Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més de 200 persones homenatgen Maria Lluïsa Circuns en l’acte de lliurament de la Medalla de la Ciutat

Escoltar

Més de 200 persones homenatgen Maria Lluïsa Circuns en l’acte de lliurament de la Medalla de la Ciutat

Els fills de la poetessa recullen la distinció en un acte celebrat al Foment



Més de 200 persones van assistir ahir a l’acte d’homenatge i lliurament de la Medalla de la Ciutat a Maria Lluïsa Circuns, poetessa i expresidenta de les Àules Sènior de Mataró que va morir el passat mes de gener poc després que el Ple de l’Ajuntament aprovés per unanimitat la concessió del reconeixement oficial.


 

L’alcalde, Joan Mora, va presidir l’acte, que va ser organitzat per l’Ajuntament i l’entitat mataronina al Foment Mataroní amb l’objectiu de poder acollir més públic que al Saló de Sessions de l’Ajuntament, on tradicionalment se celebren els actes institucionals d’aquest tipus.

 

La concessió de la Medalla de la Ciutat és un gest de reconeixement oficial a la trajectòria de Maria Lluïsa Circuns en la promoció d’activitats relacionades amb la cultura catalana, la poesia,  i la formació permanent, i especialment, el seu compromís de país i amb les activitats dedicades a incentivar la inquietud per aprendre de la gent gran.

 

L’acte va tenir dues part, la primera va ser l’homenatge propiament dit impulsat per Àules Sènior, durant el qual es van llegir tres poemes de Maria Lluïsa Circuns “El meu jardí”, Passen els jorns” i “Sonet d’Amor”, acompanyats de tres peces al piano de Mozart, Chopin i Debussy. Els poemes els va llegir Josep Maria Cusachs i les peces musicals van ser interpretades per Josep Canal. Prèviament havien intervingut el president d’Aules Sènior, Josep M. Guañabens, la secretària de l’Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la gent Gran de Catalunya, Carme Andreu; i la vocal d’Òmnium Cultural Mercè Colomer. La secretària de la junta de les Aules Sènior, Maria Rosa Villa, que feia de conductora de l’acte, va llegir també una carta del secretari general de la UPF, Josep Fargas, que no va poder assistir a l’acte.

 

En la segona part de l’acte, la més institucional, hi va intervenir el tresorer d’Aules Sènior, Antoni Vilà, que va actuar en representació dels promotors glossant la figura de Maria Lluïsa Circuns i es va procedir al lliurament del guardó. L’alcalde va fer entrega de la Medalla de la Ciutat, l’escut de solapa i el pergamí que acredita la distinció als fills de la poetessa, Marió i Jordi Garcia Circuns.

 

Joan Mora va llegir en veu alta la carta que l’homenatjada va adreçar a l’Ajuntament l’endemà que el Ple de l’Ajuntament aprovés la concessió de la distinció, en la qual afirmava: “No sé si veritablement ho mereixo, però per tornar a veure aquesta terra rica i plena fora capaç de fer miracles”. Mora va agrair la presència de la família i va destacar sobretot la vessant de dona compromesa, treballadora i honesta de la poetessa.

 

Durant l’acte i tal com estableix el reglament de Protocol, Honors i Distincions de l’Ajuntament, la segona tinenta d’alcalde, Núria Calpe, va llegir l’acord de Ple pel qual s’acordava la concessió del reconeixement. El setembre de 2011 s’havia iniciat l’expedient administratiu a instàncies de la sol·licitud presentada per Aules Sènior i a la qual s’havien sumat altres entitats de la ciutat.

 

 

Poetessa activa, implicada amb la formació de la gent gran

 

Maria Lluïsa Circuns va néixer a Barcelona i va arribar a Mataró amb 20 anys per exercir de mestra a l’Escola Pia de Santa Anna l’any 1941. Poetessa activa, va assistir i va col·laborar amb diverses entitats d’aquell temps defensant la llengua i la cultura catalanes. Va formar part de les entitats El Racó i Òmnium Cultural on, juntament amb un grup d’amants de les lletres, van constituir l’Esbart femení de poesia, anomenat més tard Esbart de poesia.

 

A títol personal, es va presentar als Jocs Florals de la Tardor de Barcelona en diverses ocasions, guanyant dues Flors Naturals i una Viola, i atorgant-li el títol honorífic de Mestre en Gai Saber.

 

L’any 1981 va iniciar la seva vinculació a les Aules Sènior de Mataró, impulsant la celebració d’un certamen literari i fomentant les representacions de teatre català. Després es va responsabilitzar de les relacions públiques de l’entitat i, l’abril de 1994, va ser nomenada presidenta.

 

El curs 1994-1995 va aconseguir l’adscripció de les Aules a la Universitat Pompeu Fabra. Així, les conferències d’extensió universitària es converteixen en un referent cultural de la ciutat. Des de llavors ha portat a terme una ferma campanya per millorar la vida cultural de la gent gran, intensificant les activitats de formació permanent a través de conferències, viatges, actes culturals, etc. També va ser la impulsora de la concessió de medalles en homenatge als associats que arriben als 90 anys.