Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró reuneix tres concertistes de nivell per al primer Festival Internacional d’Orgue

Escoltar

Mataró reuneix tres concertistes de nivell per al primer Festival Internacional d’Orgue

Santa Maria també acollirà una acadèmia de joves virtuosos, visites guiades i debats



L’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC), la basílica de Santa Maria i el Museu Arxiu de Santa Maria s’han unit per organitzar el primer Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern. Sota la direcció artística de l’organista Raúl Prieto, del 14 al 22 de juliol, l’orgue més gran de Catalunya serà el protagonista d’un cicle de concerts, una acadèmia de joves organistes, visites guiades i xerrades amb els concertistes, entre d’altres.


 

Tres concerts de gran format

 

El Festival acollirà tres recitals de gran format a la nau central de la basílica a càrrec de tres músics consagrats que sovintegen els auditoris i recintes concertístics de tot el món. El primer concert serà el 15 de juliol i anirà a càrrec del rus Konstantin Volostnov sota el títol de“La música russa visita Santa Maria”. El 18 de juliol l’alemany Ulrich Whalter (professor de la universitat de Graz, Àustria) oferirà “Improvisació d’històries de Mataró”. El cicle de grans concerts el tancarà, el dissabte 21 de juliol, l’organista de Mataró i reconegut a nivell internacional, Raúl Prieto, amb el “9è concert espectacular de Les Santes”.

 

Els concerts es faran a les 21 h. Abans de les actuacions, a les 19 h, es farà una xerrada didàctica i en acabar els concerts hi haurà una recepció amb l’artista, en els dos casos al Museu Arxiu de Santa Maria. L’entrada a tots els concerts és lliure amb aforament limitat.

 

Per donar-li la màxima solemnitat i espectacularitat, i atès que l’orgue està damunt mateix de l’entrada principal de la basílica, els organitzadors han previst instal·lar-hi una pantalla gegant on es projectarà –com si fos una transmissió televisiva— l’actuació del concertista amb l’objectiu de seguir amb detall tots els seus moviments. Una il·luminació adient per a l’ocasió contribuirà a ambientar el recinte. Per a aquesta ocasió es giraran tots els bancs de l’església perquè el públic assistent estigui de cara als concertistes i no d’esquena.

 

 

Cicle de concerts informals de 30’

 

Durant tota la setmana, els tres mestres concertistes (Konstantin Volostnov, Ulrich Whalter i Raúl Prieto) impartiran masterclas als alumnes de l’Acadèmia internacional d’orgue que, alhora, tindran l’oportunitat d’oferir concerts de petit format (30 minuts). Aquests tastets es faran de dilluns 16 a divendres 20 de juliol a les 18.30 h, excepte el dia 18 de juliol. Es planteja com una activitat interactiva ja que el públic assistent podrà opinar sobre els concerts oferts pels alumnes, cosa que els pot ajudar a millorar.

 

 

Visites guiades a l’orgue

 

Una altra de les activitats del festival, és les visites guiades gratuïtes a l’orgue monumental de la basílica de Santa Maria de Mataró, a càrrec de l’organista Raúl Prieto Ramírez. La vista inclou l’exposició permanent de l’arxiu musical de Santa Maria i documents històrics sobre els orgues mai vistos fins ara. Es podrà visitar l’orgue dissabte 14 a les 11.00 h, 12.30 h i 18.00 h; diumenge 15 a les 13.00 h i diumenge 22 a les 13.00 h. Les reserves es poden fer a l’Oficina de Turisme de Mataró. Tel. 937 582 698 i turisme@ajmataro.cat

 

 

Jaume Isern

 

Jaume Isern (Mataró 1798 - 1880) va ser un organista, pedagog i compositor mataroní. Cec de naixement, va estudiar orgue, harmonia i composició. Va ser l’autor d’un sistema per a la notació musical anterior al de Lous Braille (“Descripción de algunos instrumentos para enseñar a ciegos las primeras letras y la escritura en notas de música” Barcelona, 1837), que li va suposar la distinció anglesa Large Silver i una pensió vitalícia atorgada per Ferran VII d’Espanya.

 

Des de 1830 va actuar com a organista a Mataró. L’any 1844 va actuar davant la reina Isabel II d’Espanya a l’exposició industrial de Barcelona.