Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ponents d’una desena de països debatran sobre la gestió dels residus a la segona edició del RECUWATT

Escoltar

Ponents d’una desena de països debatran sobre la gestió dels residus a la segona edició del RECUWATT

El Congrés internacional se celebra el 4 i 5 d’octubre al TecnoCampus Mataró-Maresme

El president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme i alcalde de Mataró, Joan Mora, i el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep M. Tost, han presentat avui en roda de premsa el II Congrés RECUWATT (Reciclatge i Energia) sobre valorització energètica dels residus. El congrés internacional se celebrarà el 4 i 5 d’octubre a l’Auditori del TecnoCampus Mataró-Maresme.

 

RECUWATT està organitzat pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme i l’Agència de Residus de Catalunya, i compta amb la col·laboració i participació de prop de quaranta entitats tant públiques com privades.

 

RECUWATT es va estrenar l’any passat amb excel·lents resultats, tant pel que fa el nombre d’assistents (més de 400) com d’entitats públiques i privades col·laboradores. L’objectiu del certamen és consolidar-se com a trobada professional de referència al sud d’Europa sobre valorització energètica de residus. La segona edició tindrà com a ponents experts d’una desena de països –Estats Units, Colòmbia, França, Dinamarca, Bèlgica, Suècia, Portugal, Grècia, Alemanya, Espanya– amb la voluntat de tractar els aspectes de més interès i actualitat dins el sector tant en l’àmbit nacional com internacional.

 

Entre les ponències previstes al programa destaquen les dues participacions americanes: Alfredo Guillermo Molina, representant del Congrés de la República de Colòmbia, que intervindrà al Bloc I d’aspectes generals de la gestió de residus (4 d’octubre a partir de les 10.30h); i James D. Warner, president de la Solid Waste Association of North America, parlarà dels Combustibles Derivats dels Residus (5 d’octubre a les 9h).

 

 

Trobada de ciutats espanyoles amb plantes de valorització

 

Una de les novetats més destacades de la segona edició del RECUWATT serà la trobada d’alcaldes i regidors de ciutats espanyoles que disposen de plantes de valorització energètica al seu territori, i a la qual també s’ha convidat a participar algunes ciutats europees. La trobada se celebrarà el dia previ al Congrés, el 3 d’octubre, amb l’assistència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, però les conclusions de la mateixa s’explicaran en el marc del certamen, el dia 4 a les 12.30h.

 

Una altra de les novetats previstes és una taula rodona, el dia 5 a les 11h, que comptarà amb la presència de directors generals de diferents Comunitats Autònomes espanyoles –Catalunya, Comunitat Valenciana, Andalusia, Balears i País Basc– que debatran sobre la gestió dels residus al seu territori.

 

 

Premi al millor resum de treball científic

 

L’estreta col·laboració i implicació amb el Congrés de diferents universitats i entitats de recerca i investigació tecnològica (Academic Partners) es materialitzarà enguany en la creació d’un premi al millor resum de treball científic (pòster) sobre la valorització de residus d’alumnes i investigadors d’aquestes entitats col·laboradores. Els treballs estaran exposats durant els dies del Congrés i els assistents al mateix votaran quin els sembla el millor. El guanyador es donarà a conèixer el dia de la cloenda i rebrà un premi de 500 €.

 

 

Marcar el futur de les polítiques sobre residus

 

Durant la roda de premsa d’avui, el president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme i alcalde de Mataró, Joan Mora, ha indicat que el Congrés situa Mataró i la comarca en general “en primera línia internacional”, fet que s’ha d’aprofitar per situar i mostrar el model de gestió de residus del territori.

 

Per la seva banda, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep M. Tost, ha apuntat que davant l'escenari actual de reflexió sobre el món dels residus “Mataró i el Maresme han d’estar al centre d’aquesta reflexió”. Per a Josep M. Tost, “Recuwatt és un punt de trobada que els experts no es poden perdre” i que “ha de marcar sense cap mena de dubte el futur de les polítiques de residus de Catalunya, l’Estat espanyol i Europa”.

 

 

Més de 400 instal·lacions a la Unió Europea

 

La valorització energètica de residus suposa una via de gestió complementària a la del reciclatge material previ i que ha de ser prioritària a qualsevol activitat d’eliminació mitjançant abocador, tal i como estableix la legislació europea i espanyola. Actualment funcionen més de 400 instal·lacions de valorització energètica a la Unió Europea.