Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró aposta per unes Santes segures

Escoltar

Mataró aposta per unes Santes segures

L’Ajuntament activa els plans específics de protecció civil i s’han pres mesures per millorar la Nit Boja

Mataró vol que Les Santes siguin aquest any més segures i cíviques. A part dels habituals dispositius de seguretat i prevenció, Ajuntament i colles participants a la Festa Major estan fent un esforç suplementari per garantir el bon desenvolupament de la mateixa mitjançant la pedagogia i la sensibilització.

 

Amb la celebració del primer dels actes institucionals, l’Ajuntament va activar dijous passat, 19 de juliol, el Pla específic municipal per Les Santes de Mataró en fase d’alerta. Aquest pla de protecció civil estarà actiu fins que acabin els actes de la Festa Major.

 

El PEM de Les Santes té com a objectiu establir l’organització i els procediments mínims d’actuació dels organismes, serveis i entitats que col·laboren en Les Santes per tal de poder fer front a possibles situacions de risc o d’emergència durant la Festa Major. El 27 de juliol l’Ajuntament també activarà el Pla Específic Municipal per al Castell de Focs de Les Santes.

 

A més, hi ha tres moments durant la Festa Major en què es constitueix el Cecopal, el Centre de Coordinació d’Emergències Municipal que aplega els màxims responsables dels equips d’actuació per poder dur a terme una actuació immediata i coordinada en cas d’emergència: la nit del 25 amb motiu de la Nit Boja, la tarda del 26 coincidint amb el Correguspira i la nit del 27 pels focs artificials.

 

Com cada any, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra establiran els dispositius adients perquè es desenvolupin tots els actes amb la major seguretat possible. Destaquen, pel número de policies en servei, els operatius específics del dia 25 i matinada del 26 –quan tindran lloc la Crida, la Nit Boja i el Vaparir Tour–, del dia 27 i matinada del 28 –Anada a ofici, Castell de focs i concerts posteriors al passeig marítim– i de la nit del 29 i matinada del 30 ­–Espetec final i Albada–.

 

 

Pedagogia contra els actes incívics

 

L’Ajuntament va crear el passat febrer una Comissió tècnica per garantir el bon desenvolupament de la Nit Boja el 25 de juliol, quan tenen llocs diferents actes multitudinaris encadenats: el Desvetllament bellugós, l’Escapada a negra nit, la Pujada Tabalada i La Ruixada.

 

La Nit Boja és un dels actes que ha anat creixent més en els últims anys, fet que provoca tant problemes de massificació com actes incívics i de seguretat. La preocupació per aquestes problemàtiques, compartida per les colles participants en la festa, ha portat l’Ajuntament a replantejar i buscar solucions per a aquesta nit.

 

De les reunions celebrades per aquesta comissió han sorgit un seguit de mesures entre les quals destaquen:

 

- Sessions pedagògiques: entre maig i juny la Colla dels Gegants i Nans de Mataró va dur a terme entre sessions pedagògiques a centres d'ensenyament i bars musicals de la ciutat per conscienciar de la importància en la seguretat de la Nit Boja, i en concret del Desvetllament Bellugós. Responsables de la colla van insistir en conscienciar els joves per aconseguir una festa sense aglomeracions, sense vidre i amb un consum responsable.

 

- Fullets amb recomanacions: s’han editat 3.000 fullets amb recomanacions per gaudir d’unes festes segures. Els fulls de mà es van distribuir durant la IV Mostra d’Entitats de Voluntariat celebrada al juny i s’han repartit en diferents oficines municipals. Entre els consells, es recomana no anar amb xancletes, evitar el vidre i les llaunes, si es consumeix alcohol fer-ho amb moderació, i no assistir als actes on hi hagi grans aglomeracions de gent amb cotxets o nens petits per evitar que prenguin mal.

 

- Parelles informatives: el dia 25, després de la Crida, hi haurà parelles informatives que lliuraran al públic els fullets i donaran recomanacions per gaudir d’una festa segura. Aquesta acció està coordinada per la Colla dels Gegants i Nans de Mataró i també compta amb la participació de voluntaris d’altres entitats.

 

- Vaparir Tour 2012, com a acte alternatiu: Per intentar desmassificar la Nit Boja, aquest any s’ha programat com a acte alternatiu la festa Vaparir Tour 2012 de Ràdio FlaixBac, que tindrà lloc el mateix 25 de juliol a les 23.30h a la platja del Callao. 

 

- Reforç de la recollida de vidre: La gran acumulació d’ampolles i gots de vidre, sobretot als actes que tenen com escenari el Parc Central, és un dels principals problemes. El fet que molts dels assistents van amb calçat destapat genera cada any l’atenció per part de Creu Roja de nombrosos ferits per talls als peus. Per intentar que hi hagi menys vidre i llaunes que acabin al carrer aquest any s’habilitaran més punts de recollida. En concret, s’instal·larà un punt més de recollida de vidre i envasos a la platja del Callao on tindrà lloc el Vaparir Tour 2012, tres punts més a la Riera al llarg del recorregut de la Pujada Tabalada i també un punt extraordinari a dins del Parc Central. A més, l’Ajuntament ha començat una campanya per evitar els riscos que provoca el vidre durant la festa. La campanya compta amb diferents suports com falques a la ràdio, anuncis, rotulacions als autobusos, pancartes al carrer i cartells als bars de la ciutat, entre d’altres. Està patrocinada per Tractaments Ecològics del Maresme i compta amb el suport del Consorci per al tractament de residus sòlids del Maresme.