Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró reduirà el funcionament de les fonts ornamentals per estalviar

Escoltar

Mataró reduirà el funcionament de les fonts ornamentals per estalviar

Només brollaran 24 hores a la setmana per evitar que es facin malbé



Les fonts de Mataró funcionaran només 4 dies a la setmana, de 13 a 19 hores, i no tindran il·luminació a les nits. D’aquesta manera, s’aconseguirà un estalvi d’aproximadament 150.000 €, dels quals 115.000 € corresponen al consum elèctric que paga l’Ajuntament i la resta al manteniment que realitza la companyia Aigües de Mataró.

 

La segona tinenta d’alcalde, Núria Calpe, ha explicat aquest matí en roda de premsa que aquesta és la primera de les noves mesures d’estalvi que està posant en marxa el Govern Municipal en un intent per reduir al màxim la despesa general de l’Ajuntament. “S’estan estudiant mesures, com per exemple, optimitzar el transport públic tal com vaig dir a l’Audiència Pública, per poder tenir un estalvi en aquells serveis que tenen menys utilitat pels ciutadans”, ha dit.

 

L’objectiu d’aquestes mesures és ajustar severament el pressupost de despeses per alliberar recursos econòmics i poder mantenir alguns projectes i serveis que, a hores d’ara, estan compromesos atès la greu situació que pateixen les finances municipals. L’estalvi que s’aconseguirà amb aquesta mesura es destinarà a ajuts socials. Cal recordar que, a conseqüència del Decret de l’Estat, l’Ajuntament no podrà endeutar-se els 11 milions d’euros que preveia durant el 2012 i, per tant, s’està fent una revisió de les partides de despesa prevista per aquest any, ja sigui en projectes com en serveis.

 

 

Les quinze fonts ornamentals

 

AMSA gestiona el manteniment de les 15 fonts ornamentals que hi ha a Mataró i que funcionen amb aigua de pous: La gran del nou Parc Central, la petita del nou Parc Central, la cascada del nou Parc Central, la romàntica del Parc Central, la del Negrito del Parc Central, la de Marbre del Parc Central, i les situades a la plaça d’Antonio Machado, al parc de Cerdanyola, a la plaça de Canyamars, a la plaça de Catalunya, a la plaça del Perol, a la plaça del Rengle, a la plaça d’Itàlia, a la plaça de Lluís Millet i a la plaça de Rosa Sabater.

 

Fins ara el règim de funcionament de les fonts, era de 8 a 22 hores els bombaments i els equips electromecànics i, de 19 a 22 hores, l’enllumenat, durant tots els dies de la setmana.  

 



Descartada l’aturada definitiva

 

El Govern municipal ha arribat a valorar la possibilitat de tancar totes les fonts ornamentals, que l’any passat van representar uns costos de 220.000 € corresponents al manteniment, neteja, desinfeccions, control sanitari i consum elèctric pel funcionament dels sortidors i la il·luminació.

 

Segons un informe realitzat per AMSA, aturar del tot les fonts generaria uns costos addicionals de difícil valoració econòmica a causa del risc de danys per vandalisme i avaries per manca d’ús, així com per la necessitat de netejar periòdicament els vasos, que es podrien malmetre per falta d’aigua, de retirar les maquinàries o d’arreglar les que s’espatllin. De manera que AMSA considera que és preferible i econòmicament més satisfactori reduir les hores de funcionament que tancar les fonts.

 

El nou règim de funcionament de les fonts serà de 4 dies a la setmana (dimarts, dijous, dissabte i diumenge) i de 6 hores al dia (de 12 a 18 hores a l’hivern i de 15 a 21 a l’estiu). L’estalvi de consum elèctric serà molt important, així com l’estalvi en reactius i AMSA podrà realitzar les tasques de manteniment amb personal propi de la companyia, així que podrà prescindir del servei que tenia contractat a una empresa externa.

 

Quant a la posada en marxa d’aquesta mesura, serà immediat en aquelles fonts que ja tenen programador i, en la resta, es farà de manera progressiva, tan bon punt s’hagin instal·lats aquests dispositius per permetre el funcionament discontinu.

 


En aquests moments, les fonts estan aturades donada la situació d’alerta meteorològica i risc de glaçades.