Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró demanarà als comerços donar els aliments amb consum preferent de curta durada enlloc de llençar-los

Escoltar

Mataró demanarà als comerços donar els aliments amb consum preferent de curta durada enlloc de llençar-los

 

L’Ajuntament de Mataró demanarà als establiments comercials d’alimentació de la ciutat que donin a entitats socials els productes amb consum preferent de curta durada que no puguin comercialitzar, enlloc de llençar-los a la brossa. La iniciativa és fruit d’una resolució aprovada dijous passat, 4 d’octubre, pel Ple municipal.

 

La resolució aprovada la va presentar el grup municipal de CiU com a alternativa a una proposta d’ICV-EUiA, PxC i la CUP que no va prosperar. El text íntegre, que es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups excepte del PPC, que es va abstenir, és el següent:

 

“El context socioeconòmic actual ha provocat que un nombre important de famílies a Mataró hagin esgotat les prestacions per desocupació, ja siguin contributives o assistencials i presentin moltes dificultats per cobrir les necessitats bàsiques d’ alimentació. Si bé des de l’Ajuntament les prestacions socials d’urgència social pretenen donar cobertura en relació aquestes necessitats i altres, es fa necessari una implicació público-privada.

 

Segons les darreres dades de l’Observatori d’Empresa i Ocupació, el passat mes d’agost a Mataró es registraven 14.325 aturats del quals, 6.408 no reben cap prestació econòmica.

 

El “ Plan de ayuda a las personas más necesitadas de la UE”, mitjançant el “Fondo Español de Garantía Agraria (FEGA )” assigna aliments a diferents entitats benèfiques homologades per la seva distribució entre les persones en situació de vulnerabilitat i/o exclusió social. Actualment a Mataró la Fundació Banc d’aliments i Creu Roja ( Programa Aliments per a la solidaritat) distribueixen aliments a unes 9.000 persones aproximadament. Principalment, es tracten d’aliments peribles de llarga durada: llegums, pasta, cereals, farina, formatge, llet, tomàquet fregit, brou pasteuritzat, cremes de verdures, galetes... si be són un suport per a les famílies no permeten elaborar un menú equilibrat i gairebé no incorporen productes frescos o essencials com el pa o l’oli. 

 

En aquesta línia l’Ajuntament complementa la tasca de l’entitats socials amb la compra d’aliments per a l’elaboració de lots familiars, subvenciona els menjadors socials de la ciutat adreçats a col·lectius vulnerables: gent gran, persones sense sostre, infància... Enguany la quantitat destinada a aquests conceptes és de 138.461,62 €.

 

Amb l’ objectiu de ampliar la tipologia d’aliments que es distribueixen i optimitzar el recursos disponibles a la ciutat es proposa millorar l’obtenció de productes frescos mitjançant el contacte amb establiments alimentaris de la ciutat que desitgin fer una donació dels productes amb consum preferent de curta durada que no puguin comercialitzar.

 

Així mateix caldria col·laborar amb les entitats socials de la ciutat per garantir l’emmagatzematge d’aquest aliments amb les condicions higiènic-sanitàries per a la seva conservació i posterior distribució. 

 

ATÉS .- Que s’ha fet una crida per part de les entitats del tercer sector sobre la necessitat de optimitzar els recursos disponibles en relació als productes frescos.

 

ATÉS.- Que es fa necessària la col·laboració entre l’Ajuntament i les entitats del tercer sector i els establiments alimentaris que distribueixen productes frescos i que desitgin fer una donació dels productes amb consum preferent de curta durada que no puguin comercialitzar.

 

ATES.- Que existeix un nombre important de famílies a Mataró que han esgotat les prestacions per desocupació, ja siguin contributives o assistencials i presenten moltes dificultats per cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació. I no és suficient amb els aliment peribles de llarga durada.

 

ATÉS .- El compromís existent per part de l’Ajuntament i grups sota signants en relació a donar cobertura a les necessitats de la ciutat, es fa necessari demanar la implicació de totes les entitats que treballen en el tercer sector i establiments de caràcter privat per cobrir les necessitats de les entitats en relació a l’entrega de productes amb consum preferent de curta durada.

 

Els grups sota signants proposen els següents;

 

ACORDS:

 

1. Iniciar una campanya de consciència i d’implicació dels establiments en el sentit de col·laborar i fer una donació de productes amb consum preferent de curta durada.

 

2. Demanar que els establiments alimentaris realitzin acords amb les entitats que treballen en el tercer sector i en la distribució d’aliments en el sentit de fer entrega a aquestes dels productes amb consum preferent de curta durada i frescos que els establiments entenguin puguin ser donats.

 

3. Comunicar els acords presos a Unió de Botiguers, a tots els supermercats de la ciutat i establiments alimentaris, i entitats del tercer sector de la ciutat que distribueixin aliments.”