Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Àliga explica la seva història amb una cercavila

Escoltar

L'Àliga explica la seva història amb una cercavila

La figura més solemne ha celebrat el 25è aniversari de la seva recuperació

L’Àliga de Mataró, la figura més solemne del bestiari festiu mataroní, va tancar ahir 29 de juliol amb una cercavila els actes de celebració del 25è aniversari de la seva recuperació. L’acte L’Àliga fa història va aplegar al migdia centenars de persones en un recorregut per diferents punts de la ciutat que tenen algun lligam històric amb aquesta figura.

 

La història de l’Àliga es remunta a principis del segle XVII, quan Mataró encara era vila i vivia emmurallada. Al 1987 un grup de mataronins van impulsar-ne la recuperació. La nova figura va anar a càrrec del pintor i escultor solsoní Manel Caserras.

 

 

Un recorregut narrat

 

La cercavila va començar davant l’Ajuntament amb una comitiva integrada per l’Herald i les Trampes, un grup d’animació amb ambientació medieval, l’Àliga i els Ministrils, autoritats i macers.

 

Un narrador va conduir l’acte durant el recorregut pel centre històric. La primera parada es va fer al Portal de Barcelona, punt al qual el cronista va recordar l’anada a Barcelona que l’Àliga va fer el 1601. El segon punt històric on es va aturar la comitiva va ser l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. En aquesta ocasió el narrador va donar pas a una figurant, una monja que va explicar la inauguració de l’Hospital el 1747.

 

La tercera aturada es va realitzar a la plaça de Santa Maria, on la comitiva va ser rebuda amb un repic de campanes. Un personatge que representava el baró de Maldà va recordar la seva crònica del 1799, quan va visitar la ciutat i va descriure com eren les figures festives del municipi. L’última aturada es va realitzar a l’Ajuntament, per narrar que l’any 1987 Mataró va recuperar l’Àliga. Després del Ball de l’Àliga, la figura va entrar a l’Ajuntament per donar pas al llançament de 25 morterets que van tancar l’acte de celebració.

 

A part d’aquest acte, l’Àliga ha celebrat enguany el seu aniversari amb una exposició a Can Palauet que repassa tota la seva història. I el 27 de juliol, diada de Les Santes, va entrar i va ballar per primera vegada a l’interior de la Basílica de Santa Maria durant la Missa de les Santes.