Mataró aprova el reglament que regula les ajudes socials de caràcter econòmic

Les prestacions que s’atorguen tenen un màxim per família i any

El Reglament municipal de prestacions econòmiques d’urgència social va ser aprovar ahir definitivament pel Ple de desembre que va tenir lloc ahir. El reglament té com a finalitat atendre situacions de necessitats puntuals, urgents i bàsiques, de subsistència i el seu procediment de concessió. El Ple de setembre ha aprovat inicialment


 

Una de les competències bàsiques de l’Ajuntament són les prestacions socials de caràcter econòmic, l’atenció a unitats familiars, empadronades en el municipi, en situació de vulnerabilitat social. Aquest reglament garanteix que els ciutadans coneguin les prestacions existents, els circuits i les formes d’accés, per tal d’incrementar l’accessibilitat i la transparència.

 

El Ple de setembre va fer l’aprovació inicial i tot seguit es va sotmetre el document a informació pública durant 30 dies, a partir de la seva publicació al BOP. Durant aquest termini s’han presentat dues al·legacions per part del grup municipal PxC que han estat desestimades.

 

 

Beneficiaris i ajuts

 

Podran ser beneficiàries d’aquestes prestacions econòmiques d’urgència social, prèvia valoració social dels professionals dels serveis bàsics d’atenció social, les persones empadronades a la ciutat que acreditin una residència continuada de mínim dos anys i que es troben en situació de  vulnerabilitat o exclusió social, sent prioritàries aquelles que tenen menors a càrrec. També ho seran les persones no empadronades que visquin o es trobin a la ciutat sempre que acreditin estar arrelades a Mataró en els darrers tres anys de manera continuada, persones víctimes de violència o menors o incapacitats en situació de desemparament.

 

El reglament prioritza especialment les famílies amb càrregues familiars atès que l’Informe de Pobresa Infantil a Catalunya elaborat per la FEDAIA al maig del 2012 posa de manifest la situació de precarietat que pateixen molt infants i adolescents davant la impossibilitat de les seves famílies per fer front a les seves necessitats bàsiques: no mengen adequadament, viuen en espais reduïts o amuntegats sense espais per jugar i fer els deures, no participen d’activitats extraescolars. Situacions que aboquen els menors al fracàs escolar dificultant la seva inserció laboral i social en l’etapa adulta.

 

Els beneficiaris podran rebre ajuts per:

 

. Necessitats bàsiques d’alimentació, higiene, roba i calçat.

 

. Carència o insuficiència de recursos econòmics per a l’accés, manteniment i subministraments de l’habitatge habitual.

 

. Atenció a la infància i adolescència per actuacions de prevenció, situació de risc i desemparament.

 

. Prevenció i manteniment de la salut i atenció sanitària.

 

. Suport a la integració sociolaboral, necessitats formatives i/o sociolaborals.

 

Les prestacions econòmiques que s’atorguen per cada concepte estan quantificades i tenen un màxim per família i any.