Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La nevada del 62: cinquanta anys després

Escoltar

La nevada del 62: cinquanta anys després

S’ha organitzat una gran exposició en tres seus diferents: UEC, Museu Arxiu de Santa Maria i Can Palauet



Aquest Nadal de 2012 farà 50 anys de la gran nevada del 1962. Aquest fet extraordinari és encara molt viu en el record de molts dels ciutadans d’aquest país i, de manera especial, de molts vilatans de pobles costaners on es van assolir gruixos de neu mai vistos.


 

Cinquanta anys després, Mataró vol recordar-ho amb una gran exposició a tres seus de la ciutat on hi ha fotografies dels paisatges i instantànies quotidianes d’aquells dies, que es podrà veure des del 21 de desembre al 27 de gener del 2013.

 

El Museu Arxiu de Santa Maria mostra el fons fotogràfic d’Albert Mayol. Foto-Cine Mataró de la UEC ha fet una selecció de les millors fotografies del 1r concurs “Ciutat de Mataró” amb motiu de la nevada i l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) presenta a Can Palauet una exposició que recull material existent a arxius i hemeroteques, però sobretot contribueix al relat de la memòria amb les fotografies i el testimoni d’aquells que encara recorden aquella efemèride.

 

Durant els mesos de novembre i desembre es va fer una crida als ciutadans a participar a l’exposició convidant-los tant a aportar fotografies i records de la nevada, com també a compartir el testimoni d’aquell fet històric a la ciutat. És per això que es va habilitar un plató per enregistrar amb vídeo aquests records. D’aquesta manera, a les sales de Can Palauet el visitant podrà mirar fotografies i també visualitzar els vídeos dels diferents testimonis.

 

Els voluntaris que han participat a l’exposició han lliurat prop de 800 fotografies i s’han fet més d’una 30 d’enregistraments videogràfics dels records d’aquell Nadal tan especial.

 

La inauguració consistirà en un recorregut que es farà avui divendres 21 de desembre i que passarà per les tres seus expositives. El recorregut començarà a la UEC a les 19.30 h, al Museu Arxiu de Santa Maria a les 20 h i a les sales d’exposicions de Can Palauet, a les 20.30 h.

 



Activitats complementàries

 

L’exposició de La nevada del 62 tindrà una sèrie d’activitats complementàries com ara la mostra de llibres i revistes que van recollir i publicar aquest fet històric, fa 50 anys, a la ciutat de Mataró i que es podrà veure fins al 30 de desembre a la Biblioteca Pública Pompeu Fabra per anar posteriorment a Can Palauet. També a la biblioteca es dedicarà l’hora especial del conte a la neu amb contes a càrrec de Josep Roca els dies 16 i 23 de gener de 2013, a les 18 h.

 

Per acabar, s’oferirà la possibilitat als visitants que després de veure l’exposició tinguin ganes de deixar el seu testimoni perquè s’afegeixi a l’exposició, ho puguin fer a través del plató que es muntarà els dies 3 i 12 de gener de 18 a 19 h.

 

 

La nevada en codi QR

 

Una altra manera de viatjar en el temps i veure imatges de la nevada, serà a través de les noves tecnologies. Així, en 7 punts diferents de Mataró s’han col·locat codis QR que permeten veure aquell mateix indret o perspectiva a través d’una fotografia presa en aquell punt fa 50 anys.

 

Els codis es poden trobar a:

 

. Muralla de la Presó

. La Riera / Muralla de Sant Llorenç

. Plaça de Santa Maria

. Plaça Gran

. La Rambla (davant de l’antic cinema Clavé)

.Camí Ral /carrer de Sant Agustí

. Plaça de les Tereses (proper a la parada de l’Empresa Casas).