Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La història de l’Àliga, la seva música i el ball es poden veure en una exposició a Can Palauet

Escoltar

La història de l’Àliga, la seva música i el ball es poden veure en una exposició a Can Palauet

Es commemoren els 25 anys de la recuperació de la figura institucional



L’exposició “L’Àliga fa història. 25 anys de recuperació de l’Àliga a Mataró” ja es pot veure a Can Palauet fins al 29 de juliol i després es traslladarà a la Biblioteca Pompeu Fabra de l’1 al 31 d’agost.


 

L’acte d’inauguració va tenir lloc el passat dimarts a les 19.30 h. Va presidir l’acte l’alcalde, Joan Mora, acompanyat del president de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), Joaquim Fernàndez. També hi van ser presents Lluís Hugas, promotor de la recuperació de la figura ara fa 25 anys; Pere Maria Ibern, iniciador de la cobla de Ministrils de l’Àliga; i Antoni Reniu, cap de la Colla de l’Àliga. Van acompanyar l’acte la figura de l’Àliga i la música dels Ministrils.

 

A través de fotografies i textos de la mostra es pot conèixer els antecedents històrics de l’Àliga, la recuperació de la figura, la seva música i el ball de giravolts que la caracteritza. També hi ha informació d’aquests 25 anys de la colla que l’ha acompanyat en els actes protocol·laris. Així com un vídeo “L’Àliga de Mataró. 400 any” editat per Jordi Cuyàs l’any 2001. També es pot veure l’Àliga exposada, així com la roba dels integrants de la colla (l’antiga i l’actual).

 

 

Història de l’Àliga

 

El 25 de juliol de 1987, a la Crida de Festa Major, l’Àliga va creuar per primera vegada les portes de l’Ajuntament. La història d’aquesta figura es remunta a principi del segle XVII i l’any 1987 un grup entusiasta de mataronins va impulsar-ne la recuperació enmig de l’empenta que van viure Les Santes a partir del 1979.

 

L’Àliga va néixer amb la intenció de tenir una personalitat diferenciada de la resta d’elements festius. És l’entremès protocol·lari per excel·lència i surt sempre acompanyant les autoritats. La figura la va construir el pintor i escultor solsoní Manel Casserras, una institució del bestiari popular.

 

Una part indestriable de l’Àliga són els seus músics. Una cobla de ministrils acompanya la figura tocant un ampli repertori de peces del Renaixement. En moments i llocs assenyalats la figura ofereix a la ciutat el seu ball propi, amb arrels del segle XVII i amb coreografia de Montse Calsapeu. Durant Les Santes l’Àliga acompanya les autoritats a l’Anada a Ofici, a la desfila a la Passada, acompanya a la Postal de Gegants, i s’afegeix a la festa del No n’hi ha prou.



La celebració de l’aniversari de l’Àliga es complementarà amb l’acte que es farà el dia 29 de juliol a les 12 del migdia. Sortint des de l’Ajuntament recorrerà diferents carrers de la ciutat i llocs que tenen un lligam històric amb la figura. L’Àliga anirà ben acompanyada de l’Herald i les Trampes, els macers, les autoritats, un grup d’animació i actors de la ciutat que ambientaran l’acte.