El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, presentarà demà dijous 12 de juliol una nova edició de “Els dijous de la Nau Gaudí” protagonitzada per Jordi Bonet i Armengol, que parlarà de la vida i la obra de l’arquitecte Antoni Gaudí. La conferència, titulada “La Cooperativa la Obrera Mataronense: Inici d’un gran arquitecte”, tractarà sobre la figura del genial artista des de la seva època d’estudiant fins a la seva consagració, i comentarà quins van ser els seus mestres, com va arribar a Mataró i quin significat va tenir a la seva carrera la construcció de la fàbrica de blanqueig tèxtil que avui allotja la Col·lecció Bassat.
La conferència, la cinquena del cicle “Els dijous de la Nau Gaudí”, una activitat iniciada enguany per iniciativa del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, serà presentada pel crític d’art Pere Pascual i s’emmarca dins la temàtica “Gaudí arquitecte”.
Jordi Bonet
Jordi Bonet (fill de Lluís Bonet, 1893-1993, també arquitecte i deixeble d’Antoni Gaudí) va començar a treballar actualitzant les teories arquitectòniques de Gaudí, que considerava el seu mestre, en diverses obres arreu de Catalunya, com: el Monestir de Sant Benet de Montserrat (1954); l'església de Vinyoles d'Orís, a Osona (1955); l'església de Sant Medir, a Barcelona (1960); i l'església de la Fortesa, a l'Anoia (1962). Posteriorment va realitzar l'edifici Aiscondel i l'escola Sant Gregori, a Barcelona, i l'auditori Pau Casals, al Vendrell el 1981. L'any 1980, quan el seu pare es va jubilar com arquitecte director de la Sagrada Família, li van oferir el càrrec a Jordi Bonet, que cinc anys més tard va ser nomenat arquitecte en cap de l'equip que dirigeix les obres del temple.
Durant aquesta etapa s’ha introduït el disseny i eines d’enginyeria assistides per ordinador i s’ha rehabilitat l'edifici de les escoles de la Sagrada Família. El 2010, en la cerimònia de dedicació al culte del temple de la Sagrada Família, Jordi Bonet, com a arquitecte constructor, fou la persona que entregà les claus de la nova basílica al Papa Benet XVI.
El 1981 va ser nomenat comanador de l'orde de Sant Gregori el Magne i el 1985 consultor del Consell Pontifical per als laics (Pontificium Consilium pro Laicis). Ha estat membre, entre d’altres, dels patronats de les fundacions Temple Expiatori de la Sagrada Família (1968), Pau Casals (1986), i Fundació Gala-Salvador Dalí, i vicepresident d'Òmnium Cultural; i president del Patronat dels Monestirs de Sant Cugat del Vallès, Sant Pere de Rodes i Santa Maria de Vilabertran i dels Museus de Solsona, Val d'Aran i del Museu Prat de la Riba de Castellterçol. El 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi. Des del 1991 és membre de la Junta de Museus de Catalunya. El 1998 va ser nomenat president de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, de la que n'és acadèmic des del 18 de desembre de 1985.
Bonet es va formar en l'escoltisme al costat del mossèn Antoni Batlle. El 1957 va ser el primer president de la Delegació Diocesana d'Escoltisme de Barcelona, i el 1965 va ser el primer directiu català de la Conferència Internacional Catòlica d'Escoltisme, entitat on va ser secretari general de 1977 a 1981. També ha estat president del Moviment Scout Catòlic d'Espanya.
Xerrades i visites a la Nau Gaudí
Abans d’aquesta conferència de Jordi Bonet, han protagonitzat el cicle “Els dijous de la Nau Gaudí”, el crític i sociòleg de l'art Arnau Puig, amb una altra xerrada sobre Gaudí titulada “Gaudí, iniciativa i invenció a la nau de la Cooperativa la Obrera Mataronense”; els artistes Perecoll i Amadeu Vilà, en un debat sobre la Galeria Tertre; l’escultor Manuel Cusachs, que va presentar l’obra d’un altre escultor, Andreu Alfaro; i finalment, Rosa Alcoy, que va presentar una conferència sobre el pare, el pintor Eduard Alcoy. Aquestes trobades es programen sempre el segon dijous de cada mes a les 19.30 h a la seu de la Col·lecció Bassat a la Nau Gaudí de Mataró (carrer de la Cooperativa, 47) i s’agrupen sota tres temàtiques diferents: “Gaudí arquitecte”, “Un artista en comenta un altre” i “La ciutat i la història de l’art”.
Aquestes activitats se sumen a d’altres ja en marxa a la Nau Gaudí com les visites guiades per a grups o el programa endegat amb les escoles, que permet oferir visites adaptades als tres cicles educatius, i tallers també per a cada cicle. A més, el tercer diumenge de cada mes s’ofereix una activitat familiar –que ara durant l’estiu es programa a les 18h- que adapta els tallers escolars als nens que visiten la Nau.
El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró va iniciar la programació de les exposicions de la Col·lecció Bassat el mes de novembre de 2010, i des d’aleshores han estat gairebé 10.000 les persones que han visitat la Nau Gaudí per contemplar un dels fons més representatius de l’art català de la segona meitat del segle XX. Amb la mostra “Art Contemporani de Catalunya 1970-1979. (II)” s’hauran repassat més de trenta anys d’història de l’art (del 1947 al 1979), a través de quasi 200 obres de 39 artistes. La mostra ara oberta al públic presenta 49 obres de 7 pintors de la generació nascuda després de la guerra, i és la segona d’una trilogia que es dedicarà a l’art contemporani català dels anys 70.