Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Nau Gaudí mostrarà a partir de demà la tercera exposició de la Col·lecció Bassat

Escoltar

La Nau Gaudí mostrarà a partir de demà la tercera exposició de la Col·lecció Bassat

Quasi 10.000 persones han visitat les anteriors exposicionsL’alcalde i president del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, Joan Mora, inaugurarà demà a les 19.30 h la segona exposició de la Col·lecció Bassat destinada a mostrar l’art contemporani català de la dècada dels setanta, dins del marc de la programació del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Carmen & Lluís Bassat.
La mostra presenta 49 obres de 7 artistes nascuts als anys quaranta, en plena postguerra espanyola. Els pintors protagonistes, representants de l’art figuratiu, són els catalans Francesc Artigau, Gerard Sala, Xavier Serra de Rivera, Miquel Vilà i els valencians Rafael Armengol, Manuel Boix i Artur Heras (la trilogia: Boix, Heras, Armengol).Si bé a la primera exposició de la trilogia dedicada a l’art contemporani català dels anys setanta, l’obra exposada pertanyia a artistes nascuts abans de la guerra, partícips de l’informalisme abstracte, la mostra que ara es presenta és d’una generació posterior, que recupera la figuració i que es veu influenciada per corrents del moment com el pop-art. Amb estils molt diferents entre generacions, tots els pintors d’aquestes exposicions fan la seva important contribució a l’art dels setanta, una dècada especialment interessant pels esdeveniments científics, socials i polítics que van evolucionar simultàniament al món de l’art i, que en el cas espanyol, vénen marcats per la fi de la dictadura franquista. Però, a més, tots ells tenen en comú el seu pas per la Galeria Adrià; a la seva vegada, germen de l’anhel col·leccionista de Lluís Bassat.En aquesta tercera mostra de la Col·lecció Bassat es veuran juntes, per primera vegada, les obres exposades i, juntament amb les altres dues mostres anteriors, s’hauran repassat més de trenta anys d’història de l’art (del 1947 al 1979) a través de quasi 200 obres de 39 artistes. La primera exposició, titulada “Art Contemporani de Catalunya 1947-1969”, va mostrar les obres realitzades per 21 artistes entre el 1947 i el 1969, anys representatius de l’època en què van sorgir les avantguardes de l’art català. La segona, “Art Contemporani de Catalunya 1970-1979 (I)”, que acaba de tancar les seves portes, va inaugurar la trilogia dedicada a l’art contemporani català dels anys 70.Durant aquest any i mig en el que s’ha anat mostrant al públic la Col·lecció Bassat, un dels fons més representatius de l’art català de la segona meitat del segle XX, han visitat la Nau Gaudí de Mataró gairebé 10.000 persones, la major part de les quals provinents de Catalunya i altres parts d’Espanya però també d’arreu del món: des dels Països Baixos, a Xile, el Perú,  l’Argentina Rússia, els Estats Units o Canadà.

 

L’exposició romandrà oberta fins al maig del 2013 i l’horari de visites a la Nau Gaudí serà de dimarts a dissabte de 17 a 20 h, i els diumenges i festius d’11 a 14 h. Es programaran visites guiades individuals, per a grups i per a les escoles i l’entrada serà gratuïta per a tots els públics. A més,  el tercer diumenge de cada mes s’oferirà una activitat familiar a les 11.30 h, que adapta els tallers escolars als nens que visiten la Nau. D’altra banda, des d’enguany, el segon dijous de mes se celebren “Els Dijous de la Nau Gaudí”, un cicle de conferències que gira sota tres temàtiques diferents: “Gaudí arquitecte”, “Un artista en comenta un altre” i “La ciutat i la història de l’art”.La Col·lecció BassatLa Col·lecció Bassat constitueix un dels fons més representatius del que ha estat l’art català de la segona meitat del segle XX, omplint el buit cronològic d’altres col·leccions als museus de Catalunya. L’esperit de la Col·lecció és contribuir, mitjançant l’exposició del seu fons d’art, a l’explicació de la successió de circumstàncies i fets que han propiciat l’art dels nostres temps.La Col·lecció disposa d’unes 1.500 obres originals, unes 150 de les quals són escultures, i es complementa, a més, amb un ampli fons d’obra gràfica. En essència, podríem agrupar-la en dos grans blocs: el bloc dels artistes de renom internacional (Picasso, Chagall, Magritte, etc.) i el bloc dels artistes del nostre país, per bé que alguns autors com Tàpies o Miró, pertanyen a ambdós grups.

 El Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró
El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, presidit per l’alcalde de Mataró, i dirigit per Núria Poch, es va constituir el mes de juny de 2010 amb l’objectiu de contribuir a la conservació del patrimoni col·lectiu i la divulgació del coneixement que aquest patrimoni representa pel que fa a uns artistes, a uns corrents, a un territori i a uns períodes determinats. Es tracta d’una iniciativa que aposta, des de Mataró, per l’art i la cultura del país. Es pretén explicar la successió de circumstàncies i de fets que han propiciat l’art contemporani i, mitjançant les activitats que s’organitzen, situar la Col·lecció Bassat i la Nau Gaudí als circuits del Maresme, de Barcelona i, a ser possible, de més enllà de les nostres fronteres.