Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Galeria Tertre protagonista de la segona conferència a la Nau Gaudí

Escoltar

La Galeria Tertre protagonista de la segona conferència a la Nau Gaudí

L’acte ha format part del cicle de conferències “La ciutat i la història de l’art”



El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, va celebrar ahir al vespre la segona trobada de “Els dijous a la Nau Gaudí”, que va comptar amb la participació dels artistes David Salvadó i Perecoll. Tots dos, juntament amb el crític d’art Pere Pascual, que va actuar de moderador, van debatre sobre la Galeria Tertre en el marc del cicle de conferències “La ciutat i la història de l’art”.


 

La taula rodona va girar sobre la importància i la influència de la Galeria Tertre a la ciutat de Mataró, i tots els participants van aprofitar també per glossar la figura de Nicolás del Río, el seu propietari. La galeria va ser seleccionada per participar a la fira ARCO a Madrid en les edicions del 1983 al 1986 i fins a la seva desaparició va desplegar una enorme activitat expositiva amb els millors artistes del moment.

 

Així mateix ho va subratllar el crític d’art mataroní Pere Pascual, qui va destacar l’aspecte “revolucionari” de la galeria, materialitzat en “els vessants artístic i social”. Durant els seus gairebé 25 anys d’existència, la Tertre va depassar el vessant expositiu i “va presentar a Mataró els noms més importants de l’art més compromès i avantguardista d’aquell moment, alhora que va recolzar els artistes locals més emergents donant-los l’oportunitat de demostrar la seva vàlua i situant-los en el món artístic del país”. A més, segons Pascual, la galeria “va aconseguir fer entendre a la burgesia local que un altre art era possible; que el paisatgisme a l’ús podia estar bé, però que calia anar més enllà i ser agosarat”.

 

Perecoll, artista, escultor i joier nascut a Mataró (amb obra exposada a Miami, Londres, Brussel·les o Nova York entre altres ciutats i amb obra pública a diferents museus del món entre els quals destaca el Victoria & Albert Museum de Londres) va comentar que “a través de les exposicions de Nicolás del Río entenem el món de l’art d’una manera professionalitzada” i va recordar des de les seves primeres exposicions de joies a la galeria fins a les exposicions a Arco, on va conèixer René Metras o José Hernàndez.

 

D’altra banda, David Salvadó, pintor de Vilassar de Dalt de línia figurativa, va explicar una experiència ben diferent amb el galerista, menys personal, però va recordar amb agraïment com va apostar per ell en els seus inicis i com va ser capaç de crear una marca a partir de la seva actuació com a galerista, de tal manera que la “gent va dipositar la confiança amb en Nico i anava a comprar a la galeria sense por de sentir-se enganyat. L’aval sobre la signatura dels artistes el va posar en Nico”.

 

És així que en la línia de reconeixement de la influència de la Tertre  a la ciutat, Perecoll va subratllar que la galeria va ser “el germen d’un cert col·leccionisme a Mataró” i que hi va haver un moviment d’unitat del món de l’art i dels col·legues – “durant 15 anys anàvem a dinar cada divendres”- del qual en Nicolás del Río i la Galeria Tertre en participava, com a agent influenciador o com a influenciat.

 

Finalment, tots dos artistes han coincidit en la importància de la galeria per a la vida cultural de Mataró:  “cal una nova Tertre a qualsevol racó de Catalunya, i evidentment a Mataró” (en paraules de David Salvadó) i “Tertre és la manera de fer galeria; des de Tertre, no hi ha hagut res (segons en Perecoll).

 

Totes les conferències d’aquest cicle, que es va inaugurar al febrer amb una primera dissertació del crític i sociòleg de l'art Arnau Puig sobre “Gaudí, iniciativa i invenció a la nau de la Cooperativa la Obrera Mataronense”, se celebren el segon dijous de cada mes a les 19.30 h a la seu de la Col·lecció Bassat a la Nau Gaudí de Mataró (carrer de la Cooperativa, 47). Les trobades s’agrupen sota tres temàtiques diferents: “Gaudí arquitecte”, “Una obra comentada per un artista” i “La ciutat i la història de l’art”.

 

Aquestes activitats se sumen a d’altres ja en marxa a la Nau Gaudí com les visites guiades per a grups o el programa endegat amb les escoles, que permet oferir visites adaptades als tres cicles educatius, i tallers també per a cada cicle. D’altra banda, el tercer diumenge de cada mes s’ofereix una activitat familiar a les 11.30 h, que adapta els tallers escolars als nens que visiten la Nau.