L’exposició ‘Art i Guerra’ de l’IMAC comença una itinerància per diferents ciutats catalanes
El primer municipi que l’acull és Vilassar de Dalt
La mostra “Art i Guerra. Destrucció, espoli i salvaguarda del Patrimoni durant la Guerra Civil”, produïda per l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), es podrà veure a diferents ciutats catalanes fins al 2014, el recorregut s’inicia a Vilassar de Dalt. Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró va acollir l’exposició del 2009 al 2011.
Des d’aleshores hi ha hagut demandes de diferents museus d’acollir-la a les seves sales. L’Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) de l’Àrea de Coneixement i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona va demanar d’adaptar l’exposició per poder-la itinerar pels àmbits de la Xarxa de Museus Locals de les comarques de Barcelona i, per aquest motiu, a finals del 2011 es va signar un conveni de col·laboració entre l’IMAC i la Xarxa que permet que aquesta mostra circuli pel país fins l’any 2014. La primera parada és el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt que l'acollirà fins al 17 de juny.
L’exposició “Art i Guerra. Destrucció, espoli i salvaguarda del Patrimoni durant la Guerra Civil” tracta la problemàtica que va patir el patrimoni historicoartístic i monumental durant la Guerra Civil i va centrar l’atenció en el paper determinant dels que en van ser testimonis i van defensar el patrimoni, contribuint amb els seus esforços a la seva protecció i guarda de part de la col·lecció d’alguns museus.
La mostra, que va ser comissariada per Assumpta Montellà, historiadora mataronina experta en temes relacionats amb la Guerra Civil i dissenyada per Jordi Cuyàs, va concretar el seu interès en el que va passar a Mataró abans, durant i després de la Guerra Civil, comptant amb el testimoni excepcional de Rafel Estrany i de Marià Ribas i dels seus dietaris, que van proporcionar informació inèdita i de primera mà sobre els fets succeïts.
En la versió que s’ha adaptat per a la itinerància, l’exposició manté els apartats generalistes de la mostra original i s’hi ha previst la creació d’espais temàtics específics per a què cada un dels museus receptors puguin incorporar-hi el relat del que va succeir amb el patrimoni històric, artístic i monumental durant la Guerra Civil a les seves localitats.