Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La basílica de Santa Maria acollirà demà el "IX Concert espectacular de Les Santes"

Escoltar

La basílica de Santa Maria acollirà demà el "IX Concert espectacular de Les Santes"

S'emmarca dins el primer Festival d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern

La basílica de Santa Maria tornarà a obrir les portes demà dissabte 21 de juliol per acollir el tercer i últim dels recitals de gran format emmarcats en el programa del primer Festival d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern. El concert anirà a càrrec de l’organista i director artístic del festival, Raúl Prieto, i porta per títol “IX Concert espectacular de Les Santes”.


 

Prieto tocarà peces de Messiaen, Saint-Saëns, Liszt, Vierne i Guilmant a partir de les 21 h. A les 19 h està prevista una xerrada didàctica sobre el programa del concert al Museu Arxiu de Santa Maria i en acabar el concert i haurà una recepció amb l’artista també al Museu Arxiu de Santa Maria.

 

L’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), la basílica de Santa Maria i el Museu Arxiu de Santa Maria s’han unit per organitzar el primer Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern per donar a conèixer l’orgue més gran de Catalunya que està instal·lat a Mataró.

 

El primer concert es va realitzar el diumenge 15 de juliol i va anar a càrrec del rus Konstantin Volostnov sota el títol de“La música russa visita Santa Maria” i dimecres 18 de juliol l’alemany Ulrich Whalter va oferir “Improvisació d’històries de Mataró”, concert en el qual es va acompanyar la música amb imatges antigues de Mataró, de la nevada del 1962 i del centenari de l’arribada del primer tren. A cadascun dels concerts, que són gratuïts, hi han assistit més de 400 persones.

 

Per donar-li la màxima solemnitat i espectacularitat, i atès que l’orgue està damunt mateix de l’entrada principal de la basílica, s’ha instal·lat una pantalla gegant on es projecta –com si fos una transmissió televisiva— l’actuació del concertista amb l’objectiu de seguir amb detall tots els seus moviments i s’han girat els bancs de l’església. Una il·luminació adient per a l’ocasió contribueix alhora a ambientar el recinte.

 

 

Cicle de concerts informals de 30’

 

Durant tota la setmana, els tres mestres concertistes (Konstantin Volostnov, Ulrich Whalter i Raúl Prieto) han impartit masterclas als alumnes de l’Acadèmia internacional d’orgue que, alhora, han ofert concerts de petit format (30 minuts). Aquests tastets s’han fet de dilluns 16 i fins avui divendres a les 18.30 h, excepte el dia 18 de juliol. S’ha plantejat com una activitat interactiva ja que el públic assistent ha pogut opinar sobre els concerts oferts pels alumnes.

 

 

Visites guiades a l’orgue

 

Una altra de les activitats del festival, és les visites guiades gratuïtes a l’orgue monumental de la basílica de Santa Maria de Mataró, a càrrec de l’organista Raúl Prieto. La vista inclou l’exposició permanent de l’arxiu musical de Santa Maria i documents històrics sobre els orgues mai vistos fins ara. Fins ara s’han fet 4 visites en les quals hi han participat unes 60 persones, l’última està prevista per diumenge 22 a les 13.00 h a la qual hi assistiran 25 persones més.

 

 

Jaume Isern

 

Jaume Isern (Mataró 1798 - 1880) va ser un organista, pedagog i compositor mataroní. Cec de naixement, va estudiar orgue, harmonia i composició. Va ser l’autor d’un sistema per a la notació musical anterior al de Lous Braille (“Descripción de algunos instrumentos para enseñar a ciegos las primeras letras y la escritura en notas de música” Barcelona, 1837), que li va suposar la distinció anglesa Large Silver i una pensió vitalícia atorgada per Ferran VII d’Espanya.

 

Des de 1830 va actuar com a organista a Mataró. L’any 1844 va actuar davant la reina Isabel II d’Espanya a l’exposició industrial de Barcelona.