Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró condemna la mutilació genital femenina

Escoltar

Mataró condemna la mutilació genital femenina

La condemna de la mutilació genital femenina en una de les seves formes com és l’ablació es va debatre en el Ple d’abril en forma de proposta de resolució presentada pel grup municipal de PxC. La proposta es va aprovar amb la incorporació de diferents esmenes fetes per CiU. Hi van votar a favor CiU, PPC i PxC, en contra PSC i ICV-EUiA i la CUP es va abstenir.


 

El text de la proposta aprovat és el següent:

 

“Atès que el passat dia 8 de març es va celebrar el Dia Internacional de la Dona i el 6 de febrer es va celebrar a tot el món el Dia Internacional de la Tolerància Zero a l’Ablació.



Atès que segons UNICEF, la mutilació genital femenina afecta a més de 140 milions de nenes o dones a tot el planeta i que cada minut cinc nenes són sotmeses a una ablació al món i que cada any més de tres milions de nenes tenen el risc de patir la cruel mutilació del clítoris i que això és encara un fet que es continua practicant actualment a 26 països africans i a alguns d'Àsia.



Atès que experts de la Universitat Autònoma de Barcelona creuen que prop de 10.000 nenes poden estar en risc de patir una ablació a Espanya i que segons les xifres de la Conselleria d’Interior, l’any 2011 els Mossos d'Esquadra han intervingut en 36 casos a Catalunya de nenes que estaven en risc de ser víctimes d’una ablació.



Atès que a la immensa majoria dels casos es tracta de menors que sovint viatgen portats pels seus pares als seus països d’origen per practicar la mutilació, sobretot en èpoques de vacances escolars.



Atès que a Espanya la primera sentència contra uns pares responsables de l’ablació de la seva filla, va ser el passat mes de novembre a una parella originària de Gàmbia que viu a la província de Terol i que va ser condemnada només a sis anys de presó per al pare i de dos per a la mare, ja que la mutilació genital femenina a Espanya tan sols està penalitzada entre sis i dotze anys de presó.



Atès que l’ablació genital femenina causa segons l’OMS danys irreparables, ja que pot implicar la mort de la nena per col·lapse hemorràgic o per col·lapse neurogènic a causa de l’intens dolor i el traumatisme, així com infeccions agudes i septicèmia. Moltes nenes entren en un estat de col·lapse induït per l’intens dolor, el trauma psicològic i l’esgotament a causa dels crits.



I atès que la mutilació genital femenina en una de les seves formes com és l’ablació del clítoris és a dia d’avui una de les pràctiques més salvatges de violència de gènere i que és un atemptat a la llibertat sexual de la dona.

 

Per tots aquests motius, el grup municipal de PxC sol·licita al Ple l’adopció dels següents acords:

 

1.      Condemnar rotundament l’aberrant i denigrant pràctica de totes les formes de mutilació femenina, i en concret l’ablació del clítoris, que es pugui practicar a tot el món.

2.      Instar tant al Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, així com al Ministeri de l'Interior de l’Estat espanyol a què destini els recursos econòmics i humans necessaris per tal de lluitar contra la terrible pràctica de la mutilació genital, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat espanyol i als països on es costum l’ablació, intentant assolir acords exclusius amb les autoritats dels països d’origen de les famílies amb nenes en perill de patir una mutilació genital.

3.      Instar al Ministeri de Justícia del Govern de l’Estat espanyol a què endureixi les penes per delicte d’ablació del clítoris a fi de dissuadir amb més fermesa a totes aquelles persones que tinguin la intenció de practicar tal atrocitat a menors indefenses.

4.      Que l’Ajuntament fruit dels treballs realitzats per la Taula d’Infància realitzi l’ampliació del protocol per l’abordatge de situacions de maltractament i de risc social en infants i adolescents, i es treballi dintre del protocol existent la Prevenció i l'Actuació Contra la Mutilació Genital Femenina, en col·laboració amb centres educatius de la ciutat, els cossos de seguretat, els centres d'assistència primària de salut i l'hospital de Mataró”.