Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La V Setmana Internacional d’Arxius dóna a conèixer un document sobre puntes de coixí del Maresme del segle XVIII

Escoltar

La V Setmana Internacional d’Arxius dóna a conèixer un document sobre puntes de coixí del Maresme del segle XVIII

A l’escrit s’hi descriuen 83 nomenclatures diferents de puntesLa V Setmana Internacional d’Arxius, que s’ha celebrat a l’Arxiu Comarcal de Mataró a l’entorn de la història de les puntes de coixí i la seva tradició al Maresme, va fer públic un document únic del segle XVIII en el qual s’hi descriuen 83 nomenclatures de puntes de coixí diferents que es feien en aquell moment a la comarca.


 

A la trobada, la directora del Museu d’Arenys de Mar, Neus Ribas, va pronunciar la conferència “Puntes de coixí. Indústria i negoci d’exportació al Maresme des del segle XVIII fins mitjans segle XX”. En el transcurs de la conferència, Ribas va donar a conèixer un document del 1769, pertanyent al Fons Patrimonial Visa i adquirit per la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, referit a un comerciant mataroní en el qual s’hi descriuen 83 nomenclatures diferents de puntes de coixí que es feien en aquell temps al Maresme i el seu cost.

 

El Fons Patrimonial Visa està format per 265 documents que abasten un període del 1563/1829, un dels quals és aquest document únic trobat fins ara on s’hi detallen nomenclatures elaborades al Maresme. El comerciant, Salvador Visa, era rander (venedor de puntes de coixí) i un dels més importants de la seva època de Mataró.

 

La conferència es va complementar amb una mostra de puntes de coixí i taller de puntaires a càrrec de l’Associació de Puntaires de Mataró, Associació de Puntaires d’Arenys de Munt, Puntaires Verge del Remei Arenys de Munt i l’Associació de Puntaires Flor d’Alba d’Arenys de Mar i una visita guiada a l’exposició “Les puntes de la capella de Sant Jordi” al Museu d’Arenys de Mar.

 

L’alcalde, Joan Mora, va donar la benvinguda a la trobada que va tenir lloc el passat divendres 8 i dissabte 9 de juny a l’Arxiu Comarcal de Mataró ubicat a Can Palauet. També hi van assistir l’alcalde d’Arenys de Mar, Estanislau Fors; l’alcalde d’Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis; la directora dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, M. Àngels Torras; el representant del Consell Comarcal del Maresme, Jaume Borrell; i la regidora d’Administració i Atenció Ciutadana, Carolina Soler.

 

La Setmana Internacional d’Arxius es va començar a celebrar a Catalunya el 2008 per commemorar que el 1948 es va crear el Consell Internacional d’Arxius a la UNESCO.