Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’exalcalde republicà Josep Abril és nomenat Fill Adoptiu de la Ciutat

Escoltar

L’exalcalde republicà Josep Abril és nomenat Fill Adoptiu de la Ciutat

L’acte de reconeixement a títol pòstum té lloc dissabte 14, el Dia de la República

L’Ajuntament ha concedit a l’exalcalde republicà Josep Abril i Argemí el reconeixement oficial com a Fill Adoptiu de la Ciutat a títol pòstum. Demà tindrà lloc l’acte institucional en què es lliurarà públicament aquest guardó a la família, coincidint amb la celebració del 81 aniversari de la seva elecció de l’alcalde a Mataró i de la proclamació de la segona República.


 

Josep Abril (Santa Maria de Palautordera 1869-Barcelona, 1939) va destacar com una persona compromesa políticament i socialment que va ser empresonat i condemnat a mort per les seves conviccions i pel fet d’haver ostentat responsabilitats com a alcalde de Mataró en un context especialment complex (1931-1939), esdevenint una de les víctimes més destacades de la represessió franquista de la postguerra a la ciutat. Precisament el passat 16 de març es van complir exactament 73 anys del seu afusellament al Camp de la Bota com a resultat del consell de guerra que el règim li havia obert.

 

Abril, que estava afiliat al Partit Federalista Republicà de Pi i Margall i el 1893 va havia estat escollit president del Comitè Republicano-Democrático Ferralista Radical de Mataró, va ser després un dels fundadors d’ERC a Mataró. Anteriorment havia estat regidor de l’Ajuntament durant la restauració borbònica i, durant la Setmana Tràgica a Mataró (1910), va ser l’home clau que va aconseguir que la revolta no es descontrolés en excés a la ciutat i que s’apaivagués la violència.

 

Tots aquests detalls biogràfics formen part de l’expedient municipal que ha donat lloc a l’atorgament del reconeixement de la figura de l’exalcalde a títol pòstum.

 

El Ple de l’Ajuntament va ratificar ahir el decret de l’alcalde, Joan Mora, que aprova la concessió del títol de Fill Adoptiu, regulat en el Reglament de Protocol, Honors i Distincions de l’Ajuntament. Tots els grups municipals van votar a favor, a excepció de PxC, que es va abstenir.

 

Durant la sessió plenària va tenir oportunitat d’intervenir en representació del Grup d’Història del Casal, Margarida Colomer, que va destacar la necessitat de perpetuar el record de l’exalcalde. Precisamet el Grup d’Història del Casal i ERC van ser els impulsors del reconeixement.

 

 

L’acte institucional

 

Seran les nétes de l’exalcalde republicà, Carmen i Elvira Abril, les encarregades de recollir el pergamí que acredita el seu avi com a Fill Adoptiu de la Ciutat, document que serà lliurat per l’alcalde. També està previst que la bésneta, Núria Benaiges, adreci unes paraules als assistents en representació de la família.

 

Durant l’acte, que tindrà lloc a les 19 hores al Saló de Sessions de l’Ajuntament, l’historiador i membre del Grup d’Història del Casal Jaume Vellvehí glossarà la figura de Josep Abril.

 

També hi intervindran l’instructor de l’expedient, el primer tinent d’alcalde, Joaquim Fernàndez, i el president d’ERC a Mataró, Francesc Teixidó, en representació dels promotors de l’atorgament del reconeixement. Fa un any aproximadament ERC va proposar el nomenament com a membre de la Galeria de Mataronins Il·lustres a Josep Abril, fet al que va renunciar a favor del nomenament de Fill Adoptiu de la ciutat.