanta, una dècada especialment interessant pels esdeveniments científics, socials i polítics que van evolucionar simultàniament al món de l’art i, que en el cas espanyol, vénen marcats per la fi de la dictadura franquista. Però, a més, tots ells tenen en comú el seu pas per la Galeria Adrià; a la seva vegada, germen de l’anhel col·leccionista de Lluís Bassat.
En aquesta tercera mostra de la Col·lecció Bassat es veuran juntes, per primera vegada, les obres exposades i, juntament amb les altres dues mostres anteriors, s’hauran repassat més de trenta anys d’història de l’art (del 1947 al 1979) a través de quasi 200 obres de 39 artistes. La primera exposició, titulada “Art Contemporani de Catalunya 1947-1969”, va mostrar les obres realitzades per 21 artistes entre el 1947 i el 1969, anys representatius de l’època en què van sorgir les avantguardes de l’art català. La segona, “Art Contemporani de Catalunya 1970-1979 (I)”, que acaba de tancar les seves portes, va inaugurar la trilogia dedicada a l’art contemporani català dels anys 70.