Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Herald proclama la proximitat de la Festa Major

Escoltar

L’Herald proclama la proximitat de la Festa Major

Avui s’ha celebrat “L’Estrena”, un dels actes nous de Les Santes 2012



L’alcalde, Joan Mora, ha donat aquesta tarda el tret de sortida cap a Les Santes amb el lliurament de la Proclama de la Festa Major a l’Herald, un emissari institucional que per primera vegada ha anat a quatre punts de la ciutat a anunciar als ciutadans la proximitat de les festes en honor a les patrones de Mataró, Juliana i Semproniana.


 

L’acte,, anomenat “L’Estrena”, forma part del “Portal de Santes”, el conjunt d’activitats i esdeveniments que tenen lloc en els dies previs a la tradicional “Crida” del dia 25 de juliol, en què l’alcalde sortirà al balcó a anunciar als mataronins l’inici oficial de Les Santes.

 

Un acte amb dues parts

 

“L’Estrena” ha tingut dues parts: un acte institucional al Saló de Sessions de l’Ajuntament i la “Proclama de la Festa Major”, protagonitzada per l’Herald.

 

L’acte institucional, presidit per Joan Mora, ha consistit en la conferència “L’àliga com a element festiu a Catalunya”, a càrrec de Jordi Bertran, filòleg i gestor cultural.

 

El conferenciant ha pronunciat la xerrada com si estigués parlant amb el gegant Robafaves, al qual ha explicat com les figures de l’àliga, que és el símbol institucional a molts municipis, van anar apareixent a Catalunya des del segle XVI. L’Àliga de Mataró celebra enguany el 25è aniversari de la seva recuperació i el mateix Jordi Bertran recordava haver participat, dos anys abans, el 1985, a la Festa Major de Mataró. 

 

Un cop ha acabat la conferència, l’alcalde ha fet cridar l’Herald al Saló de Sessions, i davant dels assistents ha llegit la Proclama de Festa Major:

 

“Mataronines i mataronins,

d’aquí, d’enllà i d’arreu! Us dic l’estrena:

ben aviat serà Festa Major!

Faig públic que Les Santes ja s’acosten!

Nostra ciutat, de mar i de turons,

ficada entre sénies i rieres,

del calendari té el punt culminant, com fa tants anys: per voluntat del poble!

 

Proclama-ho, doncs, Herald, solemnement

als quatre vents, perquè tothom ho sàpiga! “

 

Acte seguit ha fet lliurament de l’Estendard (bandera de Mataró) i d’un pergamí amb la Proclama perquè en pugués llegir el text a quatre places de la ciutat: la plaça del Forn del Vidre, la plaça dels Bous, la plaça de les Tereses i la plaça de Santa Anna.

 

A l’Herald l’acompanyaven Les Trampes, que han anat a cavall als quatre punts establerts acompanyats d’un grup de flabiolaires i d’uns nens que s’han encarregat de repartir el programa de festa major entre els ciutadans.